Recensie

Recensie Uit eten

De moderne Chinese keuken in een tas vol lekkernijen

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal haalde ze een Home Kit af met Aziatisch eten bij Umami by Han aan de Overtoom. Het uitpakken was een feest.

Restaurant Umami by Han. Bij een eerdere versie van dit artikel is per abuis een verkeerde foto geplaatst, namelijk van restaurant Domenica, dat echter pas in de krant van 13 februari wordt besproken. Deze foto verschijnt zaterdag 6 februari ook op papier; doordat de krant al naar de drukker was kon dit helaas niet meer worden aangepast. Onze excuses voor de verwarring.
Restaurant Umami by Han. Bij een eerdere versie van dit artikel is per abuis een verkeerde foto geplaatst, namelijk van restaurant Domenica, dat echter pas in de krant van 13 februari wordt besproken. Deze foto verschijnt zaterdag 6 februari ook op papier; doordat de krant al naar de drukker was kon dit helaas niet meer worden aangepast. Onze excuses voor de verwarring. Foto Melissa Fenijn

Het laatste restaurant dat we bezochten voor de lockdown vorige winter was Umami by Han. De berichten over een pandemie zwollen aan, het restaurant was bijna leeg, de stilte voor de storm. Het lijkt wel een eeuw geleden.

Umami by Han is een keten van Aziatische restaurants, ze zitten door het hele land en ook in Beijing. Ze serveren de moderne Chinese keuken, je zou het ook fusion kunnen noemen. Het sterke punt is zonder twijfel de combinatie van mooi, zeg maar gewoon prachtig eten voor een goede prijs en dat hebben ze inmiddels voortgezet in hun afhaal- en bezorgdiners. Superchef van Umami by Han is Han Ji, een kok die zijn sporen verdiende bij restaurant Han Ting Cuisine in Den Haag, hij kreeg er tot 2017 zelfs een Michelinster voor. Maar Han Ji is behalve kok ook zakenman en wilde zijn concept breder delen en dus koos hij voor toegankelijkheid. Dan maar geen ster.

Qua afhalen/bezorgen vertaalt dit zich in een professioneel opgezet systeem. Je kunt zowel warm thuis laten bezorgen (Umami@Home) als het eten koud aan laten leveren en thuis afmaken (Shared Dining@Home Kits), dat laatste kan sinds half januari in heel Nederland.

Wij nemen zo’n Home Kit, de visvariant voor twee personen (er is ook vlees of vegetarisch) voor 39 euro en krijgen een hele tas vol lekkernijen mee. The unboxing van zo’n papieren tas is sowieso een feest, zeker als de gerechten zo fraai vormgegeven zijn.

Ten eerste zijn er snacks vooraf, zoals nootjes met lekkere kokos en kroepoek. We drinken al stiekem van onze thee (milky oolong) die eigenlijk bij het voorgerecht hoort, we hebben namelijk ook thee besteld (5,-). Dan gaan we aan de slag met de voorgerechten, een fluitje van een cent want het kan zo koud op het bord: gerookte rode bieten-zalm met meloen, cornichons en sojamosterdsaus en gambasalade met chilidressing en sesam. De zalm is roodgekleurd met bietensap, beter dan kunstmatige kleurstoffen die je wel eens bij bijvoorbeeld het Chinese charsiu krijgt, en is behoorlijk pittig door de sojamosterdsaus. De gambasalade is wat flauw, ook al komt er mangocrème, rucola en een chilidressing bij. Het ziet er, hoe kan het anders, prachtig verzorgd uit!

De hoofdgerechten zijn spannender: een royaal bord met gebakken zeebaars met een Japanse sesamdressing, wat krokante zeewier, edamame (boontjes) en beetgare haricots verts. Er komt een sesam-sojasaus bij, een goede mix van tahin met soja.

Van het andere gerecht, witvis in zoetzure saus, is het onduidelijk welke vis het is en eerlijk gezegd is ie ook niet meer herkenbaar door het dikke beslag. De smaak roept herinneringen op aan de Chinese dijenkletser foe yong hai, dat komt natuurlijk door de zoetzure tomatensaus. Het maakt het niet knetterverfijnd, maar we willen wél dooreten. Naast de vis liggen cherrytomaatjes, stengels groene asperges, waarvan de kopjes eraf zijn gehaald (?) met boomoor, een paddenstoeltje.

De zeewiersalade komt met couscous, bijzonder, cress, komkommer en bloemetjes, leuk! Als bijgerecht is er gebakken rijst, maar die rijst is gewoon witte rijst met sliertjes ei en zeker niet gebakken. Foutje bedankt!

Het dessert is zoals veel desserts uit de Aziatische keuken: mierzoet. Volgens de kaart is het yuzucake met aardbei, bosbessen en bosbessensaus, maar we krijgen de bramen met bramensaus, die hoort bij de vleeskit, en cruesli die niet meer zo krokant is. Mwah.

Wat opvalt is het royale gebruik van zout en suiker. Umami en zout zijn twee verschillende zaken, dit mag wel wat minder. Maar over de hele linie biedt de kit veel verschillende componenten en smaken en is het, afgezien van het dessert, goed uitgedacht. Ook al cheffen we zelf, toch krijgen we het voor elkaar mooie bordjes te presenteren.

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.