Recensie

Recensie Podcast

Waren het de Russen? De geheime diensten?

Speculaties over de dood van James Le Mesurier trokken de hele wereld over. De BBC podcast Intrigue: Mayday haalt de verdenkingen dichter bij huis, door Mesurier’s vrouw, vrienden en collega’s te ondervragen.

Met een snik in haar stem vertelt Emma Winberg over haar huwelijksfeest in juli 2018. Op een eiland voor de Turkse kust trouwt ze met James Le Mesurier. De Europese en Arabische gasten dansen buiten, overal hangen lichtjes en lantaarns.

Vier maanden later wordt haar man dood gevonden op straat, onder het balkon van hun huis in Istanbul. Zijn dood leidt tot speculaties op wereldniveau; de Britse Le Mesurier was oprichter van reddingsorganisatie De Witte Helmen en had internationaal aanzien door zijn werk in Syrië. Na bombardementen zocht hij met zijn team in het puin naar slachtoffers en redde zo talloze levens. Zijn bedrijf, Mayday Rescue, staat geregistreerd in Nederland en ontvangt miljoenen euro’s aan subsidie van onder meer Nederland, Duitsland en Canada.

Le Mesuriers dood komt op een moment dat een Nederlandse accountant onderzoek doet naar de financiële gang van zaken bij de stichting. Le Mesurier en zijn vrouw blijken zichzelf hoge bonussen uit te keren, een deel van de bruiloft is betaald uit de kas en 50.000 euro is verdwenen. De Syrische president Assad zegt dat ‘de geheime diensten’ achter zijn dood zitten. Britse media wijzen naar de Russen. De Turkse politie verhoort Emma Winberg. Uiteindelijk vinden de autoriteiten zelfdoding het aannemelijkst.

In Intrigue: Mayday (BBC, 11 afleveringen) onderzoekt journalist Chloe Hadjimatheou zijn dood en spreekt met zijn vrouw, vrienden en collega’s. Ze is grondig, maar laat de conclusies over aan de luisteraar, alsof wij de juryleden in een strafzaak zijn.