Niet voor een bruidsreportage

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een drone van Aerialtronics.

Foto Peter Lipton

Een boer die wil vaststellen hoeveel water of kunstmest zijn akkers nodig hebben. Inspecteurs die de conditie van bruggen, windturbines of olie-installaties willen controleren. Of speciale eenheden van politie en defensie die bij nachtmissies op afstand personen willen identificeren.

Het zijn slechts een paar van de vele gebruiksmogelijkheden van de Altura Zenith, een met acht motoren uitgeruste drone voor de professionele markt, gemaakt door Aerialtronics uit Katwijk. Dankzij geavanceerde camera’s, sensoren en ‘on board’ verwerking van de gedetecteerde gegevens, is er een groeiend aantal toepassingsmogelijkheden voor de op afstand bestuurbare vliegmachines. De prijs – 22.000 euro voor het toestel, 15.000 euro voor de camera (rechts op de foto) – onderstreept dat de Altura Zenith geen consumentendrone is voor vakantiefilmpjes of bruidsreportages. Andere, nog veel duurdere camera’s bieden nog weer meer toepassingsmogelijkheden dan het op de foto getoonde instapmodel.

Aerialtronics, in 2011 opgericht en sinds 2017 onderdeel van het Franse bedrijf Drone Volt, heeft acht medewerkers. De Altura Zenith en de bijbehorende software ontwikkelde het bedrijf zelf. De circa 400 onderdelen komen uit tien landen, onder meer uit Litouwen, Israël en Thailand. De assemblage geschiedt grotendeels bij een bedrijf in Purmerend. Twee tot drie technici hebben zeker twee dagen nodig om één drone in elkaar te zetten. De ‘eindassemblage’ en het testvliegen van het maximaal 9,65 kilo wegende toestel doet Aerialtronics zelf. Met een vierdaagse cursus leidt het bedrijf nieuwe klanten op tot dronepiloten.

Gedemonteerd gaat één aspect van de Altura Zenith verloren, zegt business development manager Maurice Raaijmakers. De drone is ontworpen om onder de meest uitdagende omstandigheden klussen te klaren. Maar het oog wil ook wat, zegt de manager. De ontwerpers hebben hun best gedaan op een aantrekkelijk ogende behuizing, zegt Raaijmakers: „Vergeleken met ander drones oogt de onze met zijn gesloten carbon behuizing echt sexy.”