Kinderen verspreiden misschien ‘in iets sterkere mate’ Britse variant

Kinderen die besmet worden met de Britse variant van het coronavirus ontwikkelen vaker milde klachten dan bij de klassieke variant, en lijken het virus ook „iets makkelijker” verder te verspreiden. Dat concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na een grootschalig onderzoek in de gemeente Lansingerland. De onderzoekers concluderen dat kinderen een rol spelen bij de verspreiding van het virus, maar dat die „beperkt” is. Voor het onderzoek werd in drie weken tijd 63 procent van de bewoners getest.

De onderzoekers zijn voorzichtig met hun bevindingen. Gebleken is dat in huishoudens waar ten minste twee personen besmet waren het virus vaker het huishouden binnen was gekomen via een kind. Daaruit kan afgeleid worden dat kinderen „mogelijk in iets sterkere mate dan bij het gewone coronavirus” de Britse variant kunnen verspreiden. Daarbij wordt wel opgemerkt dat in Lansingerland ook sprake was van een virusuitbraak op een school, waar vooral veel kinderen besmet konden raken.

Het is ongebruikelijk dat een basisschool de bron is voor een virusuitbraak. Omdat er ook nog sprake bleek van besmetting met de Britse variant werd een grootschalig onderzoek opgestart om te bekijken in hoeverre kinderen een groter gevaar vormen of meer risico lopen dan bij de klassieke variant. De uitbraak heeft niet geleid tot een bredere verspreiding binnen de gemeente, werd eerder al vastgesteld. Deels komt dat doordat inwoners extra voorzichtig waren, en deels doordat er maatregelen getroffen waren om verdere verspreiding tegen te gaan.

Lees over de eerder bevindingen van het onderzoek: Geen grootschalige verspreiding Britse variant in Lansingerland Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderen verspreiden misschien ‘in ieder sterkere mate’ Britse variant