Kort geding Partij voor de Dieren om briefstemmen voor iedereen

Een stembureau in Nijmegen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018
Een stembureau in Nijmegen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Partij voor de Dieren vindt dat iedereen die dat vanwege de coronacrisis wil bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per brief moet kunnen stemmen. Nu heeft het kabinet dat alleen mogelijk gemaakt voor 70-plussers, maar de PvdD noemt dat „ongeoorloofde discriminatie” en spant een kort geding aan tegen de Staat. Dat maakte de partij maandagmiddag bekend in een persbericht.

Volgens de Partij voor de Dieren zijn er naast ouderen nog miljoenen andere volwassenen met onderliggende ziekten die het RIVM ook als „kwetsbaar” aanmerkt en is er een grote groep kiezers zonder gezondheidsproblemen die onder de huidige omstandigheden ook liever de stemlokalen mijdt.

„Juist bij de uitoefening van het fundamentele kiesrecht moeten alle kiezers gelijke rechten en mogelijkheden hebben”, stelt de PvdD. „De wet is op dat punt in strijd met fundamentele rechten die in verdragen zijn vastgelegd. Bovendien leidt het extra voordeel voor 70-plussers tot bevoordeling van sommige politieke partijen en benadeling van andere.”

Het kabinet heeft naast de mogelijkheid van briefstemmen voor 70-plussers ook andere maatregelen genomen om te zorgen dat iedereen in deze coronatijd zo veilig mogelijk kan stemmen. Een deel van de stembureaus is al de twee dagen voor de officiële verkiezingsdatum van 17 maart open voor kwetsbare mensen onder de zeventig en ook mag iedereen dit jaar voor drie andere kiezers een volmachtsstem uitbrengen in plaats van de gebruikelijke twee.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: Lockdown verlengd tot en met 2 maart