Persvoorlichter oppositieleider Navalny twee maanden in huisarrest

Demonstratie Kira Jarmysj zou zich niet aan de coronaregels hebben gehouden tijdens de verboden protesten in Moskou, tegen de arrestatie van Navalny, dit weekend.
Persvoorlichter Kira Jarmysj op weg naar een zitting in Moskou.
Persvoorlichter Kira Jarmysj op weg naar een zitting in Moskou. Foto Kirill Kudryavtsev/AFP

Kira Jarmysj, de persvoorlichter van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, is maandag veroordeeld tot bijna twee maanden huisarrest. Ze moet zeker tot 23 maart thuis blijven, zo heeft een rechtbank in Moskou geoordeeld. Dat melden internationale persbureaus. De rechter verdenkt Jarmysj ervan zich bij de verboden demonstraties in Moskou van zondag niet aan de coronamaatregelen gehouden te hebben. Navalny zit momenteel zelf in de gevangenis; dinsdag begint een proces tegen hem.

Eerder op maandag kreeg Joelia Navalnaja, de vrouw van de Kremlincriticus, een boete voor haar deelname aan diezelfde demonstratie. Een rechter in Moskou oordeelde dat Navalnaja 20.000 roebel (219 euro) moet betalen. De politie heeft zeker 5.300 mensen opgepakt voor hun rol in de landelijke protesten van zondag.

Ook Navalnaja werd zondag opgepakt, maar later weer vrijgelaten. Niet alleen in Moskou, ook in onder meer Sint-Petersburg, Omsk en het oostelijk gelegen Novosibirsk werd voor het tweede weekend op rij gedemonstreerd tegen de arrestatie van Navalny eerder deze maand. Het recht op demonstratie is onder het regime van Vladimir Poetin sterk aan banden gelegd: de protesten van zondag waren verboden.

Proces

Navalny zelf zit momenteel in de gevangenis. Aanstaande dinsdag begint een rechtszaak tegen hem, waarin de aanklagers eisen dat de Kremlincriticus een in 2013 opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar uitzit. Hij zou zijn meldplicht niet zijn nagekomen in de tijd dat hij in Duitsland was. Volgens Navalny is de oorspronkelijke aanklacht van fraude tegen hem uit 2013 verzonnen.

Navalny verbleef bijna een half jaar in Berlijn om te herstellen van een vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. Er zijn sterke aanwijzingen dat de vergiftiging is uitgevoerd door de Russische inlichtingendienst FSB, met goedkeuring van het Kremlin. Navalny keerde op 17 januari terug naar Rusland en werd daar direct bij aankomst op het vliegveld in Moskou gearresteerd.

Een dag later oordeelde een Russische rechter dat Navalny dertig dagen in hechtenis moet blijven. De rechter velde dat oordeel op het politiebureau waar Navalny op dat moment vastzat. Volgens het team van de Kremlincriticus ging dat tegen de Russische grondwet in, omdat het oprichten van buitengewone rechtbanken niet is toegestaan. Zij noemden de zitting geen rechtszaak, maar een „tribunaal”.

Lees ook: Russische betogers snakken naar verandering maar weten niet hoe