Brieven

Brieven 1/2/2021

Publieke omroep

Neem BBC als voorbeeld

Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, pleit in De campagne op tv: spektakel of inhoud? (29/1) terecht voor betere journalistiek, meer evenwicht en scherpere bevraging bij talkshows als Op1. De ironie is wel dat Laroes verzuimt ook het NOS Journaal te noemen. Als de coronacrisis iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat het lastig is voor de publieke omroep, het Journaal in het bijzonder, om de functie van staatsomroep te combineren met gebalanceerde journalistiek. Een voorbeeld is de uitzending van 5 januari waarin de NOS zich liet verleiden tot een goednieuwsshow rond de eerste vaccinaties. Ondanks dat Nederland als laatste in Europa begon, ontbrak het door Laroes gewenste evenwicht en de scherpe bevraging. Hiervoor was alle aanleiding, gezien het eerder falend overheidsbeleid; bij beschermingsmiddelen, bron- en contactonderzoek, testcapaciteit zat Nederland keer op keer in de Europese achterhoede. Als de NOS niet als vooringenomen bolwerk wil worden weggezet, is het belangrijk werk te maken van gebalanceerde journalistiek. Wellicht kan de NOS een voorbeeld nemen aan de BBC. Vooringenomenheid van de staatsomroep ligt in de Britse maatschappij nog gevoeliger dan in ons polderland. Al sinds 2002 wordt de BBC door een aparte commissie (Ofcom) gereguleerd. Uitgebreide impartiality guidelines moeten onpartijdigheid waarborgen. Vergeleken met Ofcom steekt de Ombudsman van de NPO schril af.

Onveilige politiek

Meer vrijheid in partij

„Geen werkomgeving onveiliger dan de politiek”, betoogde Geert Dales (29/1). Het belang van de partij voor politieke marketing is de oorzaak van al dit kwaad. Coalitiepartijen zouden daarom de fractiediscipline moeten loslaten. Dat geeft lucht – niet alleen in het parlement, maar ook in de eigen partij. Discussie en meningsverschil is de zuurstof voor een gezonde cultuur in een organisatie. Nu heeft een partijcongres een ventielfunctie waar leden oppositie kunnen voeren en de partijtop kan shoppen uit alle meningen. Partijleden komen en gaan, behalve bij Forum. Daar herkennen de leden zich in de partijtop. Maar interne discussie is er niet. De reguliere partijen zijn daarom nu aan zet om een beetje zuurstof toe te laten in hun eigen partijen. Het is eng en de parlementaire journalisten zullen er bovenop springen, maar als de partij de teugels laat vieren dan zullen de kiezers het waarderen. Het aanzien van Pieter Omtzigt en Renske Leijten is het bewijs.

ZZP’ers

Hulp voor zelfstandigen

De kranten stonden er vol van: weer miljarden overheidssteun. Bestaande regels versoepeld, meer voor mensen die al wat kregen, en een hele nieuwe groep met ondersteuning. Goed nieuws. Maar wanneer gaan we wat doen voor zzp’ers die normaliter ingehuurd worden? Die nu geen projecten meer hebben, of niet naar hun klanten kunnen afreizen? Wéér is er geen voorziening voor zelfstandige experts. Er is de TOZO-regeling, op bijstandsniveau, als je écht niets meer hebt. Als je wél wat verdient moet je een evenredig bedrag terugbetalen. Deze zelfstandigen worden compleet aan hun lot overgelaten. Extra hard werken dan maar. Of je businessmodel omgooien, nieuwe klanten vinden, of omscholen. Maar hoe? Als je geen cruciaal beroep hebt, mag je eerst je kinderen thuis onderwijzen. Dan is de werkdag snel om. Waarom wordt deze groep niet óók gewoon op één of andere manier ondersteund?