Avondklok wordt volgende week geschrapt

Avondklok De avondklok, die binnen de coalitie nooit populair was, wordt vanaf 10 februari geschrapt, melden bronnen aan NRC. De plannen worden dinsdag toegelicht door het kabinet.
De politie controleert of twee mannen die net klaar zijn met hun werk als pizzakoerier buiten mogen zijn.
De politie controleert of twee mannen die net klaar zijn met hun werk als pizzakoerier buiten mogen zijn. Foto Merlin Daleman

Aan de avondklok komt vanaf volgende week woensdag een einde. Dat zeggen bronnen tegen NRC. Vanaf 10 februari is het weer toegestaan om ook tussen 21.00 uur en 4.30 uur over straat te gaan. Tot en met 9 februari is de maatregel nog wel van kracht.

Dat zullen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag bekendmaken tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Zij zullen dan ook namens het kabinet uitleggen wat de zogenoemde exitstrategie van Nederland is: welke coronamaatregelen in welke volgorde teruggedraaid zullen worden als het aantal besmettingen en ziekenhuis- en IC-opnames dat toelaat.

De avondklok blijft wel onderdeel van de „gereedschapskist” van het kabinet om maatregelen te nemen. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer toeneemt, kan het kabinet in overleg met de Tweede Kamer weer tot de avondklok overgaan. Dinsdagochtend komt een deel van de ministerraad bijeen om over de avondklok te praten, maar bronnen zeggen tegen NRC dat het besluit al is genomen.

De avondklok lag al vanaf het begin moeilijk in de coalitie. Vooral D66 verzette zich flink tegen de maatregel, maar stemde uiteindelijk toch in toen het kabinet de avondklok een half uur later liet ingaan. Vrijdag had premier Mark Rutte na de ministerraad al gezegd dat de avondklok „als eerste op de stapel en zelfs nog voor de stapel, om mee te stoppen” lag. En dat „iedereen zo snel mogelijk weer van dat vreselijke ding af wil.”

Correctie (3 februari 2021): In dit bericht staat dat de avondklok zeker ten einde zou komen op 10 februari. Toen dit artikel werd gepubliceerd was dat besluit genomen door het kabinet en besproken in het coalitieoverleg. Dinsdag is het kabinet daarop teruggekomen. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team gevraagd om een nieuw advies over het huidige maatregelenpakket, waaronder de avondklok. Het besluit over het wel of niet verlengen daarvan is uitgesteld naar het weekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: In Nederland haalt de ‘Britse’ besmettelijkere variant de ‘oorspronkelijke’ stam in