Museumplein in Amsterdam ontruimd

De politie ontruimt het Amsterdamse Museumplein.
De politie ontruimt het Amsterdamse Museumplein. Foto ANP

De politie heeft het Museumplein in Amsterdam ontruimd. Daarbij zijn de ME, honden en politie te paard ingezet. Ook waren er waterkanonnen aanwezig. Een linie van agenten met schilden en wapenstok stuurde de demonstranten van het plein af naar nabijgelegen straten. De demonstranten gooiden daarbij voorwerpen naar de politie.

Kort daarvoor kondigde de Amsterdamse driehoek (politie, gemeente en OM) een noodbevel af vanwege het protest. Dat betekent dat niemand zich meer op het plein mag bevinden. Volgens de gemeente waren er ongeveer 600 mensen aanwezig.

Eerder op de dag was dat aantal nog kleiner, maar de groep groeide in de loop van de middag ondanks een demonstratieverbod. De politie arresteerde vanmiddag al dertig mensen. Of er nu nog meer arrestaties zijn verricht is onduidelijk.

In Apeldoorn, waar ook enkele honderden mensen op de been waren om te demonstreren, zijn de betogers rustig naar huis gegaan. In de stad werd ‘s ochtends al een noodbevel afgekondigd omdat gevreesd werd voor rellen en vandalisme.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Er waren ongeveer 600 mensen aanwezig op het Museumplein, mensen houden te weinig afstand. De politie heeft gedoseerd en gefaseerd opgetreden. Bij het verbaliseren werd met voorwerpen naar de politie gegooid. De driehoek heeft daarop om 16 uur een noodbevel afgekondigd. 1/2
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Museumplein in Amsterdam ontruimd