‘Avondklok waarschijnlijk niet verlengd als besmettingen blijven dalen’

De avondklok wordt waarschijnlijk niet verlengd tot na 10 februari, zolang de besmettingscijfers blijven dalen. Dat meldden Haagse bronnen aan de NOS en persbureau ANP. De besmettingcijfers dalen al weken, maar nog niet genoeg, liet het kabinet eerder weten.

Het besluit over de avondklok ligt nog niet vast. Het kabinet neemt dinsdag een beslissing over de maatregel. Die dag geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid ook een persconferentie. Naar verwachting wordt dan ook aangekondigd dat de basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open mogen.

Aan de invoering van de avondklok ging veel discussie vooraf, en na de invoering zijn er bijna iedere avond in verschillende steden in Nederland rellen en demonstraties. Premier Rutte zei eerder dat de avondklok „als eerste de vuilnisbak in gaat (…) als het maar enigszins mogelijk is”. Uit het uitgelekte advies van het OMT blijkt dat de experts nog niet voor versoepeling van de maatregel zijn.

Lees ook deze analyse: de scholen gaan open ondanks het risico „Na de onrust over de avondklok en de rellen op straat wilde het kabinet goed nieuws brengen: de scholen gaan open.” Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Verrekening onderrapportage zorgt voor plotse toename aantal gevaccineerden