Rechter verlaagt huursom horecazaak met 50 procent door lockdown

Bierglazen in een andere horecazaak.
Bierglazen in een andere horecazaak. Foto Koen van Weel/ANP

De huurders van het Haagse café Aimée hoeven nog maar de helft van hun huur te betalen zolang de lockdown geldt en de horeca gesloten zijn. De uitbaters werden door hun verhuurder voor de rechtbank van Den Haag gedaagd vanwege een huurachterstand. Hij eiste dat ze werden uitgezet. De uitbaters van het café stelden dat ze de huur niet kunnen ophoesten door de horecasluiting en het daaruit volgende omzetverlies. De rechter bepaalde onlangs dat de huurders mogen blijven, tegen een gehalveerde huursom.

Volgens de rechter hebben de coronacrisis en de getroffen coronamaatregelen „geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht van de huurovereenkomst”. Huurder en verhuurder hadden de huidige omstandigheden niet kunnen voorzien op het moment dat ze de overeenkomst sloten. Daarom moeten ze de financiële schade die de coronapandemie veroorzaakt delen als het gaat om de huursom, zo oordeelde de rechter.

Horecaondernemers en winkeliers hebben de afgelopen maanden vaker huurkortingen via de rechter weten af te dwingen, maar dan middels een kort geding. Deze zaak is een zogenoemde bodemprocedure, die juridisch zwaarder weegt en daardoor mogelijk ook gevolgen kan hebben voor andere cafébazen, restauranthouders en winkeliers, zo stellen deskundigen in het FD. Volgens hen sterkt dit vonnis ze bij het claimen van huurkortingen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD: meer aanhoudingen in verband met datalek, testuitslagen komen later door