WHO-onderzoekers mogen na twee weken hun hotel in Wuhan uit

Marion Koopmans verlaat het hotel in Wuhan waar ze twee weken in quarantaine zat.
Marion Koopmans verlaat het hotel in Wuhan waar ze twee weken in quarantaine zat. Foto Hector Retamal/AFP

Het team dat namens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doet naar de bron van de coronavirusuitbraak in Wuhan heeft de quarantaineperiode van veertien dagen erop zitten. De leden van de ploeg hebben hun hotel met een bus verlaten, zo is op foto’s te zien. Ze droegen mondkapjes terwijl het hotelpersoneel en de chauffeur van top tot teen zijn ingepakt in beschermende kleding.

De WHO heeft dertien deskundigen naar Wuhan gestuurd om te onderzoeken hoe de coronapandemie heeft kunnen ontstaan. Een van de leden van het team is Marion Koopmans, die als viroloog verbonden is aan het Rotterdamse Erasmus MC en het Outbreak Management Team (OMT). Zij zette donderdagochtend een foto op Twitter waarbij ze de verklaring dat haar quarantaineperiode is afgerond omhoog houdt alsof zij en haar teamgenoten een examen hebben gehaald.

In hoeverre de ploeg de vrijheid krijgt om overal waar zij wil onderzoek te doen, is nog de vraag. De Chinese autoriteiten hebben hun twijfels geuit of de virusuitbraak wel in dat land zijn oorsprong vindt en hebben naar de smaak van de WHO te lang getreuzeld met het toelaten van het onderzoeksteam. Ook is nog onduidelijk hoeveel bewijzen er nog te vinden zijn. Keiji Fukuda, wel verbonden aan de WHO maar geen onderdeel van dit team, heeft gewaarschuwd dat er ruim een jaar na de eerste ziektegevallen geen grote doorbraken van dit onderzoek verwacht kunnen worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar op recordhoogte’