Neonazi

Levenslang voor extreem-rechtse moordenaar van CDU-politicus

De rechtbank in Frankfurt heeft de moordenaar van de Duitse politicus Walter Lübcke (CDU) donderdagochtend tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De 47-jarige Stephan Ernst had bekend Lübcke te hebben vermoord uit politieke motieven, en betuigde spijt. Medeverdachte Markus H. werd door justitie gezien als handlanger van Ernst, maar de rechter sprak hem vrij van medeplichtigheid bij de moord. Hij kreeg wel anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf voor illegaal wapenbezit.

Ernst schoot Lübcke in juni 2019 dood bij zijn woning in Kassel. De christendemocraat bepleitte een ruimhartig vluchtelingenbeleid. Ernst had een verleden als neonazi en werd in 2016 beschuldigd van poging tot moord op een Iraakse vluchteling. Ook stak Ernst eerder een asielzoekerscentrum in brand. (NRC)