GGD stopt na datadiefstal versneld met softwaresysteem

De GGD’s willen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van een van de softwaresystemen waaruit grote hoeveelheden persoonsgegevens zijn gestolen. Dat zegt Ellis Jeurissen, portefeuillehouder bron- en contactonderzoek bij de GGD’s.

Foto Robin Utrecht

De GGD’s willen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van HPzone, software die gebruikt wordt voor het bron- en contactonderzoek. Dat zegt Ellis Jeurissen, portefeuillehouder bron- en contactonderzoek bij de GGD’s en directeur publieke gezondheid bij de GGD-regio Brabant-Zuid-Oost.

Lees ook: Niets te doen voor de flexwerkers van de GGD, midden in de pandemie

De GGD’s werkten volgens Jeurissen aan het versterken van „de fundering” van HPZone, maar vanwege onthullingen van RTL Nieuws over mogelijk grootschalige diefstal van privacygevoelige data uit het systeem, gaat de gezondheidsdienst toch een nieuw systeem invoeren. Naast HPZone werd volgens RTL ook data uit CoronIT, het afspraaksysteem voor coronatesten, te koop aangeboden.

Het lek was de nekslag voor HPZone, zegt Jeurissen. „We werken op dit moment met man en macht aan de overstap naar een ander, veel veiliger portaal. Je wilt niet dat mensen zich niet meer laten testen, omdat ze zich zorgen maken over hun gegevens.”

Jeurissen zegt dat, hoewel de gegevens online aangeboden zijn, het nog niet duidelijk is of die daadwerkelijk gekocht zijn.

Bron- en contactonderzoekers klagen ook over het verouderde systeem, blijkt uit gesprekken van NRC met vijf (oud-)medewerkers. Het is traag en loopt regelmatig vast, waardoor het contactonderzoek soms helemaal overgedaan moet worden. „Het systeem is niet gemaakt om 4.500 bron- en contactonderzoeken per dag te verwerken”, zegt Jeurissen.

Ondanks verbeterplannen van de GGD is het bron- en contactonderzoek nog niet efficiënt ingericht, zeggen de medewerkers tegen NRC. Medewerkers – 7.500 fte – in een landelijke poule wachten soms uren op werk. Ook blijken de regels voor het bron- en contactonderzoek tussen de 25 GGD-regio’s nog te verschillen, ondanks de invoer van een landelijke werkwijze eind vorig jaar.