Centre Pompidou gaat vanaf 2023 voor vier jaar dicht

Renovatie Om het postmoderne gebouw uit 1977 waarin het Centre Pompidou huist veiliger en toegankelijker te maken, gaat het museum vanaf 2023 voor vier jaar dicht.

Het is de eerste keer dat het Centre Pompidou wordt gerenoveerd sinds het werd opgeleverd in 1977.
Het is de eerste keer dat het Centre Pompidou wordt gerenoveerd sinds het werd opgeleverd in 1977. Foto Francois Guillot / AFP

Het Parijse museum voor moderne kunst Centre Pompidou gaat vanaf 2023 voor vier jaar dicht om ruimte te maken voor een grote renovatie van het gebouw. Dat maakte de Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot begin deze week bekend in een interview met Le Figaro.

Het is de eerste keer dat het postmodernistische gebouw waarin het museum huist, van architecten Renzo Piano and Richard Rogers, wordt gerenoveerd sinds het werd opgeleverd in 1977. Het museum sluit eind 2023 de deuren, en wil heropenen in 2027, wanneer het instituut de vijftigste verjaardag viert. Serge Lasvignes, president van het Centre Pompidou, noemt de geplande werkzaamheden „cruciaal” voor het behoud van het gebouw, dat hij het „eerste meesterwerk” van het museum noemt.

De kosten voor de renovatie zijn geschat op zo’n 200 miljoen euro. Het gaat onder andere om aanpassingen die de veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw moeten verbeteren. Daarnaast worden de verwarmings- en koelsystemen van het gebouw onder handen genomen, om daarmee het risico van legionellabesmetting te verkleinen. Ten slotte moet er asbest uit het pand verwijderd worden.

Het museum zoekt samenwerkingen met andere instituten om de programmering elders voort te zetten in de jaren dat het dicht is. De locatie van het Centre Pompidou in Metz blijft wel open.

Door de coronapandemie was het Centre Pompidou, dat normaal jaarlijks ruim 3 miljoen bezoekers trekt, een groot gedeelte van 2020 dicht.