Laatste nieuws ongeregeldheden

Opnieuw een rustige avond na ingaan avondklok

In dit blog lees je het laatste nieuws over de rellen die de afgelopen dagen in verschillende Nederlandse steden zijn uitgebroken na de invoering van de avondklok.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog voor vandaag. Het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Diverse aanhoudingen en veroordelingen na rellen eerder deze week
 • Opnieuw een rustige avond na ingaan avondklok
 • Aanhoudingen in diverse gemeenten na oproepen tot rellen
 • Wilders opent discussie in Kamerdebat: zet het leger in

Opnieuw een rustige avond na ingaan avondklok

In heel Nederland is het woensdagavond rustig geweest na het ingaan van de avondklok. In Rotterdam, waar het de afgelopen avonden nog onrustig was, hoefde de politie naar eigen zeggen amper in actie te komen. Agenten waren al vroeg op de avond in groten getale aanwezig om de straten te monitoren. Er werden in Rotterdam 25 aanhoudingen verricht, onder meer vanwege het overtreden van coronamaatregelen.

In de provincies Utrecht en Noord-Holland bleef het ook rustig. Winkelcentra in Haarlem en Beverwijk waren wel eerder dichtgegaan uit angst voor ongeregeldheden. In Limburg hielden buurtwerkers de wacht en in Overijssel waren veel agenten op de been, maar die hoefden niet ingezet te worden.

Aanhoudingen in diverse gemeenten na oproepen tot rellen

In zeker vijf gemeenten heeft de politie woensdag aanhoudingen verricht voor het op sociale media oproepen tot rellen. Het gaat onder meer om een minderjarige jongen uit de Groningse plaats Zuidhorn. In een chatgroep met 425 leden zou hij de oproep hebben geplaatst naar de stad Groningen te trekken, benzine mee te nemen en ter plaatse winkels te plunderen. De politie kwam de (inmiddels offline gehaalde) chatgroep op het spoor na een tip.

In Drachten, Oosterhout, Harderwijk en Utrecht zijn zes personen van tussen de 17 en 23 jaar oud aangehouden voor opruiing via sociale media en oproepen tot geweld. Verder heeft een negentienjarige inwoner van Best zich woensdag zelf bij de politie gemeld nadat zijn foto online was verschenen. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Aanhouding na oproep tot rellen stad Groningen. Groningen - Vandaag hebben wij een minderjarige jongen uit Zuidhorn aangehouden die in een… https://t.co/aqKawKFduE #Groningen via @Politie /

Drie aanhoudingen na Opsporing Verzocht-uitzending rellen Museumplein

Drie mannen zijn woensdag aangehouden in verband met de rellen op het Amsterdamse Museumplein op 17 januari. Zij hebben zich bij de politie gemeld, een dag nadat Opsporing Verzocht beelden van het protest uitzond.

Het gaat om een 28-jarige man uit Arnhem, een 29-jarige man uit Houten en een 31-jarige man uit Purmerend. Een vierde verdachte „zal zich later vandaag op een politiebureau melden”, aldus de politie. In totaal werden die dag 143 personen aangehouden. De meesten zijn kort daarna weer vrijgelaten.

Het protest op het Museumplein op 17 januari. Foto: ANP

Kamerdebat: ‘Geen taboe’ op inzet legerpersoneel, krijgsmacht wordt al ingezet

De krijgsmacht wordt op dit moment al ingezet om de politie te assisteren, zo heeft kabinet laten woensdagavond weten tijdens het Kamerdebat over de avondklokrellen. De Koninklijke Marechaussee levert extra pelotons mobiele eenheid, die de ME van de politie terzijde staan. De marechaussee is een krijgmachtsonderdeel, zo benadrukte minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA): „dit zijn militairen die zijn ingezet.”

Minister Bijleveld bevestigde de stelling van Wilders dat er meer legeronderdelen in aanmerking zouden komen voor inzet. Zo zijn sommige mariniers getraind in ‘crowd and riot control’. Dit geldt ook voor sommige andere eenheden.

Op de inzet van extra defensiepersoneel, zo benadrukte premier Rutte, bestaat „geen taboe”. Indien dat nodig is, kan er een extra beroep op Defensie worden gedaan. Op dit moment is dat volgens Rutte niet nodig, en heeft extra inzet „geen toevoegde waarde”: „De politie en de burgemeesters hebben de zaak nu goed onder controle.”

Politie kan het nog aan
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) zei dat er weliswaar „een wissel” wordt getrokken op het politiepersoneel, maar dat de politie de taken nog aan kan. Ook hebben burgemeesters nog niet om extra inzet van Defensie gevraagd. Grapperhaus liet weten dat er in de afgelopen dagen honderden arrestaties zijn verricht en dat er nog meer aanhoudingen zijn te verwachten.

Grapperhaus merkte ook op dat een eerste relschopper inmiddels is veroordeeld tot twee maanden cel wegens het gooien van een steen naar een politieauto. Deze mededeling kwam de minister op een schrobbering van PVV-leider Wilders te staan: „Zie ik hier nu een CDA-minister van Justitie die trots is omdat iemand die een steen gooit naar de politie 2 maanden cel krijgt? Dat is lachwekkend, het zou vier, vijf jaar moeten zijn.”

Tijdens de tweede termijn diende Wilders een motie in waarin wordt opgeroepen om het leger in te zetten bij zware ongeregeldheden. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vroeg Wilders de motie aan te houden: „U probeert hier verdeeldheid te creëren in de Kamer met een slecht geformuleerde motie. We kunnen ook eendracht laten zien.” Maar dat was Wilders niet van plan: „Als iedereen voorstemt dan is er geen verdeeldheid en kunnen we snel het leger inzetten.”

Kamerlid Geert Wilders (PVV) staat tegenover minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA), premier Mark Rutte en minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens een debat over de rellen. Foto Bart Maat/ANP

Nog drie celstraffen opgelegd na rellen

Een 35-jarige man uit Bavel heeft van de rechtbank in Breda vier maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor opruiing. Dat meldt Omroep Brabant woensdag. De man krijgt de straf opgelegd omdat hij heeft opgeroepen tot demonstraties tegen de invoering van de avondklok afgelopen zondag in de Bredase wijk Tuinzigt. De rechter veroordeelde de man voor het opzetten tot overtreding van de avondklok en voor het oproepen tot geweld.

De snelrechter in Middelburg legde in twee verschillende zaken woensdag een gevangenisstraf van drie weken op (waarvan twee voorwaardelijk) in combinatie met een taakstraf van zestig uur. In beide zaken draaide het net als in Breda om opruiing.

Woensdag werd een 19-jarige man uit Den Haag als eerste een gevangenisstraf opgelegd na de rellen van de afgelopen avonden. Hij kreeg twee maanden cel voor het gooien van een steen naar een politiebus. Volgens het OM verschijnen in de komende dagen nog meer verdachten voor de politierechter.

OM legt beslag op bankrekeningen en auto’s van verdachten Brabantse rellen

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant heeft beslag gelegd op „meerdere bankrekeningen” en twee auto’s van verdachten van de rellen in Den Bosch de afgelopen dagen. Dat zegt een woordvoerder woensdag tegen NRC. In Den Bosch zijn 52 relschoppers opgepakt. „Het gros” van hen is diefstal in vereniging ten laste gelegd.

Als iemands vingerafdrukken worden aangetroffen in een geplunderde juwelierszaak, zo illustreert de woordvoerder, dan is diegene medepleger. „Je hoeft niet zelf dat horloge in je handen te hebben. De hele groep is verantwoordelijk.” Als slechts één van de bijvoorbeeld vier verdachten voldoende bezit heeft, dan wordt de volledige schade van de groep op diegene verhaald.

De rechter-commissaris heeft het OM een machtiging verleend om beslag te leggen op de bankrekeningen en auto’s van de verdachten. Als die worden veroordeeld, wordt datzelfde vermogen gebruikt om de schade te betalen aan panden van bijvoorbeeld de Jumbo en Primera, aldus justitie. Deze werkwijze is niet nieuw: het OM besluit vaker tot inbeslagname van vermogen. „Hopelijk helpt dit als extra argument voor relschoppers om niet opnieuw de straat op te gaan. Maar het is niet de reden waarom we hiertoe hebben besloten. We willen aan de slachtoffers laten zien: alles wat we kunnen doen, doen we.”

Twitter avatar OM_OostBrabant OM Oost-Brabant De onderzoeken naar de relschoppers lopen volop. Alle schade proberen we te verhalen op de verdachten. Zojuist is beslag gelegd op meerdere bankrekeningen en wij zijn begonnen met het afpakken van bezit, zoals deze auto. Goede samenwerking met politie, FIOD en gemeenten. https://t.co/gIv70WFUa0

Twee maanden cel voor relschopper die steen gooide naar politiebus

Een 19-jarige man heeft woensdag van de politierechter in Den Haag een gevangenisstraf van twee maanden opgelegd gekregen voor het gooien van een steen naar een politiebus. Dat meldt het OM. De man uit Den Haag werd maandag opgepakt bij ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk.

Het is de eerste veroordeling sinds de rellen die dit weekend op veel plekken in het land uitbraken. Onder meer in Amsterdam en Breda verschijnen woensdag mensen voor de snelrechter; die zijn aangehouden vanwege hun deelname aan de rellen of omdat zij op sociale media hebben opgeroepen tot opruiing.

Dinsdag bepaalde de rechter-commissaris in Amsterdam dat tien verdachten van de rellen zondag op het Museumplein begin februari voor de snelrechter moeten verschijnen. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Lees ook dit opiniestuk van strafrechtadvocaat Gerard Spong: Relschoppers worden berecht via snelrecht, dat heeft vaak nadelen

Veel meer meldingen van bedreigingen journalisten bij meldpunt

De website waar journalisten zich kunnen melden als zij bedreigd worden, PersVeilig.nl, heeft deze maand al 34 meldingen binnengekregen. Dat zegt projectleider Peter ter Velde in een interview met NU.nl.

„Het is een gekkenhuis geweest”, zegt Ter Velde. Normaal gesproken krijgt het meldpunt zo’n twee meldingen per week. Ter Velde denkt dat de toename in het aantal meldingen te maken heeft met de rellen van de afgelopen dagen in verband met de avondklok.

In 2020 kreeg het meldpunt in totaal 121 meldingen binnen. Bij ongeveer een derde van die meldingen ging het om een digitale dreiging, via sociale media of in een e-mail. Deze maand wordt vooral melding gedaan van fysiek geweld of bedreigingen. „Dat komt echt door de enorme hoeveelheid rellen waar journalisten de afgelopen dagen mee te maken kregen”, denkt Ter Velde.

De afgelopen dagen zijn journalisten op meerdere plaatsen aangevallen toen zij verslag deden van rellen. In Haarlem kreeg een persfotograaf een steen tegen zijn hoofd en op Urk werd een beveiliger van een camerateam van de NOS met pepperspray bespoten. Dinsdag stuurden verschillende omroepen op het Mediapark medewerkers naar huis in verband met de dreiging van rellen.

Politie Eindhoven krijgt ruim 1.100 tips over rellen

Bij de politie in Eindhoven zijn woensdagmiddag 1.100 tips binnengekomen met informatie over de rellen in die stad van afgelopen zondag. Dat meldt de politie.

Twee Eindhovenaren van 18 en 30 jaar zijn inmiddels opgepakt. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. De 30-jarige man zou een steen naar een passerende motoragent hebben gegooid, de 18-jarige verdachte zou stenen hebben gegooid richting de ME.

Een van de verdachten werd aangehouden na een tip van een burger, de andere werd herkend op videobeelden. Beide mannen zitten in hechtenis voor verder onderzoek. De politie bedankt via Twitter iedereen die informatie gedeeld heeft.

Wilders opent discussie in Kamerdebat: zet het leger in

PVV-leider Geert Wilders heeft zojuist het Kamerdebat over de grootschalige rellen van de afgelopen dagen afgetrapt met een oproep om „het leger” in te zetten om de orde op straat te herstellen. Wilders noemde de situatie in een groot aantal steden in Nederland „met geen pen te beschrijven” en „onacceptabel”. De fractieleider van de PVV gaf toe dat de relschoppers bestaan uit zowel autochtonen als allochtonen, „al valt het wel op dat onze allochtone medeburgers in de grote steden zich weer eens van hun gewelddadige kant hebben laten zien.”

Minister van Justitie Grapperhaus (CDA) heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat de Koninklijke Marechaussee op dit moment assistentie verleent om de Mobiele Eenheid te ontlasten. Ook worden de mogelijkheden van „specialistische ondersteuning” door Defensie verkend, zoals de inzet van drones, camera’s of „logistieke ondersteuning.” Bij boerenprotesten in Den Haag werden vorig jaar straten naar het centrum afgezet met militaire trucks van de landmacht.

Volgens Wilders laat elke dag van nieuwe ongeregeldheden zien „dat rellen loont”. „Zet alsjeblieft het leger in”, zei de PVV-leider. De politie is onderbezet, zei Wilders en hij verwees daarbij naar plannen om assistentie in te roepen van Mobiele Eenheid uit Duitsland. „Schandalig”, zo zei Wilders, „omdat we een eigen leger hebben.”

Wilders’ inbreng leidde meteen tot scherpe interrupties van Kamerleden Maarten Groothuizen (D66) en Tunahan Kuzu (Denk). Groothuizen wees Wilders op de oproep van de PVV op Urk om geen gehoor te geven aan de avondklok. Daarmee ondergroef de PVV het gezag van de politie, aldus Groothuizen. Kuzu verweet Wilders tweedracht te zaaien tussen verschillende groeperingen. Daarop haalde Wilders een anonieme agent uit Rotterdam-Zuid aan, die hem zou hebben verteld wie de relschoppers waren: „het waren gewoon allemaal Marokkanen.” Daarna liepen de emoties bij Kuzu op, waardoor Kamervoorzitter Khadija Arib zich geroepen voelde in te grijpen. „Wilt u een beetje rustig aan doen.”

PVV-leider Geert Wilders woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de rellen rondom de invoering van de avondklok. Foto Bart Maat / ANP

Koninklijk paar reageert op avondklokrellen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op sociale media gereageerd op de rellen in het land als gevolg van het instellen van de avondklok. „Samen komen wij hier doorheen!”, schrijft het paar in een verklaring.

Politiemensen, hulpverleners en medewerkers van gemeenten worden in het bericht bedankt voor hun inzet. De koning en koningin zeggen mee te leven met ondernemers en anderen die getroffen zijn door het geweld. Ook zegt het paar onder de indruk te zijn van „alle hartverwarmende acties van mensen om elkaar te helpen”.

Het is de eerste keer dat het koninklijk paar reageert op de rellen, sinds de avondklok op zaterdag 23 januari werd ingesteld.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de ongeregeldheden na instelling van de avondklok https://t.co/pGtSngE6c5 https://t.co/0Ngy9P5pzR

Crowdfundactie levert 100.000 euro op voor geplunderde winkel Den Bosch

Een crowdfundactie voor een door relschoppers geplunderde winkel in Den Bosch heeft inmiddels zeker 100.000 euro opgeleverd. Dat meldt initiatiefnemer van de actie Geen Stijl.

De nieuwssite begon de inzamelingsactie nadat ondernemer Maaike Neuféglise in verschillende media opdook met haar verhaal. Haar Primera-winkel werd maandagavond tijdens de rellen in Den Bosch in een paar minuten vernield door relschoppers die het pand waren binnengedrongen. Neuféglise was erg ontdaan door het geweld: „De winkel is ons kindje” en „mijn hart is echt gebroken”, vertelde ze aan Omroep Brabant. Volgens de onderneemster loopt de schade in de tienduizenden euro’s. „Misschien wel een ton.”

De politie in Den Bosch zegt tegen Omroep Brabant DNA-sporen van de plunderaars te hebben. Ook zijn er camerabeelden uit de winkel en filmpjes gemaakt door buren en omstanders waar de relschoppers op te zien zijn.

131 mensen opgepakt voor geweld en opruiing

Bij ongeregeldheden door het hele land zijn dinsdag 131 mensen opgepakt voor geweld en opruiing, onder wie 81 in Rotterdam. Dat meldt de politie woensdag. Het grootste deel van de verdachten is jonger dan 25 jaar.

De meeste aanhoudingen zijn verricht op verdenking van openlijke geweldpleging en opruiing. Ook zijn mensen aangehouden voor opruiing via sociale media, hierbij zijn de meeste verdachten onder de achttien jaar.

De politie concludeert dat dinsdagavond een stuk rustiger is verlopen dan de dagen ervoor. In verschillende steden verzamelden zich groepen mensen op straat en in een paar plaatsen, waaronder Rotterdam, liep dat uit op een confrontatie met de politie. In Hilversum en Amsterdam werd de ME ingezet maar die hoefde niet in actie te komen.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werden dinsdagavond beelden vertoond van betrokkenen bij de avondklokrellen die door de politie worden gezocht. De politie zegt na de uitzending veel tips binnen te hebben gekregen. Een 29-jarige man uit Houten meldde zichzelf op een politiebureau nadat in het programma beelden van hem en drie anderen waren getoond. De man zou betrokken geweest zijn bij de rellen op het Museumplein op 17 januari.

Agenten verrichten dinsdagavond 81 aanhoudingen in Rotterdam. Foto Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rond de rellen die zijn uitgebroken in verschillende Nederlandse steden sinds de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag. Het belangrijkste nieuws van dinsdag 26 januari was:

 • Nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders zei dat de politie mogelijk mobiele eenheden uit België en Duitsland wil gaan inzetten bij het bestrijden van de rellen. Verder zei hij ook dat het in vrijwel alle steden rustiger leek te zijn dan de voorgaande drie avonden.
 • De GGD Rotterdam Rijnmond sluit woensdag alle mobiele en tijdelijke locaties voor coronatesten vanwege de dreiging van rellen.
 • Tien verdachten van de rellen zondag op het Amsterdamse Museumplein zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari. Ze zitten nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging.
 • In verschillende steden hebben fans van de plaatselijke betaald voetbalclubs zich uitgesproken tegen geweld. Zo gingen in supporters van FC Den Bosch gekleed in oranje hesjes de straat op.
 • Naar aanleiding van berichten over mogelijke rellen rondom het Mediapark in Hilversum heeft omroep BNNVARA besloten het personeel eerder naar huis te sturen.
 • De politie en het OM riepen ouders op om met hun kinderen in contact blijven en hen zoveel mogelijk ‘s avonds thuis te houden.
 • Volgens demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) hangt relschoppers die de afgelopen dagen zijn gearresteerd bij de onlusten in de Nederlandse dorpen en steden een onvoorwaardelijke celstraf boven het hoofd.
Lees hier al het nieuws van dinsdag terug