EU: AstraZeneca zegt crisisoverleg op laatste moment af

De Britse premier Boris Johnson op bezoek bij AstraZeneca.
De Britse premier Boris Johnson op bezoek bij AstraZeneca. Foto Stefan Rousseau/AFP

Het conflict tussen de Europese Commissie en fabrikant AstraZeneca over vertraagde vaccinleveringen lijkt voorlopig alleen maar verder te escaleren. Een nieuw crisisoverleg werd volgens de Commissie deze woensdag op het laatste moment door AstraZeneca afgezegd. Een woordvoerder van AstraZeneca zegt tegen persbureau Reuters en AP dat het overleg gewoon doorgaat.

De spanningen liepen op na een geruchtmakend interview van topman Pascal Soriot met verschillende Europese kranten dinsdagavond. Volgens Soriot zijn de huidige leveringsproblemen te wijten aan de trage onderhandelingen met de EU, die drie maanden later dan die met het Verenigd Koninkrijk in september werden afgerond. Volgens de topman is de farmaceut contractueel niet aan bepaalde leveringen gebonden, maar heeft het bedrijf slechts afgesproken zijn „uiterste best” te doen de vaccins op tijd te leveren.

Vanuit EU-kant werd woensdagochtend benadrukt dat de passages waar Soriot naar verwijst gebruikelijk zijn in contracten over een product dat nog in ontwikkeling is. Hoe het contract er precies uitziet is echter onbekend. Ondanks een groeiende roep om transparantie, weigert de Commissie de vaccincontracten vooralsnog openbaar te maken, zich daarbij beroepend op afspraken met de farmaceuten.

Nu de AstraZeneca-topman zich openlijk heeft uitgelaten over vertrouwelijke passages, wil de Commissie de contracten alsnog openbaar maken en heeft de farmaceut daarvoor toestemming gevraagd. Eerst wordt AstraZeneca nu gevraagd om schriftelijke antwoorden op de uitstaande vragen. Na de verrassende mededeling dat de vaccins vertraagd zijn, groeide in Brussel de afgelopen dagen argwaan dat de farmaceut in de EU geproduceerde vaccins naar het Verenigd Koninkrijk zou verschepen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Spanning AstraZeneca en EU loopt hoog op