Laatste nieuws coronacrisis

Jongeren in Urk halen streefbedrag van 10.000 euro voor afgebrande teststraat

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 28 januari is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Vaccin Novavax blijkt 89 procent effectief bij grote proef in VK

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Er waren meerdere ontwikkelingen rondom de verschillende vaccins: zo adviseert het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voortaan dat er slechts drie weken verstrijken tussen de eerste en de tweede prik van het Pfizer-vaccin. Het Duitse gezondheidsinstituut RKI stelt dat ouderen beter niet worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.
 • Bij het RIVM werden in het etmaal tussen woensdag- en donderdagochtend 4.740 nieuwe coronagevallen gemeld, iets minder dan een dag eerder. Wel is in Nederland inmiddels de Braziliaanse variant van het virus aangetroffen.
 • Het lek in het GGD IT-systeem CoronIT, het systeem achter de afspraken voor de coronatesten en -vaccinaties, is al sinds april aanwezig, zo wist de NOS te melden.
 • Door de coronacrisis staan in Nederland 189.000 banen op de tocht, volgens het UWV. De instantie verwacht dat in de horeca, een van de zwaarst getroffen sectoren, 59.000 banen zullen verdwijnen. (Al zijn er in de zorg meer banen bijgekomen.)
 • Neem dit trieste gevolg van de coronacrisis: het is voor de Amsterdamse dierentuin Artis niet mogelijk meer om de leeuwen te houden. De inkomsten zijn teveel teruggelopen.

Crowdfundactie afgebrande teststraat Urk heeft streefbedrag binnen

De crowdfundactie voor de afgebrande teststraat in Urk heeft donderdag het streefbedrag van 10.000 euro gehaald. Dat is te zien op de website van de inzamelingsactie.

De coronateststraat van de GGD in Urk werd zaterdagavond in brand gestoken door jongeren die protesteerden tegen de avondklok. GGD Flevoland noemde de brand een „flinke klap in ons gezicht”, de Urkse burgemeester bestempelde de brandstichting als „dramatisch”.

De inzameling werd opgezet door jongeren uit Urk die met de actie aan mensen van buiten de gemeente „ook de goede kant van de Urker jeugd” willen laten zien. Het geld is bedoeld om een nieuwe testlocatie op te zetten. De GGD Flevoland heeft aan de initiatiefnemers laten weten de inzameling erg te waarderen.

Katalysator
Bij een ingelaste raadsvergadering in Urk stelden donderdagavond meerdere partijen dat twee lokale partijen via sociale media een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van de rellen. Dat meldt persbureau ANP. De fractievoorzitter van Hart voor Urk schreef onder een foto van de testlocatie „Opruimen die handel” en PVV Urk schreef voorafgaand aan de rellen op Twitter er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat de avondklok niet gehandhaafd zou worden.

Verschillende raadsleden riepen de twee partijen in de raadsvergadering op hun woorden terug te nemen. De plaatselijke fractievoorzitter van het CDA noemde de betreffende teksten een „katalysator” voor het geweld. Beide aangesproken partijen spraken zich daarop uit tegen het gebruikte geweld.

Een politieagent neemt foto’s van de uitgebrande testlocatie. Foto: Peter Dejong/AP

In het buitenland: Portugal sluit grens, Zuid-Afrikaanse variant duikt op in VS

 • Portugal sluit per direct de grens met Spanje. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. De sluiting geldt voorlopig voor vijftien dagen.
 • In de Verenigde Staten zijn de eerste besmettingen ontdekt met de Zuid-Afrikaanse, besmettelijkere, coronavariant. Dat hebben gezondheidsfunctionarissen in de staat South Carolina donderdag laten weten.
 • Op het Thaise eiland Koh Phangan zijn 89 buitenlanders gearresteerd tijdens een inval in een bar. De aanwezigen zouden zich niet aan de coronamaatregelen gehouden hebben, schrijft de Britse nieuwszender BBC. De arrestanten zijn afkomstig uit meer dan tien landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Lees ook: ‘Dit heb ik nooit eerder gezien, het lijkt wel oorlog’

Vrouw in Rotterdam gevaccineerd in plaats van getest

Een vrouw uit Lansingerland is in Rotterdam gevaccineerd tegen Covid-19, terwijl ze eigenlijk op het virus getest had moeten worden. Dat meldt RTV Rijnmond.

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond ging het mis omdat de vrouw haar brief met oproep voor een coronatest niet goed had gelezen. Ze was zelf in de veronderstelling dat ze gevaccineerd moest worden en meldde zich daarom bij de prikstraat. Daar werd haar afspraak vervolgens niet gecontroleerd, omdat ze de brief met de oproep niet bij zich had. De GGD laat weten dat er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat dit nog een keer voorkomt. De vrouw maakt het goed en krijgt binnenkort haar tweede prik.

In Nederland zijn inmiddels ruim 200.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus. De teller op het coronadashboard staat op 203.450 toegediende vaccins. Hoeveel mensen daarbij zitten die al een tweede prik hebben gekregen is niet duidelijk.

Voor het eerst Braziliaanse coronavariant in Nederland aangetroffen

Een van de zogenoemde Braziliaanse varianten van het coronavirus is voor het eerst ook in Nederland gedetecteerd. Dat bevestigt het RIVM aan NRC. Het gaat om de P.2-variant die vooral in Rio de Janeiro circuleert. Er is ook een P.1-variant die in het noorden van Brazilië rond Manaus veel coronabesmettingen veroorzaakt, maar die is nog niet in Nederland gezien. De virusvarianten uit Brazilië bevatten mutaties die het coronavirus mogelijk besmettelijker maken. De P.1-variant heeft drie zorgwekkende mutaties, de P.2-variant maar één.

De eerste gedetecteerde besmetting met de P.2-variant in Nederland deed zich voor in een zorginstelling in Noord-Brabant. Het monster dateert van de tweede week van januari, en inmiddels is duidelijk dat diverse mensen besmet zijn. De GGD West-Brabant is een bron- en contactonderzoek gestart.

Lees hier het hele bericht over de Braziliaanse coronavariant in Nederland

EMA adviseert tweede prik coronavaccin Pfizer na 3 weken

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het advies aangescherpt over de tijd die mag verstrijken tussen de eerste en tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat staat in een document van de EMA dat donderdag werd gepubliceerd.

De bijsluiter van het vaccin is bijgewerkt met het expliciete advies de tweede dosis na drie weken toe te dienen. Nederland en diverse andere Europese landen hebben onlangs juist hun vaccinatiestrategieën zo aangepast dat er maximaal zes weken tussen de twee doses zit. Als er meer tijd tussen de twee prikken zit kunnen in dezelfde tijd meer mensen voor de eerste keer worden ingeënt.

In een eerdere versie van de bijsluiter stond dat er „tenminste 21 dagen” moet zitten tussen de twee injecties om voldoende bescherming tegen Covid-19 te bieden, dat is aangepast naar „3 weken”. De fabrikant van het vaccin raadt ook een interval van drie weken aan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een schriftelijke reactie weten de Gezondheidsraad te vragen om „op de kortst mogelijke termijn” advies te geven en tot die tijd het advies van zes weken van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan te houden.

Weer een daling in ziekenhuisopnames

Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er momenteel 2.239 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, 58 minder dan woensdag.

644 van hen liggen op een intensive care, een afname van vijf patiënten ten opzichte van een dag eerder. Eén patiënt ligt op de intensive care in Duitsland. Er werden in de afgelopen 24 uur 215 nieuwe coronapatiënten opgenomen, waarvan 29 op de ic.

RIVM ontving 4.740 meldingen van nieuwe positieve tests, iets minder dan dag eerder

Er zijn bij het RIVM tussen woensdagochtend en donderdagochtend 4.740 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan op woensdag werden gemeld. Het aantal ligt ook onder het gemiddelde van het dagelijks aantal registraties in de afgelopen zeven dagen: in die periode zijn 33.695 nieuwe gevallen gemeld, oftewel gemiddeld 4.814 per etmaal. Het gemiddeld aantal registraties nieuwe besmettingen neemt al enige tijd langzaam af.

Van woensdag op donderdag zijn bij het Rijksinstituut ook 85 sterfgevallen door een coronabesmetting aangemeld. Die mensen zijn niet allemaal in het genoemde tijdsbestek overleden, want de sterfgevallen worden soms met één of twee dagen vertraging geregistreerd.

Lees ook: Het aantal besmettingen daalt, evenals de ziekenhuisopnames en het reproductiegetal. Weegt dat goede nieuws op tegen alle onzekerheden over de varianten?

Duitse RKI: ent 65-plussers niet in met AstraZeneca-vaccin

Er is niet genoeg informatie over het coronavaccin van AstraZeneca om te beoordelen of het middel effectief genoeg is bij 65-plussers. Dat stellen wetenschappers van de onafhankelijke vaccinatie-adviescommissie Stiko van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) donderdag in hun advies aan de regering. Door dit gebrek aan informatie adviseert het RKI om alleen mensen onder de 65 jaar in te enten.

Over de effectiviteit van het vaccin bij 65-plussers is – in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna – nog te weinig bekend volgens het RKI. Naar verwachting komt het Europese Geneesmiddelenbureau EMA vrijdag met een oordeel over over het vaccin. In het Verenigd Koninkrijk wordt al volop gevaccineerd met het middel; 65-plussers krijgen het daar ook toegediend. Volgens het Britse instituut Public Health England biedt het middel van AstraZeneca „een geruststellende immuunrespons” bij ouderen en is het middel daarom veilig genoeg verklaard voor 65-plussers.

Het vaccin van AstraZeneca en Oxford is nog niet goedgekeurd door de Europese toezichthouder. Als die goedkeuring komt, moet de Europese Commissie het vaccin officieel goedkeuren en toelaten tot de Europese markt. Het Brits-Zweedse bedrijf heeft eerder laten weten door productieproblemen in België en Nederland de komende maanden veel minder vaccins te kunnen leveren dan eerder toegezegd. Deze mededeling wekte wrevel in Brussel; momenteel wordt druk onderhandeld om het conflict over de leveringsvoorwaarden van het vaccin op te lossen.

Lees ook: Conflict tussen AstraZeneca en Brussel ontaardt in moddergevecht

Vrijdag komt de Europese toezichthouder waarschijnlijk met een advies over het vaccin van AstraZeneca.
Foto Silvia Izquierdo/AP Photo

Hoogste rechter: starter mocht uitgesloten worden van loonsteun

Dat startende ondernemers geen aanspraak maken op loonsteun voor bedrijven die hard getroffen zijn door de coronacrisis, is niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel, de beginselen van behoorlijk bestuur of andere rechtsbeginselen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep donderdag geoordeeld. De zaak was aangespannen door een restauranthouder die steun wilde voor haar restaurant dat een paar weken voor de eerste restaurantsluiting was geopend. Ze heeft terecht geen voorschot gekregen, luidt het oordeel.

Volgens de eerste NOW-regeling moest de ondernemer laten zien hoeveel loon ze had betaald in november 2019 of januari 2020. Ze kon dat niet omdat er toen nog niemand in haar restaurant aan het werk was. Voor NOW 2 kwam ze niet in aanmerking omdat ze op 15 mei nog geen aangifte betaald loon had gedaan over de maand maart, terwijl dat voor de regeling wel noodzakelijk was. Op beide punten vond de rechter de gestelde eisen voor de steun redelijk. Ook als dat betekent dat sommige ondernemers niet voor steun in aanmerking komen.

De overheid mag keuzes maken in de bedrijven die steun ontvangen en de bedrijven die dat niet krijgen, oordeelt de Raad. Dat er „vanwege de uitvoerbaarheid” en om fraude te voorkomen regels aan worden verbonden, is volgens het rechtscollege ook toegestaan. Met de invulling van die regels was in dit geval bovendien niets mis. De Centrale Raad van Beroep is op dit terrein de hoogste bestuursrechter van het land.

‘Lek in GGD-systeem al driekwart jaar aanwezig’

Het lek in het GGD IT-systeem CoronIT, het systeem achter de afspraken voor de coronatesten en -vaccinaties, is al sinds april aanwezig. Sinds de start van het corona-testsysteem is het al mogelijk om lijsten met geteste mensen uit te draaien en door te sturen naar anderen. Dat schrijft de NOS donderdag op basis van een instructiedocument voor GGD-medewerkers.

Het downloaden van de gegevens was bedoeld voor het maken van rapportages en het overzetten van gegevens naar andere systemen. Maar de data belandden op straat, zo onthulde RTLNieuws afgelopen maandag. Zo bleek dat cybercriminelen tegen betaling informatie leverden over specifieke personen uit deze systemen, zoals adressen, telefoonnummers en burgerservicenummers. Pas na berichtgeving van RTL heeft de GGD deze exportfunctie stopgezet. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zegt tegen de NOS later op de dag met een reactie te komen.

Volgens RTLNieuws trokken bovendien meerdere medewerkers van de GGD de afgelopen maanden aan de bel over de privacyproblemen, maar werd niets met de kritiek gedaan. Het medium baseert zich op gesprekken met tientallen mensen die werkzaam zijn bij de GGD.

Lees ook: Gegevens miljoenen Nederlanders op straat na datadiefstal GGD. Hoe kan dat?

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

Britten verwachten dat AstraZeneca ondanks ruzie met EU gewoon levert

Het Verenigd Koninkrijk wil niet dat de strijd tussen AstraZeneca en de Europese Unie ertoe leidt dat de Britten minder vaccins ontvangen. „Ik vind dat we er zeker van moeten kunnen zijn dat de vaccins die zijn gekocht en betaald voor gebruik in het VK worden geleverd”, zei minister Michael Gove op LBC Radio, meldt Reuters. De verwachting is dat het vaccin van AstraZeneca en de University of Oxford deze week wordt goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Gove werd op de radio gevraagd of de Britse regering bereid zou zijn genoegen te nemen met minder doses vaccins dan gedacht zodat er meer flesjes beschikbaar komen voor de Europese Unie. De bewindsman noemde het vooral belangrijk dat de Britten hun bestelde vaccins tijdig ontvangen zoals is afgesproken met de producent. De EU zei eerder deze week iets vergelijkbaars. De Commissie zegt dat contractueel is vastgelegd dat de farmaceut moet leveren, en dat daar niet zomaar van afgeweken kan worden.

De EU en AstraZeneca zijn in een conflict verwikkeld over de interpretatie van het contract dat de partijen hebben getekend. Het VK sloot eerder een contract af met het bedrijf dan de EU en heeft het middel ook al goedgekeurd voor gebruik. De eerste partijen komen uit fabrieken op het vasteland, zei de Britse regering begin december. Pas later volgen flesjes die in een van de twee Britse fabrieken zijn gemaakt. Nu er problemen zijn met de productie in Europa, verwacht de EU dat de vertraging die is opgelopen wordt aangevuld met doses die in het VK zijn geproduceerd - ook omdat de EU aan de productiecapaciteit heeft meebetaald. Dat ziet AstraZeneca niet zitten.

Lees hier meer over de kwestie: Conflict tussen AstraZeneca en Brussel ontaardt in moddergevecht

Verlichtingsbedrijf Signify schrapt 700 banen, 250 in Nederland

Bij verlichtingsbedrijf Signify verdwijnen 700 banen, waarvan 250 in Nederland. De voormalige lichtdivisie van Philips moet reorganiseren om de coronacrisis het hoofd te bieden. Een woordvoerder bevestigt donderdag aan ANP dat „structureel ingrijpen” nodig is, na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant is het personeel ontstemd omdat de reorganisatie vooral werknemers treft, en slechts het doel zou hebben aandeelhouders tevreden te houden.

Signify heeft kantoren in Eindhoven en Amsterdam - daar zullen banen verdwijnen. Het gaat daarbij om ondersteunende banen op het hoofdkantoor, bijvoorbeeld op de juridische afdeling en in marketing, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Bij de Nederlandse tak van het bedrijf gaat 10 procent van de banen verloren. In de Amerikaanse staat Mississippi gaat een lichtfabriek sluiten, waardoor 135 werknemers daar werkloos raken. Wereldwijd werken er 37.000 mensen bij het bedrijf, dat in mei 2016 naar de beurs ging.

Het hoofdkantoor van Signify in Eindhoven, waar verschillende banen op de tocht komen te staan. Foto Rob Engelaar/ANP

Franse agenten gestraft om dansen Macarena, Hongarije verlengt maatregelen tot 1 maart

 • In Hongarije worden de lockdownmaatregelen verlengd tot zeker 1 maart. De maatregelen, die sinds 11 november van kracht zijn, zouden op 1 februari aflopen maar worden dus met zeker een maand verlengd. In het land zijn alle middelbare scholen gesloten, moeten hotels en restaurants de deuren sluiten en geldt vanaf 19.00 uur een avondklok. De verlening is volgens de regering nodig om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
 • De situatie in Portugal is niet slecht, maar „vreselijk”. Dat heeft premier Antonio Costa woensdagavond gezegd. Volgens Costa bevindt Portugal zich momenteel op het slechtste moment van de crisis. Portugal heeft wereldwijd het hoogste aantal gemiddelde besmettingen en sterfgevallen per week. Volgens de premier is de situatie deels verslechterd omdat de coronamaatregelen tijdens de feestdagen zijn versoepeld. Ook is de nieuwe Britse variant in het land in opkomst.
 • Zeker twaalf Franse politieagenten hangt een represaille boven het hoofd omdat ze een feestje hebben gegeven in een politiebureau in de Parijse buitenwijk Aubervilliers. Op uitgelekte beelden is te zien hoe de agenten de Macarena dansen, geen mondkapje dragen en onvoldoende afstand van elkaar houden. Het is volgens persbureau Reuters niet bekend welke straf de agenten krijgen. Op het politiebureau moeten medewerkers afstand houden, een mondkapje dragen en mogen ze niet met veel mensen tegelijk in één ruimte zijn.
Lees ook deze reportage uit Portugal: ‘Dit heb ik nooit eerder gezien, het lijkt wel oorlog’

Duitse gezondheidsminister: vaccintekort leidt tot zeker nog tien moeilijke weken

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn verwacht door het gebrek aan coronavaccins nog „minstens tien moeilijke weken” tegemoet te gaan. Hij is daarom een voorstander van een „vaccinatietop”, schreef hij donderdagochtend op Twitter. De landelijke en regionale autoriteiten moeten samenwerken en in overleg treden met de farmaceutische bedrijven om te kijken hoe het nu verder moet. De minister acht dat nodig om het vertrouwen in de autoriteiten te herstellen.

Spahn zou graag zien dat de vertegenwoordigers van de deelstaten om tafel gaan met de bondsregering, deskundigen en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie. Daarbij wil hij ook bespreken hoe de „Europa een eerlijk aandeel” van de wereldwijd beschikbare vaccins in handen kan krijgen. Over dat thema ligt de Europese Unie overhoop met farmaceut AstraZeneca, die vorige week meldde minder vaccins aan de EU te leveren dan eerder was afgesproken. Crisisoverleg tussen Brussel en de farmaceut leverde woensdag nog niets op.

De Duitse gezondheidsminister zou graag van de producenten horen hoe moeilijk het is om de productie van vaccins op te voeren en wat zijn land kan doen om de producenten te helpen. „Informatie inwinnen en afstemmen om daarna eensgezind te handelen en communiceren: dat helpt altijd”, twitterde hij. De tien moeilijke weken waarover hij spreekt, hoopt de bewindsman daarvoor de kunnen gebruiken.

Coronatestlocaties in Rotterdam-Zuid vrijdag weer open

In de Rotterdamse wijk Charlois gaan de mobiele en tijdelijke coronatestlocaties vrijdag weer open. Dat laat de GGD Rotterdam-Rijnmond weten. De testplekken waren woensdag gesloten vanwege de dreiging van rellen. De GGD schreef toen dat de „veiligheid van onze medewerkers” voorop stond. Alle afspraken werden afgezegd en verzet.

Het gaat om tien testlocaties in Rotterdam-Zuid. Vrijdag kunnen Rotterdammers er weer terecht van 09.00 tot 15.00 uur. De testlocaties werden dinsdag geopend met als doel alle 67.000 bewoners te testen, ook als ze geen coronaklachten hadden. Op die manier probeert de GGD samen met het Erasmus MC een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het virus. Ook moet het testen de verspreiding van het virus afremmen.

De wijk Charlois is aangemerkt als proef om een groot deel van de bevolking tegelijk te testen. Er is geen sprake van een massale uitbraak, zoals in het nabijgelegen Lansingerland.

Twitter avatar GGD_RR GGD Rotterdam-Rijnmond Onze mobiele testlocaties in Charlois gaan vrijdag weer open, van 9.00 tot 15.00 uur. Lees meer over de testmogelijkheden in Charlois: https://t.co/07FYgMRyWD

Parfumerieketen Douglas sluit 500 winkels in Europa

Parfumerieketen Douglas sluit bijna één op de vijf winkels in Europa; van de de 2.400 filialen worden er 500 gesloten. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Het is nog niet bekend of het ook Nederlandse vestigingen treft. Het grootste deel van de winkels die de deuren moeten sluiten bevinden zich in Zuid-Europa, dat hard getroffen is door de coronacrisis. Ook in Duitsland moeten zeker zestig winkels dicht. Hoeveel banen de sluitingsronde kost, is nog niet bekend.

Als non-food-zaak is Douglas hard getroffen door de coronacrisis. Vorig jaar daalde het bedrijfsresultaat met 16,7 procent tot 292 miljoen euro. Dit kwam voornamelijk omdat de verkoop in fysieke winkels als gevolg van de verschillende lockdowns sterk afnam. Door vestigingen te sluiten hoopt het bedrijf 120 miljoen euro te besparen. Verder zegt Douglas de komende tijd verder in te zullen op online verkoop. Steeds meer klanten weten die te vinden; de omzet via de webshop nam vorig jaar al met vijftig procent toe, aldus Douglas.

Nederlanders verwachten na coronacrisis twee keer zoveel thuis te gaan werken

Nederlanders verwachten na de coronacrisis meer thuis te werken dan voorheen. Wel willen ze het grootste deel van de week weer naar hun werkplek komen, in alle sectoren. Gemiddeld verwachten Nederlanders na de coronacrisis acht uur per week vanuit huis te gaan werken, zo blijkt uit een enquête onder drieduizend werkenden die het Centraal Planbureau (CPB) deze donderdag publiceert. Dat is ruim twee keer zoveel als voor de coronacrisis, toen zij naar eigen zeggen 3,8 uur per week vanuit huis werkten.

De verschillen tussen sectoren zijn groot. Werkenden in de financiële en zakelijke dienstverlening verwachten straks het meest vanuit huis te blijven werken: 41 procent, ofwel twee dagen bij een fulltime werkweek. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van voor corona.

Lees verder: Nederland wil na coronacrisis dubbel zo lang thuiswerken

WHO-onderzoekers mogen na twee weken hun hotel in Wuhan uit

Het team dat namens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doet naar de bron van de coronavirusuitbraak in Wuhan heeft de quarantaineperiode van veertien dagen erop zitten. De leden van de ploeg hebben hun hotel met een bus verlaten, zo is op foto’s te zien. Ze droegen mondkapjes terwijl het hotelpersoneel en de chauffeur van top tot teen zijn ingepakt in beschermende kleding.

De WHO heeft dertien deskundigen naar Wuhan gestuurd om te onderzoeken hoe de coronapandemie heeft kunnen ontstaan. Een van de leden van het team is Marion Koopmans, die als viroloog verbonden is aan het Rotterdamse Erasmus MC en het Outbreak Management Team (OMT). Zij zette donderdagochtend een foto op Twitter waarbij ze de verklaring dat haar quarantaineperiode is afgerond omhoog houdt alsof zij en haar teamgenoten een examen hebben gehaald.

In hoeverre de ploeg de vrijheid krijgt om overal waar zij wil onderzoek te doen, is nog de vraag. De Chinese autoriteiten hebben hun twijfels geuit of de virusuitbraak wel in dat land zijn oorsprong vindt en hebben naar de smaak van de WHO te lang getreuzeld met het toelaten van het onderzoeksteam. Ook is nog onduidelijk hoeveel bewijzen er nog te vinden zijn. Keiji Fukuda, wel verbonden aan de WHO maar geen onderdeel van dit team, heeft gewaarschuwd dat er ruim een jaar na de eerste ziektegevallen geen grote doorbraken van dit onderzoek verwacht kunnen worden.

Marion Koopmans verlaat het hotel in Wuhan waar ze twee weken in quarantaine zat. Foto Hector Retamal/AFP

UWV: 189.000 banen op de tocht door coronacrisis

Door de coronacrisis zullen in Nederland tussen 2019 en 2021 waarschijnlijk 189.000 banen verloren gaan. Dat blijkt donderdag uit berekeningen van uitkeringsinstantie UWV, die vooral in de horeca en industrie een afname van werkgelegenheid verwacht. Het UWV voorziet een afname van 59.000 banen in de horeca en 39.000 in de industrie. De grootse afname verwacht de uitkeringsinstantie bij uitzendbureaus, waar 76.000 banen dreigen te verdwijnen.

Op basis van ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) in november denkt het UWV dat Nederland door het verlies van de 189.000 banen in 2021 op 10,6 miljoen banen uitkomt. Met de steunpakketten hoopte de overheid het baanverlies als gevolg van de coronacrisis te beperken. Vorig jaar gingen 86.000 banen verloren. Het UWV verwacht dat die ontwikkeling de komende jaren doorzet en zal leiden tot een verlies van nog eens 103.000 arbeidsplaatsen. Dat zijn vooral banen in sectoren waarin veel flexwerkers actief zijn.

Daarentegen zijn er ook sectoren waar meer werk ontstaat. In de zorg zullen er volgens het UWV waarschijnlijk 65.000 banen bijkomen, in het openbaar bestuur 22.000 en in de sector informatie en communicatie 21.000.

‘Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar op recordhoogte’

Het ziekteverzuim in de zorg is vorig jaar gemiddeld tot 6,8 procent gestegen; niet eerder was het verzuim in de zorg zo hoog. Dat blijkt donderdag uit cijfers van onderzoeksbureau Vernet, dat ziekteverzuim becijfert. Aan het eind van het jaar, in het vierde kwartaal, lag het verzuimpercentage zelfs op 7,49 procent. Dat is ruim vijftien procent hoger dan in de dezelfde periode een jaar eerder. Werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest zijn niet meegenomen in de cijfers.

Het gaat om zorgpersoneel in alle sectoren, op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) na. Daar bleef het percentage stabiel in vergelijking met andere jaren. De grootste toename was in de verpleging en thuiszorg. Daar steeg het ziekteverzuim ten opzichte van 2019 met 16 procent.

Ook zijn medewerkers gemiddeld langer ziek geweest dan voorgaande jaren. Het gemiddeld aantal dagen dat een werknemer ziek is geweest was vorig jaar 28,2 tegenover 23,7 dagen in 2019. „Nooit eerder was de gemiddelde duur zo hoog”, schrijft Vernet.

Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Foto Bart Maat/ANP

Artis kan leeuwen niet langer houden na terugloop inkomsten

Artis zal vanaf half februari geen leeuwen meer hebben. Dat zegt directeur Rembrandt Sutorius in een interview met De Telegraaf. De Amsterdamse dierentuin heeft door de teruggelopen inkomsten door corona geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. De drie leeuwen in Artis zullen naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk gaan.

Een jaar na de opening in 1838 kreeg Artis de eerste leeuwen en sindsdien zijn de dieren een belangrijk onderdeel van de dierentuin. Er leefden in totaal 200 leeuwen, maar een nieuw verblijf, wat ruim vier miljoen euro moet gaan kosten, kan niet betaald worden. Artis sloot 2020 af met een tekort van zo’n 10 miljoen euro door de sluitingen tijdens de lockdowns.

„Het kost 60.000 euro om Artis een dag draaiende te houden en we zijn door ons spaargeld heen”, zegt Sutorius in het interview. Eerder nam de dierentuin al afscheid van ruim dertig personeelsleden en werden donatiecampagnes gestart om de financieel moeilijke tijden te overleven.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Precies drie weken nadat de eerste Nederlander werd gevaccineerd tegen het coronavirus, kregen woensdag de eerste Nederlanders de tweede prik. Verpleegkundige Sanna Elkadiri uit Boxtel kreeg op 6 januari de eerste inenting op een speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Zij was woensdag ook de eerste die de tweede dosis krijgt van het Pfizer/BioNTech-vaccin.
 • Uitkeringsinstantie UWV verwacht dit jaar 2,1 miljard euro meer kwijt te zijn aan uitkeringen. Volgens de instantie komt dat vooral door een verwachte stijging van de werkloosheid, als gevolg van de coronacrisis.
 • Bij het RIVM werden woensdag bijna achthonderd meer nieuwe positieve coronatests geregistreerd dan op dinsdag. In totaal kwam het aantal nieuwe positieve testuitslagen uit op 4.774. Op dinsdag dook het getal voor het eerst sinds eind november onder de vierduizend.
 • In de Nederlandse (en Duitse) ziekenhuizen lagen woensdag 78 coronapatiënten minder dan op dinsdag, bleek uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de 2.279 patiënten in totaal lagen er 649 op de intensive care, een afname van 21 ten opzichte van dinsdag.
Lees hier het coronablog van woensdag terug

Een zorgverlener bereidt een vaccinatie voor in een ziekenhuis in Nepal. Foto Narendra Shrestha/EPA