Reportage

Ook sterven aan Covid is Gods werk

Lockdown in ... Arnemuiden Predikanten uit het Zeeuwse Arnemuiden stuurden een folder naar de inwoners waarin ze schrijven dat de coronacrisis een boodschap van God is.

RL

In de tweede coronagolf kregen alle ruim vijfduizend inwoners van Arnemuiden een folder van A4-formaat in hun brievenbus. Er staat een foto van het Zeeuwse vissersdorp op de voorkant, met een grote blauwe lucht. Afzender: zes predikanten van Arnemuiden. Ze schrijven dat ze de coronacrisis „niet als toeval” zien, maar als „Gods megafoon waarmee Hij een dove wereld wakker wil wakker roepen.” Dat is een citaat van de Engelse schrijver C.S. Lewis van De Kronieken van Narnia, die God ontdekte toen hij in de dertig was.

De dominee van de Hervormde Gemeente Arnemuiden, Maarten Klaassen (39), woont met zijn gezin in de vrijstaande pastorie aan het einde van de straat. „Neem er maar een paar hoor”, zegt Klaassen terwijl hij een bakje met mini café noir-koekjes voorhoudt. Zelf doet hij dat ook. Hij is een van de predikanten van de folder. Klaassen begint meteen over de boodschap ervan. Hij zegt dat „het moderne levensgevoel mensen zo te pakken neemt. De idioterie om zeven keer per jaar voor een spotprijs in het vliegtuig te gaan zitten. Materialisme, het stoffelijke, speelt een belangrijke rol. Daar zijn we allemaal bevattelijk voor, hier ook.” Op de achtergrond klinkt af en toe het gepingel van zijn thuislerende dochters op het huisorgel in de woonkamer.

In Arnemuiden geloven veel mensen nog in God. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden stemden 35 procent van de inwoners in buurthuis de Arne op de SGP. Klaassen werd twee jaar geleden landelijk nieuws als een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, een Amerikaans pamflet over geloof en seksualiteit. Ondertekenaars keren zich erin onder meer tegen het homohuwelijk. Maar op de zondagen voor corona zaten bij hem zevenhonderd mensen in de kerk.

Hij zegt dat de coronamaatregelen voor „wantrouwen aan de kant van kerken” zorgen. „De Randstad is ver weg hier. Daar kunnen ze van alles vinden, daar is de kerk geen factor van betekenis. Mensen hier krijgen soms de indruk dat ze niet getolereerd worden, dat ze ons weg willen hebben.”

Maar dat zijn de zwart-wit-denkers hoor, zegt hij. Er is ook een milder geluid. „Ik hoor hier ook wel mensen zeggen dat de overheidsvoorschriften met de pandemie te maken hebben. Dat het geen geloofsvervolging is of een manier om ons in de hoek te drukken.’”

In Arnemuiden zijn tot nu toe niet zo veel besmettingen geweest. „Ik heb dit jaar twee uitvaarten gehad, dat waren ook erg oude mensen.” Maar hij merkt dat „de coronacrisis ook iets doet met mensen die niet heel kerkelijk betrokken zijn.” Hij hoort mensen die nooit naar de kerk kwamen maar nu wel naar de livestreams kijken – op sommige dagen trekt de livestream tweeduizend kijkers. Klaassen denkt dat dat komt doordat mensen juist in onzekere tijden op zoek naar antwoorden gaan. „Die zoeken ze in de hoek van geloof en levensbeschouwing.”

In de folder geven de predikanten van Arnemuiden duidelijke antwoorden. Ze schrijven dat ze als christenen leven vanuit de „overtuiging dat ziekte en dood gevolgen van zonden zijn”. Mensen die besmet raakten hoeven niet te vrezen. „De rijkste genezing is dan ook de vergeving van onze zonden en de vernieuwing van onze levens. Dan kan zelfs iemand die aan Covid-19 sterft gelukkig worden.”