‘Ondernemers Den Bosch voelen zich in de steek gelaten’

Vrijwilligers hielpen dinsdagochtend de Bossche binnenstad op te ruimen.
Vrijwilligers hielpen dinsdagochtend de Bossche binnenstad op te ruimen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Winkeliers en andere ondernemers uit de binnenstad van Den Bosch vinden dat de gemeente te weinig heeft gedaan om ze te beschermen. „We voelen ons in de steek gelaten en hebben niet de goede adviezen gekregen”, zegt Monique de Klein van Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch tegen persbureau ANP. De burgemeester van de stad erkende eerder dat er minder politie beschikbaar was dan er nodig was in de stad, en kondigde een onderzoek aan.

De Klein zegt maandag al vóór de rellen met de gemeente gesproken te hebben naar aanleiding van oproepen tot rellen. „Het enige dat we te horen hebben gekregen, is dat ze het onder controle hadden en winkeliers de etalages leeg moesten halen en de terrassen binnen moesten zetten.” Toch konden relschoppers in de binnenstad vernielingen aanrichten en plunderen. „Ik denk dat ze te laat waren en misschien te laconiek. Waar was het waterkanon in Den Bosch?”, vraagt ze zich af.

Vanochtend gingen enkele inwoners van Den Bosch de straat op om op te ruimen, zo is te zien in een verslag van de NOS. „Er zijn verschillende appgroepen opgericht en ik werd ook toegevoegd. Ik dacht: mooi, gaan we doen”, zegt een van hen. „We gaan vuilniszakken pakken, we gaan veger en blik halen en zorgen dat het vanmiddag al weg is.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ondernemers, politici en politie reageren ontstemd op rellen