Laatste nieuws Covid-19

RIVM: wekelijks aantal besmettingen gedaald, toename aandeel Britse variant

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC dinsdag 26 januari de belangrijkste ontwikkelingen bij rond het coronavirus. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van die dag:

 • In Gorinchem zijn achttien mensen besmet gebleken met het coronavirus, van wie enkelen de Zuid-Afrikaanse variant hebben. Het is voor het eerst in Nederland dat er een uitbraak is van deze variant.
 • Voor het eerst sinds 24 november kwamen er minder dan vierduizend positieve coronatests binnen bij het RIVM. Er werden 3.997 positieve tests gemeld, en 87 nieuwe sterfgevallen. Er lagen op dinsdag nog 2.375 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen.
 • Het RIVM schat dat een derde van de besmettingen die vorige week gemeld zijn, afkomstig zijn van de Britse mutatie van het coronavirus. In de eerste week van januari was dat aandeel nog ruim 8 procent.
 • De eerste zelfstandig thuiswondende 90-plussers in Nederland zijn gevaccineerd. De eerste prik werd gezet in Apeldoorn. In totaal telt Nederland 90.000 90-plussers, zij die mobiel genoeg zijn om zelf de prik te halen krijgen voorrang.
Lees hier het blog van woensdag 27 januari

14 dagen hotelquarantaine in Ierland, Ramaphosa wil vaccins wereldwijd eerlijker verdelen

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland.

 • Iedereen die naar Ierland reist en geen negatieve coronatest kan laten zien, moet binnenkort veertien dagen in een hotel in quarantaine. Dat zei Micheal Martin dinsdag op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Wanneer deze maatregel precies ingaat, is nog niet bekend. De lockdown in het land is verlengd tot 5 maart. De regels moeten voorkomen dat de besmettelijkere Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse coronavariant (verder) in Ierland verspreiden. Tot nu toe zijn drie besmettingen met de Zuid-Afrikaanse mutatie bekend in het land, van de Braziliaanse geen enkele.
 • Per 29 januari is het ook voor reizigers naar Bulgarije verplicht om een negatieve coronatest te overleggen. Vrachtwagen- en buschauffeurs worden uitgezonderd van de regel, die tot eind april zal gelden. De PCR-tests mogen maximaal 72 uur oud zijn. Bulgaren die geen negatieve test kunnen laten zien, moeten tien dagen in thuisquarantaine. De maatregel wordt ingevoerd om de verspreiding van besmettelijkere coronavarianten te beperken.
 • De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft rijke landen dinsdag aangespoord te stoppen met het „hamsteren van vaccins”. Dat zei hij op een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF). „De rijke landen van de wereld gingen eropuit en kregen grote hoeveelheden. Sommigen kregen zelfs vier keer meer dan hun bevolking nodig heeft”, aldus Ramaphosa. Hij vindt dat de vaccins wereldwijd gelijker moeten worden verdeeld.

Uitbraak van Zuid-Afrikaanse coronavariant in Gorinchem

In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant vastgesteld. Achttien patienten en personeelsleden van een fysiotherapiezaak testten positief op Covid-19, van wie „enkelen” besmet bleken met de Zuid-Afrikaanse variant. Hoeveel precies, wordt nog uitgezocht, meldt de GGD Zuid-Holland-Zuid dinsdag.

De GGD voert bron- en contactonderzoek uit om de verspreiding in kaart te brengen en in te dammen. Het is voor het eerst in Nederland dat er een uitbraak is van de Zuid-Afrikaanse coronavariant, dat wil zeggen: een cluster aan besmettingen. De fysiotherapiepraktijk is gesloten en alle patiënten en medewerkers worden geïnformeerd.

Net als de Britse mutatie lijkt de Zuid-Afrikaanse coronavariant besmettelijker te zijn. Met die laatste zijn in Nederland veertien besmettingen bekend, meldde het RIVM dinsdag. Het is niet bekend of de uitbraak in Gorinchem in die opsomming is meegenomen.

Nu 173.638 mensen in Nederland gevaccineerd

Sinds de eerste vaccinatie werd gezet zijn nu 173.638 mensen in Nederland voorzien van een vaccin, meldt de Rijksoverheid dinsdag. Het daadwerkelijke aantal prikken ligt waarschijnlijk hoger, omdat het een aantal dagen kan duren voor een prik wordt gemeld en gerapporteerd. Om een vaccinatie te voltooien moeten mensen twee keer een prik krijgen toegediend.

Van de ruim 173.000 vaccinaties is het overgrote deel (116.593) toegediend in de ggd’s verspreid over het hele land. Ruim veertigduizend prikken werden in ziekenhuizen gezet. De overige vaccinaties werden door langdurige zorginstellingen uitgevoerd. Dat laatste getal is door instellingen telefonisch doorgegeven aan de Rijksoverheid.

Dinsdag werd ook de eerste zelfstandig wonende 90-plusser gevaccineerd. In totaal gaat het om zo’n negentigduizend thuiswonenden boven de leeftijd van 90 jaar. Ook zijn 85-plussers middels een brief ingelicht. Die groep kan zich in de komende weken laten vaccineren.

Een 90-plusser krijgt een prik toegediend. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Piek in sterfgevallen Portugal, internationale hulp overwogen

In Portugal zijn dinsdag 291 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het gaat om een nieuwe piek in de sterfcijfers, waar de afgelopen dagen al meerdere keren recordaantallen werden geregistreerd. De Portugese regering overweegt internationale hulp in te schakelen.

Veel van de besmettingen in Portugal worden veroorzaakt door de Britse mutatie van het coronavirus. Er kwamen dinsdag ruim tienduizend nieuwe besmettingen bij, 20 procent daarvan afkomstig van die variant. Portugal heeft wereldwijd op dit moment een van de hoogste aantallen coronabesmettingen per miljoen inwoners.

Om de situatie beter onder controle te krijgen overweegt de regering om patiënten naar andere landen te sturen. Dat zei de Portugese minister van Volksgezondheid Marta Temido maandagavond in een interview met de Portugese zender RTP. Volgens Temido kunnen ziekenhuizen de constante stroom aan coronapatiënten maar amper aan.

LCPS: meer mensen op IC, minder op reguliere afdelingen

Dinsdag liggen iets minder Nederlandse Covid-patiënten in het ziekenhuis dan maandag. Van de 2.375 patiënten die aan de longziekte Covid-19 lijden liggen er 670 op de intensive care; een stijging van tien ten opzichte van maandag. Het aantal coronapatiënten op reguliere afdelingen nam af, van 1.720 naar 1.705. Net als gisteren liggen er vier Nederlandse IC-patiënten in een Duits ziekenhuis.

Het RIVM maakte dinsdag ook weekcijfers van de ziekenhuis- en IC-opnames bekend. In de week van 18 januari tot en met 24 januari werden 1.264 nieuwe ziekenhuisopnames vanwege een coronabesmetting geregistreerd. Dat waren er 182 minder dan in de zeven dagen daarvoor. Ook het aantal IC-opnames daalde, van 255 naar 241.

RIVM: wekelijks aantal besmettingen gedaald, toename aandeel Britse variant

Het RIVM schat dat van de 35.635 nieuwe coronabesmettingen die afgelopen week bij het instituut werden gemeld, het in een derde van de gevallen om de Britse variant gaat. In de eerste (volledige) week van januari lag dat percentage nog op iets meer dan 8 procent. Het RIVM verwachtte eerder op basis van modellen dat medio februari meer dan de helft van het aantal coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt wordt door de Britse mutant.

De nieuwste weekcijfers van het RIVM laten een daling zien ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, toen 38.776 nieuwe positieve coronatests werden geregistreerd. Het percentage positieve tests ten opzichte van het aantal geteste mensen bleef met 11,7 procent wel gelijk. Bijna 270.000 mensen hebben zich van 20 tot 26 januari laten testen bij de GGD’s. Van 512 mensen is de afgelopen week bekend geworden dat zij aan de longziekte Covid-19 zijn overleden. Een week eerder ging het nog om ruim zeshonderd personen.

In het afgelopen etmaal kwamen bij het RIVM voor het eerst sinds 24 november weer minder dan vierduizend positieve coronatests binnen. Met 3.997 positieve uitslagen viel het nieuwe dagcijfer net iets lager (123) uit dan op maandag. Van 87 mensen werd bekend dat zij zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Dat wil niet zeggen dat zij daadwerkelijk het afgelopen etmaal zijn overleden. Meldingen van sterfgevallen kunnen met vertraging bij het RIVM binnenkomen.

Alle inwoners Rotterdamse wijk Charlois kunnen zich laten testen

Inwoners van de Rotterdamse wijk Charlois kunnen zich sinds dinsdagochtend allemaal laten testen op het coronavirus. Met het openen van elf (extra) testlocaties wil de GGD, in samenwerking met het Erasmus MC, een beter beeld krijgen van de verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt in de omgeving. Ook moet grootschalig testen de verspreiding van het virus indammen.

Ook wijkbewoners zonder klachten worden opgeroepen zich te laten testen. Dat kan onder meer in de XL-locatie in Ahoy en in een testbus bij de Maastunnel. De extra testlocaties in het kader ven deze proef zijn tot en met 5 maart geopend; daarna kunnen mensen zich testen bij de al eerder geopende locaties.

De wijk Charlois is gekozen als pilotgebied omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid aangetroffen virusdeeltjes in het riool niet overeenkomt met het aantal positieve tests bij de GGD. Met andere woorden: een relatieve grote hoeveelheid wijkbewoners heeft Covid-19, maar laat zich niet testen. Naast het indammen van het coronavirus, moet deze grootschalige testcampagne de vaccinatiebereidheid onder inwoners vergroten. Het loopt dinsdag echter nog geen storm bij de testlocaties, meldt het AD. De buurtbewoners zonder klachten die door de krant worden aangesproken zeggen zich alleen te laten testen als ze ziek worden.

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois laat zich dinsdag testen op het coronavirus in de Laleli Moskee. Foto Sem van der Wal/ANP

Merkel: we moeten zorgen dat de vaccins eerlijk verdeeld worden

 • De vaccins zijn onontbeerlijk om ons te verlossen van het coronavirus. Daarom is het belangrijk dat de inentingen wereldwijd eerlijk verdeeld worden. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel dinsdag gezegd tijdens een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum. Het is belangrijk dat landen samenwerken en dat programma’s om arme landen van het vaccin te voorzien financiële steun krijgen, zei de Duitse leider. Ze zei verder dat we de gevolgen van de pandemie nog maanden, zo niet jaren zullen voelen.
 • De Colombiaanse minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo is op 69-jarige leeftijd overleden aan Covid-19. De bewindsman, die eerder minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Cali was, liep eerder deze maand een longontsteking op. Hij overleed op de intensive care van een militair ziekenhuis in Bogota, meldde de Colombiaanse regering dinsdag volgens persbureau Reuters. De minister is een van de ruim 50.000 mensen die volgens cijfers van de Johns Hopkins University in het Zuid-Amerikaanse land aan het virus zijn bezweken.
 • De Canadese gokmiljonair Rodney Baker en zijn vrouw Ekaterina zijn betrapt bij hun list om een inenting met het coronavaccin van Moderna te krijgen. De twee waren volgens de CBC van Vancouver meer dan tweeduizend kilometer naar het noordelijker gelegen Whitehorse gereisd, waarna ze een vliegtuig huurden om door te reizen naar Beaver Creek. Omdat daar mensen met een kwetsbare gezondheid wonen en zorg soms uren reizen is, worden inwoners er met voorrang ingeënt. Door te beweren dat ze in een motel in de buurt werkten, kregen ook de Bakers een vaccinatie. De autoriteiten ontmaskerden het duo vorige week echter, en willen ze nu vervolgen. Het stel riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf. Rodney Baker is teruggetreden bij het gokbedrijf Great Canadian Gaming Corporation waar hij bestuursvoorzitter was.

Klaus Schwab en Angela Merkel tijdens de online bijeenkomst. Foto Salvatore di Nolfi/EPA

R van Britse variant iets gedaald maar nog altijd boven de 1

Het reproductiegetal van de Britse variant van het coronavirus lag in de tweede week van januari nog altijd ruim boven de 1. Dat blijkt uit het jongste OMT-advies, dat in bezit van NRC is. De vorige berekening van het RIVM was van 1 januari – de R lag toen wat hoger omdat mensen elkaar hadden opgezocht tijdens de feestdagen. Destijds was de R van de Britse variant ongeveer 1,3; op 7 januari was dat 1,2, blijkt uit het advies.

De R van de oude variant ligt op 0,86. Op 1 januari was dat nog ongeveer 1, wat wil zeggen dat het aantal besmettingen niet groeit maar ook niet krimpt. Nu krimpt het aantal besmettingen wel, maar zodra de Britse variant de overhand krijgt én de R daarvan niet onder de 1 is gedrongen kan dat aantal snel weer oplopen, stelt OMT-voorzitter Jaap van Dissel in het advies.

Hoe snel dat gaat, is nog onduidelijk. Het RIVM verwacht op basis van eerdere modelberekeningen dat rond half februari meer dan de helft van de besmettingen wordt veroorzaakt door de Britse variant, maar de onzekerheidsmarges zijn groot. Zo is nog niet duidelijk hoeveel besmettelijker de Britse variant precies is. De R van de Britse variant lag op 1 januari ongeveer 30 procent hoger dan die van het oude virus, blijkt uit berekeningen van het RIVM. Maar voor de tweede week van januari was de R 40 procent hoger.

Inwoners van Lansingerland worden getest op het coronavirus. Foto Remko de Waal/ANP

WHO-experts: tweede Moderna-prik kan maximaal zes weken na de eerste

Een deskundigenpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om de tweede inenting met het Moderna-vaccin uiterlijk 42 dagen na de eerste dosis toe te dienen. Dat moet alleen gebeuren in noodgevallen, adviseert de Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) dinsdag volgens persbureau Reuters. Het is beter om de normale periode van 28 dagen aan te houden.

Moderna is een van de twee vaccins tegen Covid-19 die zijn goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. De ander, het vaccin van Pfizer en BioNTech, wordt in Nederland al met een langere pauze tussen de twee benodigde prikken ingezet. Bij dat middel zou aanvankelijk drie weken zitten tussen de eerste en de tweede injectie. Door de tweede injectie nu pas in de zesde week na de eerste prik toe te dienen, kunnen de vaccins die voorlopig overblijven gebruikt worden om aan anderen toe te dienen. Daar zijn vooral 60-plussers bij gebaat, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vorige week.

Het wachten met het toedienen van een tweede injectie is een risico omdat de kans bestaat dat de ontvanger in de tussentijd toch besmet raakt met het coronavirus en ziek wordt. Het Moderna-vaccin wordt in Nederland sinds gisteren gebruikt voor mensen die in een zogenoemde kleinschalige woonvorm wonen en voor inwoners van een instelling die een verstandelijke beperking hebben. Later krijgen ook thuiswonenden van 60 jaar en ouder dit vaccin, zo is de bedoeling.

Wereld niet voorbereid op toekomstige pandemie

’s Werelds grootste farmaceutische bedrijven zijn slecht voorbereid op toekomstige pandemieën, constateert de Access to Medicine Foundation (ATMF) dinsdag. Voor slechts zes van de zestien infectieziekten met een groot pandemierisico werken de bedrijven aan een geneesmiddel. Verreweg de meeste van die geneesmiddelen in ontwikkeling, zoals vaccins, zijn bedoeld voor het bedwingen van de huidige Covid-19-pandemie.

Lees hier het hele stuk: ‘Wereld niet voorbereid op toekomstige pandemie’

Eerste thuiswonende 90-plussers ingeënt tegen Covid-19

Het vaccineren van de eerste zelfstandig wonende, mobiele 90-plussers is dinsdag begonnen. De eerste ouderen kregen hun prik tegen Covid-19 in een sporthal in Apeldoorn, meldt persbureau ANP. In totaal wonen in Nederland zo’n 90.000 thuiswonende 90-plussers. Hun huisarts moet bepalen of zij mobiel genoeg zijn om naar de vaccinatielocatie van de GGD te gaan. Volgens ANP geldt dat voor ongeveer de helft van deze groep.

De mobiele 90-plussers zijn eerder aan de beurt dan aanvankelijk gepland, doordat het kabinet heeft besloten om het toedienen van de tweede prik van het Pfizer/BioNTech-vaccin uit te stellen. De vaccins die daarmee de komende weken worden uitgespaard, kunnen nu al worden toegediend. Het inenten van verpleeghuisbewoners door huisartsen begon maandag al. Op GGD-locaties kon tot vandaag alleen essentieel zorgpersoneel terecht.

Een 90-plusser wordt gevaccineerd op een GGD-locatie in Apeldoorn. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Braziliaanse variant voor het eerst opgedoken in de Verenigde Staten

De variant van het coronavirus die voor het eerst in Brazilië werd vastgesteld, is voor het eerst opgedoken in de Verenigde Staten. De mutatie is aangetroffen bij een persoon in de staat Minnesota, maakte de gezondheidsdienst daar maandag bekend. Deze persoon was onlangs vanuit Brazilië naar de VS gereisd.

Mede met oog op verschillende besmettelijke coronamutaties, heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag de grenzen gesloten voor niet-noodzakelijke reizigers uit Brazilië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het Europese Schengengebied. Hij maakt hiermee beleid van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, die deze reisrestricties een week eerder ophief. Reizigers die recentelijk in Zuid-Afrika waren zijn ook niet meer welkom in het land. Alle passagiers die wel naar de VS mogen vliegen, moeten vanaf vandaag bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen overhandigen.

De Braziliaanse mutatie van het coronavirus werd begin januari voor het eerst geconstateerd bij vier Japanners die het land hadden bezocht. Net als de varianten die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika aan het licht kwamen, lijkt het erop dat de Braziliaanse variant besmettelijker is dan het ‘oorspronkelijke’ coronavirus. Om deze reden mijdt ook Nederland vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een aantal Zuid-Amerikaanse landen.

Reizigers op een vliegveld in Los Angeles. Foto Patrick T. Fallon/AFP

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

 • Nederland zal mogelijk minder snel kunnen vaccineren omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder doses van het eigen vaccin kan leveren. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandag.
 • Agenten hebben de afgelopen twee dagen 5.765 mensen bekeurd omdat zij zich niet hielden aan de zaterdag ingestelde avondklok.
 • Vaccinproducent Moderna verwacht dat hun vaccin ook werkt tegen de gemuteerde coronavarianten die zijn opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
 • Maandagavond braken in meerdere Nederlandse steden opnieuw rellen uit in reactie op de invoering van de avondklok. Op meerdere plekken werden auto’s, winkels en gebouwen vernield, ook werd geweld ingezet tegen politieagenten. In het hele land zijn zeker 184 mensen opgepakt.
In dit blog houden we de ontwikkelingen bij rond de rellen in verschillende steden na de invoering van de avondklok. Lees ook het coronablog van maandag terug: Huisartsen: uit flesje Moderna-vaccin kunnen extra doses worden gehaald