Braziliaanse variant voor het eerst opgedoken in de Verenigde Staten

Reizigers op een vliegveld in Los Angeles.
Reizigers op een vliegveld in Los Angeles. Foto Patrick T. Fallon/AFP

De variant van het coronavirus die voor het eerst in Brazilië werd vastgesteld, is voor het eerst opgedoken in de Verenigde Staten. De mutatie is aangetroffen bij een persoon in de staat Minnesota, maakte de gezondheidsdienst daar maandag bekend. Deze persoon was onlangs vanuit Brazilië naar de VS gereisd.

Mede met oog op verschillende besmettelijke coronamutaties, heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag de grenzen gesloten voor niet-noodzakelijke reizigers uit Brazilië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het Europese Schengengebied. Hij maakt hiermee beleid van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, die deze reisrestricties een week eerder ophief. Reizigers die recentelijk in Zuid-Afrika waren zijn ook niet meer welkom in het land. Alle passagiers die wel naar de VS mogen vliegen, moeten vanaf vandaag bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen overhandigen.

De Braziliaanse mutatie van het coronavirus werd begin januari voor het eerst geconstateerd bij vier Japanners die het land hadden bezocht. Net als de varianten die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika aan het licht kwamen, lijkt het erop dat de Braziliaanse variant besmettelijker is dan het ‘oorspronkelijke’ coronavirus. Om deze reden mijdt ook Nederland vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een aantal Zuid-Amerikaanse landen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 26 januari