Laatste nieuws Covid-19

Huisartsen: uit flesje Moderna-vaccin kunnen extra doses worden gehaald

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC maandag 25 januari de belangrijkste ontwikkelingen bij rond het coronavirus. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van die dag:

  • Nederland zal mogelijk minder snel kunnen vaccineren omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder doses van het eigen vaccin kan leveren. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandag.
  • Agenten hebben de afgelopen twee dagen 5.765 mensen bekeurd omdat zij zich niet hielden aan de zaterdag ingestelde avondklok.
  • Vaccinproducent Moderna verwacht dat hun vaccin ook werkt tegen de gemuteerde coronavarianten die zijn opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
  • Maandagavond braken in meerdere Nederlandse steden opnieuw rellen uit in reactie op de invoering van de avondklok. Op meerdere plekken werden auto’s, winkels en gebouwen vernield, ook werd geweld ingezet tegen politieagenten. In het hele land zijn zeker 184 mensen opgepakt.

In dit blog houden we de ontwikkelingen bij rond de rellen die de afgelopen dagen door Nederland uitbraken na invoering van de avondklok In dit blog houden we het overige coronagerelateerde nieuws van dinsdag 26 januari bij

Jongeren aangehouden bij nieuwe rellen Rotterdam

In Rotterdam zijn meerdere aanhoudingen verricht bij ongeregeldheden op straat, meldt de politie. Een groep relschoppende jongeren is op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid bijeengekomen. Agenten worden daar bekogeld met vuurwerk en stenen.

De mobiele eenheid is aanwezig en voert charges uit. „Geweld tegen de hulpverleners wordt niet geaccepteerd”, aldus de politie. Een woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel relschoppers en aanhoudingen het gaat.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid hebben zich tientallen jongeren verzameld, na oproepen op social media om te gaan rellen en plunderen. Veel politie op de been maar vooralsnog niks gebeurd.

Huisartsen: uit flesje Moderna-vaccin kan extra dosis worden gehaald

Uit één flesje Moderna-vaccin kunnen niet tien, maar elf doses vaccin gehaald worden, laat een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Dat bleek de afgelopen dagen toen in ziekenhuizen verspreid door het land huisartsen als eersten met het Moderna-vaccin werden ingeënt. Een woordvoerder van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland bevestigt dat tijdens het vaccineren van de huisartsen bleek dat er meer vaccins uit één flesje kunnen komen.

Het RIVM laat weten dezelfde signalen ook vanuit de huisartsenposten gehoord te hebben, die sinds vandaag met mobiele diensten bewoners van kleine woonvormen vaccineren. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat de informatie voor zorgverleners over het vaccin niet aanpassen, zegt een woordvoerder. Het RIVM bekijkt nog wat de bevinding voor de richtlijn over de uitvoering van de vaccinatie betekent.

Een doosje ampullen met het coronavaccin van Moderna. Foto Rob Engelaar/ANP

Meerdere plaatsen kondigen noodbevel af

In meerdere plaatsen in Nederland zijn maandag maatregelen getroffen om nieuwe rellen te voorkomen. In het centrum van Roosendaal geldt sinds 17.00 uur een noodverordening tot 04.30 uur. Dat maakt het onder meer geoorloofd voor de politie om preventief te fouilleren. Ook in het Limburgse Sittard-Geleen is deze maatregel van kracht.

De burgemeesters van Roermond en Nijmegen kondigden een noodbevel af; dat is een zwaardere maatregel dan een noodverordening. Het overtreden ervan is een misdrijf. Mensen die niet in het centrum van deze steden hoeven te zijn, zullen worden weggestuurd. Ook is het verboden om bepaalde objecten op zak te hebben en geldt een verbod op gezichtsbedekkende kleding - mondkapjes uitgezonderd.

Eindhoven, waar zondag een coronademonstratie uitmondde in gewelddadige rellen, is uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Ook deze maatregel zorgt ervoor dat preventief fouilleren is toegestaan. De gemeente van de stad roept op om niet naar de binnenstad te komen. „De politie is voorbereid en treedt streng op”.

Twitter avatar gem_roosendaal Gemeente Roosendaal Van vanavond 17.00 uur tot vannacht 04.30 uur geldt een noodverordening in het centrum van Roosendaal. Lees meer op https://t.co/fNe7FUxtz6 https://t.co/xJYrqvjIya

Politie waarschuwt vanavond thuis te blijven

Politiekorpsen in verschillende delen van het land roepen maandagavond op om thuis te blijven en de avondklok in acht te nemen. „Via diverse kanten krijgen we informatie dat er in onze eenheid opgeroepen wordt tot rellen”, schrijft de politie in Zeeland op Twitter. „Als je dit van plan bent hebben we de volgende boodschap: Doe dit niet! Blijf thuis! Denk na! We treden hard op.”

De politie in Utrecht schrijft meerdere tips te hebben gekregen over mogelijke ongeregeldheden en de politie in Oost-Brabant waarschuwt hard op te reden. „We treden hard op en dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie. Dus vergooi je toekomst niet!”

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zei na overleg met zijn collegaburgemeesters en minister voor Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) dat er concrete informatie is dat er maandagavond mogelijk nieuwe ongeregeldheden kunnen komen. Bruls heeft in Nijmegen een noodbevel uitgevaardigd voor de binnenstad om rellen en ongeregeldheden te voorkomen.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht We krijgen via social veel tips over mogelijke ongeregeldheden ivm de avondklok. Wil je dit soort info via het meldingsformulier op https://t.co/umk4mcvaVt met ons delen? Dan komt je info direct op de goede plek terecht. Dankjewel! https://t.co/k8VgTngO6K
Lees ook dit interview met Bruls: Extra agenten en noodbevelen, kondigt voorzitter Veiligheidsberaad aan

Wachtrij bij politie met telefoontjes over mogelijke nieuwe rellen

Bij de politie komen zoveel telefoontjes binnen van mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven dat een lange wachtrij is ontstaan. De politie roept daarom op „de lijnen vrij te houden voor degene die het echt nodig hebben”.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Op dit moment komen er veel telefoontjes binnen van mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven waardoor een lange wachtrij ontstaat. Wil je iets melden? Graag! Melden kan ook online via: https://t.co/QEsoULGwMP Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben.

De politie verwijst mensen door naar een online meldformulier in plaats van te bellen. „Dat kost minder tijd en zo kunnen kunnen we makkelijker en sneller in kaart brengen om welke locaties het gaat en hoe vaak die locaties doorgegeven zijn”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Via het formulier kan informatie worden doorgegeven over demonstraties die worden aangekondigd via bijvoorbeeld sociale media. „Hebt u filmbeelden of foto’s daarvan, dan wil de politie die graag hebben,” aldus de politie.

Dit weekend kwamen op verschillende plaatsen in het land mensen bijeen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zondag liepen die protesten in onder meer Eindhoven, Amsterdam en Urk uit de hand en werden vernielingen aangericht.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, arriveert voor het Veiligheidsberaad. Foto Jeroen Jumelet/ANP

21 relschoppers opgepakt in Enschede om rellen zondag

In Enschede zijn 21 mensen opgepakt die zondag aanwezig waren bij rellen in de stad. Dat heeft de politie maandag laten weten. Twee mannen van 26 en 46 jaar zitten nog vast, zij worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging. De anderen zijn naar huis gestuurd met een boete.

Ruim 120 mensen kwamen zondagavond in het centrum van Enschede bijeen om hun onvrede te uiten tegen de invoering van de avondklok. Een deel van hen was gewelddadig, ook werden spullen door winkelruiten gegooid. Op een gegeven moment werd een ziekenhuis in de stad bekogeld. Een noodbevel werd afgekondigd en de mobiele eenheid (ME) moest optreden.

Ook in andere steden was het zondag onrustig. Onder meer in Arnhem, Apeldoorn en Den Haag vonden rellen plaats. In Amsterdam en Eindhoven liepen demonstraties tegen het coronabeleid uit de hand. Burgemeesters van verschillende steden vermoeden dat het vanavond opnieuw tot rellen kan komen. In onder andere Nijmegen is preventief een noodbevel uitgevaardigd.

Europese Commissie niet akkoord met uitleg AstraZeneca over export vaccins

De Europese Commissie wil de export van coronavaccins vanuit de Europese Unie nauwgezet gaan monitoren. Fabrikanten die in de EU geproduceerde vaccins naar een derde land willen exporteren, moeten Brussel hiervan op de hoogte brengen. Een nieuw transparantiemechanisme moet precies in kaart brengen hoeveel vaccins er in Europa van de band rollen en waar ze heen gaan.

De maatregel is een reactie op het bericht dat de eerste levering van het Covid-vaccin van AstraZeneca in de EU 60 procent lager zal uitvallen dan geraamd. Dat nieuws kwam afgelopen vrijdag als een grote verrassing en heeft in Europa tot verbijstering en woede geleid. Het voedt in Brussel argwaan dat AstraZeneca vaccins eerder aan andere landen levert – vooral omdat de EU lagere prijzen dan gemiddeld bij de farmaceut heeft bedongen. „Het flutexcuus dat er problemen zijn in de EU-leveringsketen maar elders niet houdt geen steek”, aldus de Duitse christen-democratische Europarlementariër Peter Liese maandag.

Brussel wil nu van AstraZeneca snel een overzicht van hoeveel vaccins waar zijn geproduceerd en waar ze heen zijn gegaan. Maandagochtend belde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met AstraZeneca-baas Pascal Soriot om hem te herinneren aan de afspraken die de EU met het bedrijf heeft en de grote som geld die reeds in de productie van het vaccin is geïnvesteerd. Een spoedoverleg tussen de Commissie, vertegenwoordigers van de lidstaten en AstraZeneca leverde maandag nog niets op. De Commissie, zo maakte Eurocommissaris Stella Kyriakides (Zorg) na afloop duidelijk, neemt geen genoegen met de uitleg van de farmaceut. Maandagavond worden de gesprekken voortgezet.

Lees ook: Vertraging bij vaccins van AstraZeneca leidt tot woede EU

Nijmegen geeft noodbevel af, ‘Zwolle adviseert ondernemers om 18.00 uur dicht te gaan’

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls heeft een noodbevel uitgevaardigd voor de binnenstad van Nijmegen om rellen en ongeregeldheden te voorkomen. „Mensen die niet in het centrum hoeven te zijn, zullen worden weggestuurd”, laat de gemeente weten. Het noodbevel geldt voor maandagavond en -nacht.

Volgens de gemeenten zijn er steeds concretere signalen dat mensen van plan zijn naar het centrum van Nijmegen te komen „om ongeregeldheden te veroorzaken”. Bruls in een verklaring: „Hoewel we niets zeker weten, zijn de signalen die wij vandaag krijgen serieus, vandaar dit besluit. Het noodbevel is uit voorzorg om ongewenste toestroom in te perken. Wij hebben geen enkele behoefte aan ongeregeldheden.”

Zwolle
Ook de burgemeester van Zwolle Peter Snijders laat weten de ontwikkelingen in zijn stad scherp in de gaten te houden. „Oproepen tot niet-vreedzame protesten keur ik af. Als het in Zwolle zover komt zal er ingegrepen worden”, laat hij weten op Twitter. Ondernemers in het centrum van de stad wordt geadviseerd om de deuren om 18.00 uur te sluiten, meldt De Stentor. Het Ondernemersfonds Zwolle Fonds heeft volgens de krant ondernemers opgeroepen bebording, afvalbakken, bezorgfietsen en terrasmeubilair voor de zekerheid binnen te zetten. „Om het zekere voor het onzekere te nemen, want wij kunnen ook niet goed inschatten hoe serieus het is”, zegt een medewerker van het fonds tegen de krant.

Man aangehouden voor bedreigingen journalisten

Een man die na de coronademonstratie van 17 januari op het Museumplein een video plaatste waarin hij journalisten bedreigde is dit weekend aangehouden. Dat heeft het OM bekendgemaakt. Ron L. plaatste na afloop van de demonstratie een video waarin hij zei dat er een zwarte lijst rondgaat van fotografen en journalisten.

In de video zegt L. dat journalisten beter kunnen „vluchten uit Nederland” voordat ze „iets wordt aangedaan”. Hoewel de video later werd verwijderd besloot de NOS alsnog aangifte te doen tegen de man, een voormalig kandidaat-raadslid van de VVD in Almere.

Lees ook: NOS doet aangifte tegen complotdenker die journalisten bedreigt

Naast de bedreigingen aan het adres van journalisten zei de 39-jarige man uit Almere dat de politie undercoveragenten inzette om geweld te provoceren, om zo de inzet van de ME tijdens de demonstratie te legitimeren. De politie deed daarop aangifte van smaad. Het OM onderzoekt de aangiften nu.

De ME treedt op tijdens de demonstratie op 17 januari. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nederland wordt donkerrood op nieuwe risicokaart ECDC

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) heeft de risicokaart van Europa aangepast. Aan de reeds bestaande kleuren groen, oranje, rood en grijs wordt nu de kleur donkerrood toegevoegd voor gebieden met een zeer hoog aantal besmettingen. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Gebieden die donkerrood kleuren hebben gemiddeld meer dan 500 positieve meldingen per 100.000 inwoners in de afgelopen veertien dagen. Onder meer Nederland valt onder de hoogste risicocategorie. De Europese Commissie stelt verder dat mensen die vanuit deze gebieden reizen voor aankomst een test ondergaan en bij aankomst in quarantaine gaan.

Moderna verwacht dat vaccin ook werkt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse variant

Vaccinproducent Moderna verwacht dat hun vaccin ook werkt tegen de gemuteerde coronavarianten die zijn opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Dat heeft het bedrijf maandag laten weten. Uit laboratoriumonderzoek zou blijken dat het vaccin ook antilichamen produceert tegen de varianten.

Moderna heeft ook bekendgemaakt te werken aan een versterkte versie van het huidige vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse en Britse mutaties van het coronavirus. Het bedrijf onderzoekt of deze versie beter werkt dan het huidige vaccin.

Lees ook: WHO zoekt neutrale namen voor nieuwe virusvarianten

4.129 positieve testuitslagen gemeld, minder dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt het afgelopen etmaal 4.129 nieuwe meldingen van positieve testuitslagen: het laagste aantal sinds 1 december. Ook ligt dit lager dan het weekgemiddelde van 5.138. Na het weekend ligt het aantal meldingen van positieve testuitslagen vaak wat lager dan later in de week, maar ook vergeleken met eerdere maandagen lijkt het aantal besmettingen te dalen. Zo kwamen bij het RIVM vorige week maandag nog 4.822 meldingen binnen en de maandag daarvoor lag dat aantal nog op 5.465.

De afgelopen 24 uur is bekend geworden dat veertig patiënten zijn overleden aan Covid-19. Dat zijn er tien meer dan zondag maar de dagelijkse cijfers over het aantal sterfgevallen kunnen schommelen omdat de meldingen vaak met vertraging binnenkomen.

Verder is het aantal opgenomen Covid-19-patiënten het afgelopen etmaal met 37 toegenomen. In totaal liggen 2.380 coronapatiënten in het ziekenhuis, onder wie 660 op de intensive care. Het totaal aantal ic-opnames is de afgelopen 24 uur gedaald met zestien. Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op een intensive care in Duitsland. Dat zijn er evenveel als zondag.

Ruim 5.750 bekeuringen vanwege negeren avondklok

Agenten hebben de afgelopen twee dagen 5.765 mensen bekeurd omdat zij zich niet hielden aan de zaterdag ingestelde avondklok. Dat meldt de politie maandag op Twitter.

De politie publiceert elke week cijfers over de handhaving op de coronaregels. De afgelopen week werden vanwege de avondklokboetes nog eens 1.300 andere coronabonnen uitgeschreven, onder meer vanwege het negeren van de maximale groepsgrootte, de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht. Ook gaven agenten 790 mensen een officiële waarschuwing.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Voor het niet naleven van de avondklok, die afgelopen zaterdag inging, werden 5765 mensen bekeurd. In totaal werden er 7045 coronaboetes uitgeschreven. Afgelopen week zijn 790 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen. #alleensamen #samentegencorona

Het afgelopen weekend werden daarnaast 250 relschoppers gearresteerd bij onlusten op meerdere plekken in het land, zegt een politiewoordvoerder. De meeste aanhoudingen vonden plaats in Amsterdam en Eindhoven.

Lees ook dit interview over de rellen met de Eindhovense burgemeester John Jorritsma: ‘Dit is een burgeroorlog die ons toch heeft overvallen’

Mogelijk langzamere vaccinatiecampagne door vertraagde levering Oxford-vaccin

Nederland zal mogelijk minder snel kunnen vaccineren omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder doses van het eigen vaccin kan leveren. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandag. Het bedrijf, dat voor de ontwikkeling van het middel samenwerkte met de Oxford University maakte vrijdag bekend door productieproblemen in de eerste drie maanden van het jaar tot 60 procent minder doses te kunnen leveren.

Minister De Jonge noemt de aankondiging een „domper”, omdat hij in het eerste kwartaal op „forse leveranties” rekende. De Europese Unie had bij AstraZeneca de grootste bestellingen voor coronavaccins geplaatst. De minister stelde dat er nu „scherpe keuzes” gemaakt moeten worden met betrekking tot de volgorde waarin mensen worden gevaccineerd. Hoeveel doses Nederland het eerste kwartaal nog krijgt, welke bevolkingsgroepen het vaccin mogelijk later ontvangen en hoeveel langer de campagne zal duren, kon minister De Jonge niet zeggen.

Wel stelde de bewindsman samen met andere EU-leiders „intensief in gesprek” te zijn met de farmaceut sinds het slechte nieuws van vrijdag. „Om te zorgen dat afspraken zo goed als mogelijk worden nagekomen, en om te kijken om zoveel als mogelijk deze kant op te krijgen op een zo kort mogelijke termijn”, aldus De Jonge. Mogelijk zou daarbij de levering aan de rest van de wereld „op een andere manier herschikt” worden. „Dit is een probleem voor alle lidstaten van de EU.”

Het vaccin van AstraZeneca en Oxford University moet voor gebruik in Nederland en de rest van de EU nog goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De woordvoerder van de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn sprak maandag de verwachting uit dat de EMA het middel mogelijk vrijdag goedkeurt.

‘Zeker 100.000 operaties uitgesteld in 2020’

Vorig jaar zijn zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet spoedeisende operaties uitgesteld als gevolg van de coronapandemie. Dat heeft de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde maandag bekendgemaakt. De vereniging komt tot die conclusie nadat het alle zorgdeclaraties van 2019 en 2020 met elkaar heeft vergeleken.

Het gaat onder meer om knie-, heup- en galblaasoperaties en ook om bijvoorbeeld keel-, neus- en oorheelkundige (KNO) ingrepen. Gedurende de eerste golf zijn veel operatiebenodigdheden, zoals operatiekamers en apparatuur, ingezet om extra bedden op de intensive care te creëren. Daardoor werd de mogelijkheid om te opereren „fors afgeschaald”, schrijft de vereniging. In april zouden zelfs 63 procent minder operaties zijn uitgevoerd dan in een normaal jaar. Deze operaties konden door toedoen van de tweede golf niet allemaal worden ingehaald; een maand geleden werd opnieuw alle niet-acute en planbare zorg uitgesteld vanwege de druk op de ziekenhuizen.

Voorzitters van de vereniging Caroline van der Marel en Jaap Bonjer stellen dat „onconventionele maatregelen” nodig zijn om de uitgestelde operaties in te halen. Ze denken onder meer aan het „doelgericht trainen, versneld nascholen en flexibel inzetten van zorgpersoneel en studenten geneeskunde”, zodat die in de operatiekamers kunnen helpen.

Een operatiekamer in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht. Foto Robin Utrecht

Van Ark: veel ziekenhuizen hebben beveiliging nodig

Minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) heeft de bekogeling van een ziekenhuis in Enschede tegenover persbureau ANP een „heel trieste zaak” genoemd. Volgens haar hebben veel ziekenhuizen tegenwoordig beveiliging nodig, al specificeert ze niet om hoeveel instellingen het gaat. Of ziekenhuizen na de onlusten van de afgelopen dagen extra moeten worden beschermd, is aan de ziekenhuizen zelf om te bepalen, stelt de minister.

Van Ark zei met het Enschedese Medisch Spectrum Twente-ziekenhuis (MST) te hebben gesproken. „Ik begreep dat er net een wisseling van de diensten gaande was, dus op dat moment dat net mensen binnenkwamen en mensen naar buiten gingen”, aldus de minister. Ook zou de bekogeling plaats hebben gevonden aan de kant waar zich de verloskamers bevonden. „Het is echt niet in te denken hoe naar dat is geweest.”

Een woordvoerder van het MST liet aan persbureau ANP weten dat het ziekenhuis niet is beschadigd door de bekogeling, ondanks dat relschoppers de ruiten probeerden in te gooien. Medewerkers hebben het geweld als „afschuwelijk” ervaren. Het ziekenhuis heeft nog geen aangifte gedaan tegen de relschoppers. Maandag overlegt het met de politie. „We hebben normaal gesproken al beveiliging in huis en de deuren gaan ‘s avonds op slot”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. „Het kan zijn dat de politie een extra oogje in het zeil houdt.”

Onder meer het HMC in Den Haag en het OLVG in Amsterdam stelden eerder tegen NRC gedurende de tweede golf vaker te kampen met agressie op en rond de corona-afdeling. Het HMC, met drie locaties verspreid over de stad, beveiligde de Covid-afdelingen extra.

Lees ook: Ziekenhuis huurt extra beveiligers voor personeel

62 relschoppers opgepakt bij protest Eindhoven, helft zit nog vast

De politie heeft tot nu toe 62 relschoppers aangehouden die aanwezig waren bij de coronaprotesten in de stad. Ze zijn tussen de 14 en 56 jaar oud. Dat heeft de politie maandagmiddag bekendgemaakt. De helft van de arrestanten zit nog vast en wordt verdacht van openbare geweldpleging.

Het gros van de relschoppers bestaat uit tieners en twintigers, aldus de politie. Een deel komt uit Eindhoven en omliggende plaatsen, ook komen „veel” arrestanten uit andere delen van Noord-Brabant of daarbuiten. De politie zegt „massaal beelden te krijgen toegestuurd” van de rellen en vermoedt aan de hand daarvan snel meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

Zondagmiddag liepen in Eindhoven en Amsterdam demonstraties tegen de coronamaatregelen uit de hand. Relschoppers richtten vernielingen aan en gebruikten geweld tegen handhavers. In Eindhoven werden winkels bekogeld en geplunderd. In beide steden moest de mobiele eenheid (ME) eraan te pas komen om de protesten tot een einde te brengen. In Amsterdam werden 190 mensen gearresteerd, onder wie 7 minderjarigen. 27 van hen zitten nog vast, maakte de politie eerder vandaag bekend.

Demonstranten in Eindhoven op zondag. Foto Rob Engelaar / ANP

Meer dan 100.000 mensen gevaccineerd bij GGD-locaties

Tot en met zondag zijn 106.886 mensen in Nederland op een GGD-locatie ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR maandag. Vaccinaties die door huisartsen of in ziekenhuizen zijn gedaan, zijn niet in deze cijfers meegenomen. Bij de GGD’s worden momenteel tegen de tienduizend prikken per dag toegediend.

Tot vandaag kon alleen essentieel zorgpersoneel een prikafspraak maken bij een GGD-locatie. Vanaf morgen worden daar ook de eerste mobiele, thuiswonende negentigplussers ingeënt. Die komen eerder dan aanvankelijk gepland aan de beurt, doordat het kabinet heeft besloten het toedienen van de tweede prik van het Pfizer/BioNTech-vaccin uit te stellen. De vaccins die daarmee de komende weken worden uitgespaard, kunnen nu al worden toegediend. Ook werden vandaag de eerste bewoners van verpleeghuizen geprikt door huisartsen, zij krijgen het Moderna-vaccin. Het vaccineren van huisartsen in de spoedzorg zelf, is vrijdag begonnen.

Hoeveel Nederlanders in totaal zijn gevaccineerd, wordt bijgehouden door het RIVM. Afgelopen vrijdag waren dat er 135.000, maakte demissionair Hugo de Jonge toen bekend. Het RIVM meldt morgen hoeveel daar het afgelopen weekend bij kwamen.

Lees hier hoe het gaat met het vaccineren

Baudet keurt geweld bij rellen af, FVD ‘blijft zich verzetten’ tegen avondklok

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft maandagochtend gereageerd op de rellen rondom de avondklok van afgelopen weekend. Demonstreren noemt hij een „essentieel grondrecht” en hij steunt „ieder initiatief om vreedzaam van je te laten horen in onze democratie”. „Maar geweld, diefstal, vernieling, etc. mag NOOIT”, aldus Baudet. „Daar bestaat geen enkele rechtvaardiging voor.”

FVD is kritisch op de huidige coronamaatregelen, in het bijzonder de avondklok die zaterdag inging. „Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. FVD blijft zich verzetten”, tweette de partij zondagavond. „Wij blijven iedere dag stilstaan bij deze onacceptabele inperking van onze vrijheid. Steeds meer mensen keren zich tegen de avondklok.” De partij nam daarbij niet nadrukkelijk afstand van het geweld waarmee de protesten gepaard gingen.

Zondagmiddag vonden in Amsterdam en Eindhoven hevige rellen plaats tegen de coronamaatregelen, met name tegen de avondklok. Daarbij werd geweld gebruikt tegen handhavers en werden gebouwen vernield. Na het ingaan van de klok om 21.00 uur vonden ook in andere gemeenten rellen plaats.

Twitter avatar thierrybaudet Thierry Baudet Verschrikkelijke beelden van rellen / plunderingen. Demonstreren is een essentieel grondrecht en ik steun ieder initiatief om vreedzaam van je te laten horen in onze democratie. Maar geweld, diefstal, vernieling, etc. mag NOOIT. Daar bestaat geen enkele rechtvaardiging voor.

ProRail: herstellen station Eindhoven duurt weken of zelfs maanden

Relschoppers in Eindhoven hebben zondag voor „tonnen” aan schade aangericht aan het centraal station. Het herstellen van die schade kan weken of zelfs maanden duren, zo laat een woordvoerder van ProRail weten. Reltrappers demonstreerden zondagmiddag in Eindhoven met geweld en vernielingen tegen de coronamaatregelen, met name tegen de avondklok.

Aan de centrumzijde van het station zou „geen ruit meer heel” zijn. Daarnaast is een Jumbo-supermarkt op het station geplunderd, is de stationspiano kapotgemaakt en zijn digitale informatieborden vernield.

ProRail zegt de relschoppers financieel verantwoordelijk te willen stellen voor schade aan het station. Zestig tot zeventig mensen werden opgepakt vanwege het geweld op het Eindhovense station en elders in de stad. Analyse van de camerabeelden zal mogelijk tot meer arrestaties leiden. ProRail zegt niet te weten hoeveel verdachten zijn opgepakt voor het vernielen van het station.

Schade aan het centraal station in Eindhoven na de rellen van zondag. Foto Rob Engelaar / ANP

Rutte: geweld had niets te maken met strijd voor de vrijheid

De rellen rondom de avondklok waren „crimineel geweld” dat ook „als zodanig wordt behandeld”. Dat zei demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) maandagochtend na een weekend vol onlusten. Hij noemde het in de brand steken van de teststraat in Urk en het bekogelen van een ziekenhuis in Enschede „onacceptabel”. „Dit is echt afschuwelijk”, aldus Rutte, die daaraan toevoegde dat „bijna 100 procent” van de Nederlanders zich wél aan de maatregelen houdt.

„Dit heeft niets te maken met een strijd voor de vrijheid. We strijden juist tegen het virus om onze vrijheden terug te krijgen”, zo zei de premier een aantal keer. Hij zei zich, net als de burgemeester van Urk eerder, te schamen voor de gebeurtenissen. „Tegelijk weet ik dat ik daarin niet alleen sta. Omdat 99 procent zich aan de maatregelen houdt.” Volgens Rutte zijn de rellen dan ook geen aanleiding om de huidige coronamaatregelen aan te passen.

Ook sprak Rutte waardering uit voor de burgmeesters en politie in de getroffen gemeenten en voor journalisten die de rellen verslaan. „De politie heeft zeer adequaat gereageerd”, aldus Rutte. „Ik ben zeer onder de indruk van de politie en de Koninklijke Marechaussee die hun mannetje en vrouwtje hebben gestaan.”

Op de vraag of de komende tijd mogelijk het leger ingezet wordt om verwachte rellen tegen te gaan, gaf Rutte geen eenduidig antwoord. Hij stelde de situatie van het weekend „heel precies te analyseren”. Volgens de premier „kan de politie het goed aan”. In sommige plaatsen werkte de politie al samen met militairen van de Koninklijke Marechaussee.

De komende dagen worden naar alle waarschijnlijkheid aan de hand van camerabeelden nog relschoppers opgepakt, aldus Rutte. „Crimineel gedrag wordt altijd zwaar bestraft”, zei de premier. „Deze mensen zullen wat dat betreft nog een poepje ruiken.” De 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad komen maandag samen om de aanpak van de rellen te bespreken.

Premier Rutte reageerde maandagochtend op de rellen rondom de avondklok die in het weekend plaatsvonden. Foto Lex van Lieshout / ANP

Eindhovense burgemeester Jorritsma: deze weg leidt tot ‘burgeroorlog’

„Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, dan zijn we op weg naar burgeroorlog.” Dat heeft de burgemeester van Eindhoven John Jorritsma zondag gezegd. Dan is het „ergste wat je moet doen” het leger inzetten, zei Jorritsma tegen de NOS. „Zijn we zo ver gezakt in deze samenleving, dat het zo ver gaat komen?”

Later op de avond zei hij in talkshow Op1 dat de relschoppers in Eindhoven niet kwamen om te demonstreren tegen de avondklok, maar „puur om de stad te verbouwen en politiemensen naar het leven te staan”. „Dit was puur een uiting van geweld tegen de politie, met het kenmerk zoveel mogelijk mensen te verwonden en vernielingen aan te richten”, aldus Jorritsma. Er zouden zeker zestig tot zeventig mensen zijn opgepakt tijdens de onrusten. Aan de hand van camerabeelden worden volgens de burgemeester de komende dagen waarschijnlijk nog meer mensen opgepakt.

Ook stelde hij na zondag „geen enkele behoefte” te voelen om nog demonstraties toe te staan in Eindhoven. Dat heeft te maken met geweld bij de protesten, maar ook met angst voor mutaties van het coronavirus en het feit dat er bij de protesten geen afstand wordt gehouden. Volgens hem gaat het belang van de volksgezondheid nu vóór vrijheid van meningsuiting.

Koninklijke Marechaussee
Zondagmiddag werd in Eindhoven en Amsterdam gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen, met name tegen de avondklok. Deze protesten liepen uit de hand; vernielingen werden aangericht en relschoppers gebruikten geweld tegen handhavers. In Eindhoven werden winkels bekogeld en geplunderd. In beide steden werd de mobiele eenheid (ME) ingezet om de coronademonstraties te beëindigen. Daarbij werden waterkanonnen en traangas ingezet. In Amsterdam werden zeker 170 mensen opgepakt.

Diezelfde avond was het ook in zeker elf andere gemeenten onrustig vanwege relschoppers die zich verzetten tegen de avondklok. Op meerdere plekken werd de ME ingezet en werden mensen opgepakt. In een aantal Limburgse plaatsen werden agenten bijgestaan door militairen van de Koninklijke Marechaussee. De politie houdt de komende dagen rekening met meer rellen in reactie op de avondklok. Daarom wordt extra capaciteit vrijgemaakt bij de ME en Koninklijke Marechaussee, zei nationaal commandant corona van de politie Willem Woelders tegen NRC.

Rellen en onrust in zeker elf gemeenten vanwege tweede avondklok

In zeker elf gemeenten vonden zondagavond rellen plaats nadat voor de tweede keer de avondklok inging. Noodbevelen werden uitgevaardigd in het Brabantse Tilburg, Breda en Oosterhout, omdat relschoppers de straat op gingen. Zeker negentien relschoppers werden in Tilburg aangehouden, aldus de politie. In Breda werd één verdachte opgepakt, meldt persbureau ANP.

Ook in de Limburgse plaatsen Venlo, Roermond en Stein waren ongeregeldheden, aldus de politie. Relschoppers gooiden met stenen en in sommige gevallen met winkelwagentjes. Ook staken ze zwaar vuurwerk af. In Venlo raakte een agent gewond doordat iemand een steen door de ruit van een politieauto gooide. Rond 23.30 uur was het weer rustig op straat. De politie stelt in Limburg „meerdere aanhoudingen” te hebben verricht.

Ook in Almelo trad de politie op tegen mensen die de avondklok overschreden. In Arnhem, Apeldoorn, Enschede en Den Haag was het onrustig en werd met vuurwerk gegooid, meldt de politie. RTV Oost meldde dat relschoppers in Enschede een ziekenhuis bekogelden en ruiten probeerden te vernielen. Op de meeste plaatsen waar inwoners relden tegen de avondklok kwam de mobiele eenheid in actie. In Limburg werd zij bijgestaan door de marechaussee.

Lees ook: Op het Museumplein wachten de demonstranten gemoedelijk op de charge

Eerder op de dag vonden in Eindhoven en Amsterdam protesten plaats tegen de avondklok. Ook die liepen uit de hand. De politie zette waterkanonnen en traangas in en pakte in Amsterdam zeker 170 betogers op.

De politie houdt de komende tijd rekening met meer rellen in gemeenten en maakt extra capaciteit vrij bij de ME en de Koninklijke Marechaussee, aldus nationaal commandant corona van de politie, Willem Woelders. Hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond Koen Simmers zei zondagavond tegen Nieuwsuur dat de politie erop is voorbereid dat het nog „dagen of weken” onrustig blijft vanwege avondklokprotesten. „De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is”, aldus Simmers. „Ik ben bang dat het een voorbode is geweest voor de komende dagen en weken.”

Op het 18 Septemberplein in Eindhoven werd zondag de mobiele eenheid ingezet tegen relschoppers. Foto Rob Engelaar / ANP

Negentien arrestaties na rellen in Tilburg

Negentien mensen werden in Tilburg zondagavond aangehouden naar aanleiding van rellen. Dat heeft de politie zondagnacht verklaard. Evenals in de nabijgelegen steden Breda en Oosterhout gingen groepen relschoppers de straat op en pleegden ze op grote schaal vernielingen, meldt het ANP.

Twitter avatar Politie_Tilburg Politie Tilburg eo Het wordt rustiger op straat in #Tilburg. Er zijn tot nu toe 19 relschoppers aangehouden. Politiemensen blijven toezicht houden en handhaven daar waar het nodig is. #AlleenSamen

In de drie Brabantse plaatsen werden noodbevelen uitgevaardigd om de rust te herstellen. In Breda werd zeker één arrestatie verricht. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg verwacht dat meer aanhoudingen volgen. Samen met de burgemeesters van Breda en Oosterhout roept hij mensen op geen gehoor te geven aan oproepen om ook maandagavond de straat op te gaan om rellen te schoppen.

In zeker tien steden, waaronder Eindhoven, Enschede, Roermond en Den Haag, gingen mensen zondagavond de straat op om zich te verzetten tegen de avondklok. Die betogingen liepen bijna overal uit op ongeregeldheden. Tientallen arrestaties werden verricht. In Eindhoven werden voertuigen in brand gestoken, winkels geplunderd en ramen ingegooid.

In de loop van de nacht keerde zo goed als overal de rust terug. De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur en is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. De maatregel, die zaterdagavond inging, blijft tot zeker 10 februari van kracht.

‘Biden verlengt reisbeperkingen voor meeste Europeanen’

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan maandag opnieuw reisbeperkingen af te kondigen voor niet-Amerikaanse reizigers vanuit de 26 Europese landen van de Schengenzone, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook reisbeperkingen voor reizigers uit Brazilië worden verlengd. Zuid-Afrika wordt toegevoegd aan de lijst. Dat melden persbureaus op basis van bronnen uit het Witte Huis.

Oud-president Trump kondigde in de laatste dagen van zijn regeertermijn aan dat het inreisverbod voor reizigers uit de meeste Europese landen en Brazilië met ingang van 26 januari zou worden opgeheven voor reizigers met een negatieve coronatest. Biden had al laten weten dat hij dat besluit na zijn beëdiging ongedaan zou maken. Het Witte Huis voegt Zuid-Afrika toe uit zorg over de virusvariant die in dat land is opgedoken.

De maatregel is onderdeel van het streven van de nieuwe Amerikaanse regering om de coronapandemie onder controle te brengen. In het land werden ruim 25 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Meer dan 419.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

De reisbeperkingen tegen niet-Amerikaanse reizigers uit de meeste Europese landen gelden sinds maart. Vorige week tekende Biden een executive order om internationale reizigers te verplichten na aankomst in de VS twee weken in quarantaine te gaan. Reizigers moeten bovendien binnen drie dagen voor vertrek negatief testen op het coronavirus.

Mexicaanse president López Obrador positief getest op Covid-19

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador is positief getest op het coronavirus. Dat heeft hij zondag verklaard op sociale media. Zijn symptomen zijn mild, laat hij weten.

„Het spijt me om u mee te delen dat ik besmet ben met Covid-19”, aldus López Obrador. „De symptomen zijn mild maar ik onderga al medische behandeling.” De 67-jarige president voegt toe „optimistisch” te zijn en zijn werk voort te zetten. Minister van Binnenlandse Zaken Olga Sanchez Cordero zal zijn dagelijkse persconferentie overnemen. „We zullen hier allemaal doorheen komen.”

Twitter avatar lopezobrador_ Andrés Manuel Lamento informarles que estoy contagiado de COVID-19. Los síntomas son leves pero ya estoy en tratamiento médico. Como siempre, soy optimista. Saldremos adelante todos. Me representará la Dra. Olga Sánchez Cordero en las mañaneras para informar como lo hacemos todos los días.

Mexico kampt met een tweede golf van de coronapandemie. Bij ruim 1,75 miljoen mensen is besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het dodental nadert de 150.000, het op drie na hoogste ter wereld. De werkelijke aantallen liggen volgens het ministerie van Volksgezondheid waarschijnlijk hoger. Als gevolg van een golf aan nieuwe besmettingen naderen ziekenhuizen in Mexico-Stad hun capaciteit.

López Obrador, die zelden een mondkapje draagt, is bekritiseerd om zijn aanpak van de pandemie, met een strategie gericht op vergroting van de capaciteit van ziekenhuizen in plaats van testen en contacten traceren. Mexico heeft een verplichte lockdown grotendeels vermeden. In plaats daarvan is gekozen voor een gelaagd stelsel van beperkingen teneinde de economische klap van de pandemie te verzachten.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador op 7 januari tijdens een persconferentie in Mexico-Stad. Foto EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de dagelijkse ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 24 januari:

  • In navolging van Amsterdam en Eindhoven zijn ook in andere steden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de avondklok. In Venlo, Stein, Tilburg, Roermond en Den Haag is de politie ingezet om de orde te herstellen.
  • In Amsterdam en Eindhoven moest de ME ingrijpen om coronademonstraties te beëindigen. In totaal werden in de twee steden ruim 150 aanhoudingen verricht. In Eindhoven werden daarnaast voertuigen in brand gestoken, winkels geplunderd en ramen ingegooid.
  • Er werden zondag 4.924 positieve tests gemeld door het RIVM, en dertig nieuwe sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen steeg naar 2.347.
  • In de eerste nacht dat een avondklok gold in Nederland zijn 3.600 boetes uitgeschreven voor het negeren van de avondklok. Het was volgens de politie „overwegend rustig”, in Urk en het Limburgse Stein kwam het tot ongeregeldheden.

Lees hier het hele blog van zondag terug