Eindhovense burgemeester Jorritsma: deze weg leidt tot ‘burgeroorlog’

„Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, dan zijn we op weg naar burgeroorlog.” Dat heeft de burgemeester van Eindhoven John Jorritsma zondag gezegd. Dan is het „ergste wat je moet doen” het leger inzetten, zei Jorritsma tegen de NOS. „Zijn we zo ver gezakt in deze samenleving, dat het zo ver gaat komen?”

Later op de avond zei hij in talkshow Op1 dat de relschoppers in Eindhoven niet kwamen om te demonstreren tegen de avondklok, maar „puur om de stad te verbouwen en politiemensen naar het leven te staan”. „Dit was puur een uiting van geweld tegen de politie, met het kenmerk zoveel mogelijk mensen te verwonden en vernielingen aan te richten”, aldus Jorritsma. Er zouden zeker zestig tot zeventig mensen zijn opgepakt tijdens de onrusten. Aan de hand van camerabeelden worden volgens de burgemeester de komende dagen waarschijnlijk nog meer mensen opgepakt.

Ook stelde hij na zondag „geen enkele behoefte” te voelen om nog demonstraties toe te staan in Eindhoven. Dat heeft te maken met geweld bij de protesten, maar ook met angst voor mutaties van het coronavirus en het feit dat er bij de protesten geen afstand wordt gehouden. Volgens hem gaat het belang van de volksgezondheid nu vóór vrijheid van meningsuiting.

Koninklijke Marechaussee
Zondagmiddag werd in Eindhoven en Amsterdam gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen, met name tegen de avondklok. Deze protesten liepen uit de hand; vernielingen werden aangericht en relschoppers gebruikten geweld tegen handhavers. In Eindhoven werden winkels bekogeld en geplunderd. In beide steden werd de mobiele eenheid (ME) ingezet om de coronademonstraties te beëindigen. Daarbij werden waterkanonnen en traangas ingezet. In Amsterdam werden zeker 170 mensen opgepakt.

Diezelfde avond was het ook in zeker elf andere gemeenten onrustig vanwege relschoppers die zich verzetten tegen de avondklok. Op meerdere plekken werd de ME ingezet en werden mensen opgepakt. In een aantal Limburgse plaatsen werden agenten bijgestaan door militairen van de Koninklijke Marechaussee. De politie houdt de komende dagen rekening met meer rellen in reactie op de avondklok. Daarom wordt extra capaciteit vrijgemaakt bij de ME en Koninklijke Marechaussee, zei nationaal commandant corona van de politie Willem Woelders tegen NRC.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: geweld had niets te maken met strijd voor de vrijheid