Laatste nieuws ongeregeldheden

Politiechef: ruim 151 aanhoudingen verricht, ME in actie in meerdere steden

In dit blog lees je het laatste nieuws over de ongeregeldheden naar aanleiding van de invoering van de avondklok. In verschillende plaatsen zijn noodmaatregelen genomen om rellen te voorkomen.

Blog is gesloten

Dit blog over de rellen tegen de avondklok van maandag 25 januari is afgesloten. Gedurende de avond en nacht was het onrustig in veel Nederlandse steden en dorpen. De ergste onrusten waren in Rotterdam en Den Bosch. Tegen politie en journalisten is door relschoppers geweld gebruikt. De belangrijkste nieuwsgebeurtenissen waren:

  • De politie heeft zeker 151 aanhoudingen verricht in verschillende steden.
  • In Rotterdam en Den Bosch zijn winkels geplunderd tijdens de rellen. Toegangswegen naar Den Bosch en het station zijn tijdelijk afgesloten geweest.
  • In Rotterdam is een politiebureau aangevallen. Ook heeft een agent een waarschuwingsschot gelost.
  • De politie houdt mensen aan die online oproepen tot rellen.

Grimmige nacht in Den Bosch

Vanwege de rellen in Den Bosch werden maandagavond de toegangswegen naar de Brabantse stad afgesloten. Ook het station is tijdelijk afgesloten geweest, omdat volgens spoorbeheerder ProRail de situatie rondom het station „grimmig” werd. Eerder deed ProRail al melding van relschoppers op het spoor.

De directeur van het Jeroen Bosch ziekenhuis Piet-Hein Buiting vertelt tegenover Omroep Brabant dat relschoppers op een gegeven moment onderweg waren naar het ziekenhuis. Uit voorzorg is het ziekenhuis korte tijd op slot gegaan en ambulances moesten uitwijken. „Dat was angstaanjagend voor het personeel”, aldus de ziekenhuisdirecteur.

De burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers zegt tegenover het Brabants Dagblad dat een onderzoek naar de rellen en de reactie daarop zal worden ingesteld. „Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was. Dat is geen verwijt, maar een constatering.”

Aantal arrestaties opgelopen tot 151

Op maandagavond heeft de politie in verschillende steden zeker 151 mensen aangehouden. Dat zegt de woordvoerdster van politiechef Willem Woelders, meldt ANP. De politie verwacht dat er nog meer arrestaties verricht zullen worden in de loop van de nacht, aangezien de rust nog niet overal is teruggekeerd.

Volgens burgemeester Aboutaleb heeft de politie in Rotterdam intussen de situatie weer onder controle. De politie roept bewoners op om beelden van de rellen op te sturen, die gebruikt worden om relschoppers alsnog op te zoeken.

Het is nog onbekend hoeveel schade is aangericht in de stad, maar volgens de burgemeester is het aanzienlijk. „We hebben de balans nog niet op kunnen maken, maar het is sowieso een verdrietige balans.”

Rust teruggekeerd in meeste steden

In het merendeel van de Nederlandse steden waar het vanavond onrustig was lijkt de rust te zijn teruggekeerd. Zo meldt de politie in Helmond en in Amsterdam dat de situatie onder controle is. Het is in beide steden nog wel onrustig volgens agenten, maar de meeste relschoppers zouden weg zijn.

Ook in Zwolle, waar honderden jongeren zorgden voor vernielingen, heeft de politie de situatie naar eigen zeggen onder controle. In Geleen, waar het al vroeg op de avond tot confrontaties kwam met de mobiele eenheid, is het stiller op straat.

In de Haagse Schilderwijk was het zeer onrustig maar de meeste relschoppers zijn verdreven door de oproerpolitie. Het is voorlopig nog wel onrustig in Den Bosch en Rotterdam. Alle toegangswegen naar Den Bosch zijn afgesloten en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een tweede noodbevel afgekondigd, voor een ander deel van de stad.

Een vernield bushokje in Helmond. Foto Merlin Daleman

Plunderingen in Rotterdam, twintig aanhoudingen

In Rotterdam zijn zeker twintig aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie, volgens ANP. Ook zijn in de stad verschillende winkels geplunderd door relschoppers.

Plunderingen en vernielingen in Den Bosch

In Den Bosch heeft een grote groep jongeren voor vernielingen gezorgd in de binnenstad. Het zou gaan om een groep van zo’n 150 jongeren die vuurwerk afsteken en met stenen gooien. Het openbaar vervoer in de stad is stilgelegd.

Verschillende winkels, waaronder een Jumbo, zijn geplunderd. Ook staan er video’s op sociale media van relschoppers die auto’s omverduwen. Er zijn meerdere arrestaties verricht en de mobiele eenheid is in grote getalen aanwezig. Boven de stad vliegt een politiehelikopter.

Politiechef: ruim zeventig aanhoudingen verricht

Van Geleen in Limburg tot Zwolle in Overijssel; het is vanavond in heel Nederland zeer onrustig na het ingaan van de avondklok. In sommige steden, zoals Den Bosch en Rotterdam, is sprake van plunderingen. Op meerdere plekken treedt de ME op, onder meer met traangas, om groepen uiteen te drijven en de orde te herstellen.

Politiechef Willem Woelders zegt in Nieuwsuur dat er ruim zeventig arrestaties zijn verricht. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal oplopen. Volgens Woelders is er sprake van „ongeveer hetzelfde beeld als gisteravond” wat betreft de onrust. Daarnaast zegt de politiechef dat de mogelijkheden van de politie momenteel „tot het uiterste” wordt gerekt.

ME ingezet in Schalkwijk in Haarlem

In de Haarlemse wijk Schalkwijk is het onrustig, bevestigt de politie. De ME is ingezet om de orde te herstellen en de politie roept iedereen op naar huis te gaan. Het is niet bekend hoeveel mensen de straat op zijn gegaan en de politie kan ook nog niet zeggen of er aanhoudingen zijn verricht.

Op sociale media zijn beelden te zien van vernielingen in de wijk. Ook deelt persfotograaf Laurens Bosch op Twitter beelden van hoe hij een steen tegen zijn hoofd aangegooid krijgt. Op het filmpje is te horen hoe omstanders naar hem roepen: „Wegwezen! Wegwezen!”.

Twitter avatar BoschLaurens Laurens Bosch Ik krijg nu via via een video door van het voorval. Van dichtbij wordt een steen tegen m’n achterhoofd gegooid. De situatie was rustig toen een groep naar mij toegerend kwam. https://t.co/CPSGKVA1pS

Politie lost waarschuwingsschot in Rotterdam, politiebureau aangevallen

In Rotterdam zijn voertuigen van de politie zwaar beschadigd geraakt nadat ze werden bekogeld met stenen. Ook is er tenminste een politiebusje in brand gestoken. Voor de deur van het politiebureau aan het Sandelingplein is zwaar vuurwerk afgestoken en zijn ruiten ingegooid.

Verschillende winkels in de stad zijn geplunderd door relschoppers. De politie heeft daarbij een waarschuwingsschot gelost, bevestigt een woordvoerder. Op de Beijerlandselaan wordt traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven. Er zijn verschillende aanhoudingen verricht in Rotterdam, het precieze aantal is nog niet duidelijk.

Thuisbezorgd.nl haalt bezorgers in meerdere steden van de weg

Maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd.nl heeft in een aantal steden uit voorzorg haar bezorgers van de weg gehaald. „Omdat we de veiligheid van onze drivers niet kunnen garanderen, hebben we een aantal steden gesloten voor bezorging,” laat het bedrijf weten via twitter. Volgens RTL Nieuws gaat het onder meer om Tilburg, Eindhoven, Den Haag en Nijmegen.

Tot nu toe zijn zeker in Rotterdam, Amsterdam, Helmond, Zwolle en Sittard-Geleen jongeren de straat op gegaan. Op al deze plaatsen is de mobiele eenheid aanwezig om in te grijpen.

Twitter avatar thuisbezorgd Thuisbezorgd.nl @marijngutz Hey Marijn! Omdat we de veiligheid van onze drivers niet kunnen garanderen, hebben we een aantal steden gesloten voor bezorging. Via onze website en de app kan je zien waar je wel kan bestellen. 😊 ^Fulya

Mobiele eenheid in actie in Zwolle, Amersfoort en Haarlem

In Zwolle zijn honderden jongeren samengekomen in de binnenstad na het ingaan van de avondklok. Er wordt vuurwerk afgestoken en vernielingen aangericht. De politie meldt dat de ME is ingezet om de groep uit elkaar te drijven en dat er tot nu toe twee personen zijn aangehouden. Voor vanavond en vannacht is er een noodbevel afgekondigd.

Ook in Amersfoort is het onrustig. Er wordt vuurwerk afgestoken en een auto is omvergeduwd. De ME heeft daar meerdere charges uitgevoerd. De Mobiele Eenheid is ook ingezet in Haarlem, waar jongeren eerder brand stichtten en de politie bekogelden met stenen.

Een auto is op zijn kant geduwd in Amersfoort. Foto ANP / Hollandse Hoogte / AS Media

Acht arrestaties in Amsterdam, politie sluit meer aanhoudingen niet uit

De politie in Amsterdam heeft acht aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie op Twitter. Rond de Molukkenstraat in het oosten van de stad is het al de hele avond onrustig en zijn vernielingen verricht. De politie schrijft niet uit te sluiten dat meerdere aanhoudingen volgen.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo In de omgeving van de Molukkenstraat zijn we met veel eenheden aanwezig. Er zijn vernielingen gepleegd en op dit moment zijn er acht personen aangehouden. Het is nog erg onrustig in de omgeving en we sluiten meerdere aanhoudingen niet uit #avondklokrellen

Op beelden op sociale media is te zien dat grote groepen jongeren aanwezig zijn en dat vuurwerk wordt afgestoken. De mobiele eenheid is aanwezig om in te grijpen. Op sociale media werd eerder op de dag opgeroepen tot rellen bij de Molukkenstraat.

Jongeren zijn afgekomen op een oproep om allemaal naar de Amsterdamse Molukkenstraat te komen. Foto Sabine Joosten/ANP/HH

Honderden relschoppers in Rotterdam

In Rotterdam-Zuid zijn inmiddels honderden relschoppers op de been, zegt een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP. Agenten worden op de Beijerlandselaan bekogeld met stenen en vuurwerk. Ook worden brandjes gesticht en bushokjes vernield.

De mobiele eenheid is aanwezig en heeft charges uitgevoerd. Ook zijn een aantal relschoppers gearresteerd en wordt een waterkanon ingezet. Sinds 20.00 uur geldt een noodbevel in het gebied tot 04.30 uur. Dat houdt in dat iedereen het gebied moet verlaten en daar niet meer naartoe mag komen.

Twitter avatar rotterdam Rotterdam Op de #Beijerlandselaan in #RotterdamZuid zoeken jongeren de confrontatie met de politie. De ME deelt charges uit en er zijn aanhoudingen verricht. Er is een noodbevel van kracht: https://t.co/XA32kGK9vT Dringende oproep aan iedereen om deze plek te verlaten. #BlijfThuis

De mobiele eenheid is in Rotterdam aanwezig en heeft charges uitgevoerd om de straat leeg te vegen. Foto Marco de Swart/ANP

Ook onrust in Helmond, mobiele eenheid aanwezig

Ook in het Brabantse Helmond zijn groepen jongeren de straat opgegaan. De mobiele eenheid is aanwezig, maar heeft nog niet hoeven ingrijpen, bevestigt de politie na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant wordt er met vuurwerk en stenen gegooid en is een bushokje vernield. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Het nabijgelegen Eindhoven is uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied, in een poging nieuwe rellen te voorkomen. Zondag liep een demonstratie tegen het coronabeleid uit de hand in de stad; relschoppers waren gewelddadig en plunderden onder meer winkels en cafés. 62 mensen werden gearresteerd.

In onder meer Amsterdam, Rotterdam en het Limburgse Sittard-Geleen vinden maandagavond rellen plaats. In die laatste twee zijn inmiddels arrestaties verricht, bij alle drie heeft de mobiele eenheid moeten ingrijpen.

Ook in Amsterdam mobiele eenheid aanwezig

Ook in Amsterdam is het onrustig. Rond de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost zijn jongeren de straat op gegaan die volgens een politiewoordvoerder „de intentie hebben om te gaan rellen”. Zo zouden jongeren stenen uit de straat hebben gehaald maar is nog niets naar de politie gegooid.

De politie kan nog niet zeggen om hoeveel jongeren het gaat. De mobiele eenheid is aanwezig om in te grijpen. Eerder op de dag werden op sociale media al oproepen gedeeld tot rellen bij de Molukkenstraat. Uit voorzorg timmerden sommige ondernemers in de buurt de ruiten van hun zaak dicht.

Politie houdt mensen aan die oproepen tot rellen

De politie in Noord-Holland heeft maandag vijf mensen aangehouden voor het oproepen tot geweld. Zij zouden online berichten hebben geplaatst waarin zij aansporen om te gaan rellen in onder meer Purmerend, Hoorn en Alkmaar. Dat meldt de politie.

Via sociale media worden maandag veelvuldig oproepen gedeeld om de straat op te gaan. Zo gaat er een bericht rond via WhatsApp waarin jongeren worden aangespoord naar Rotterdam-Zuid te komen. Daar gaven meerdere jongeren gehoor aan; de mobiele eenheid heeft daar inmiddels moeten ingrijpen. Ook gaan oproepen rond tot rellen in Amsterdam.

Ondertussen roepen burgemeesters en politie-eenheden op om thuis te blijven. In meerdere steden zijn noodbevelen of -verordeningen afgevaardigd. Behalve in Rotterdam zijn in het Limburgse Sittard-Geleen inmiddels rellen uitgebroken.

Mobiele eenheid grijpt in bij rellen Sittard-Geleen en Rotterdam

In het Limburgse Geleen is het maandagavond tot een confrontatie gekomen tussen zeker honderd rellende jongeren en de mobiele eenheid (ME). Relschoppers zijn sinds 18.00 uur de straat op en gooien onder meer met vuurwerk, meldt de politie. Op sociale media gaan beelden rond van groepen mensen die wegrennen met de politie op hun hielen. Zeker één aanhouding is verricht.

Ook in Rotterdam heeft de ME moeten ingrijpen. Daar worden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen. Meerdere relschopper zijn daar inmiddels opgepakt.

Eerder op de dag kondigde de gemeente Sittard-Geleen al een noodverordening af, in een poging om ongeregeldheden te voorkomen. Deze maatregel maakt het onder meer voor de politie mogelijk om preventief te fouilleren. In andere steden zijn soortgelijke maatregelen getroffen.

De rellen in Rotterdam-Zuid. Foto Killian Lindenburg/ANP

Welkom in dit blog over de dreigende rellen in verschillende plaatsen

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over de dreigende ongeregeldheden in steden en gemeenten door het land. In Rotterdam heeft de politie enkele aanhoudingen verricht. Volgens de politie zochten jongeren „de confrontatie op”. De ME heeft charges uitgevoerd.

Aan het begin van de avond hebben burgemeesters van onder meer Nijmegen en Roermond een noodbevel afgekondigd uit angst voor nieuwe rellen. In Sittard-Geleen en Roosendaal werd een noodverordening afgevaardigd. Hiermee mag de politie preventief fouilleren.

In Eindhoven, waar een protest tegen de coronamaatregelen zondag uit de hand liep en zeker 62 relschoppers werden aangehouden, werd het centrum van de stad als veiligheidsrisicogebied uitgeroepen. Eerder op de avond riepen ook politiekorpsen in het hele land op om ‘s avonds thuis te blijven.

Lees ook: Extra agenten en noodbevelen, kondigt voorzitter Veiligheidsberaad aan

Een ondernemer in Nijmegen timmert zijn zaak dicht uit angst voor eventuele rellen. Foto Heitink/ANP