Zo gaat het nu met het vaccineren

Vaccinatiecijfers Meerdere landen, waaronder Nederland, zetten nu boosterprikken, terwijl Afrika nog altijd met tekorten kampt. NRC houdt hier wekelijks bij hoeveel prikken er in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet. Laatst bijgewerkt op 12 januari 2022.

Deze pagina wordt vanaf 14 januari 2022 niet meer bijgewerkt.

Nederland: boostercampagne van start

Voor 80-plussers (die zelf naar een vaccinatielocatie kunnen reizen), zorgmedewerkers in de directe covidzorg en volwassenen in zorginstellingen is het sinds half november mogelijk een boosterprik te halen. Vanaf 14 december kunnen 60-plussers een afspraak voor een boosterprik maken, vanaf 4 januari mensen geboren in 2003. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen al langer een extra prik halen. In onderstaande grafiek zie je de voortgang van de boostercampagne.

Van de volwassen Nederlanders is nu 86,1 procent in de eerste ronde gevaccineerd. Dit betekent dat voor elke twintig volwassenen er drie ongevaccineerd zijn. Deze vaccinatiegraad is vergelijkbaar met onze buurlanden.

Onder jongere leeftijdsgroepen blijft de vaccinatiegraad achter. Van de 12- tot 30-jarigen liet minder dan 70 procent zich vaccineren.

Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Europa

Nederland loopt nog achter met de boostercampagne t.o.v. andere landen in West-Europa.

Binnen Europa valt op dat de vaccinatiegraad in het oosten laag blijft, terwijl er vaccins beschikbaar zijn. In Bulgarije en Moldavië zijn de minste inwoners gevaccineerd: één op de vijf haalde een prik.

Lees ook: Corona in Europa: hoe grijpt het virus om zich heen?

Wereldwijd

De verschillen tussen rijk en arm zijn groot. Ruim de helft van alle wereldburgers is volledig gevaccineerd, uiteenlopend van ruim 98 procent in de Verenigde Arabische Emiraten tot 0,1 procent in Congo. In Afrika ligt de vaccinatiegraad net boven de 7 procent, terwijl andere landen - waaronder Nederland - al zijn begonnen met het aanbieden van boosterprikken.

In Azië zijn veel prikken gezet. Maar door de enorme omvang van de bevolking - 4,65 miljard mensen - is minder dan de helft van de inwoners volledig gevaccineerd.

Aanpassingen

  • 26 november 2021: Grafieken over vaccinatiesnelheid zijn verwisseld voor grafieken over vaccinatiegraad. Ook wordt nu een grafiek bijgehouden over het wereldwijde aantal toegediende boosterprikken.
  • 11 november 2021: De cumulatieve grafiek met prikken en vaccins is gewisseld met de vaccinatiesnelheid per week. Het overzicht van de vaccinatiegraad van Europese landen is nu een kaart.
  • 13 juli 2021: Het RIVM levert alleen op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken. Dit aantal wordt daarom alleen nog op dinsdag en donderdag bijgewerkt op het dashboard.
  • 29 april 2021: De aantallen vaccinaties van alle dagen (vanaf 6 januari) zijn door het RIVM aangepast.
  • 24 februari 2021: De top-10 van de wereld geeft niet langer het aantal vaccinaties per honderd inwoners per land weer, maar het aantal mensen dat is gevaccineerd per honderd inwoners.
  • 19 februari 2021: De Europagrafiek geeft niet langer het aantal vaccinaties per land weer, maar het aantal mensen dat is gevaccineerd per honderd inwoners.

Met medewerking van Koen Smeets.