Zo gaat het nu met het vaccineren

Vaccinatiecijfers Hoge besmettingscijfers, minder beschikbare vaccins, nieuwe virusvarianten: er is steeds meer druk op het vaccineren. NRC houdt hier dagelijks bij hoeveel prikken er in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet. Laatst bijgewerkt op 1 maart 2021.

Aanpassingen

24 februari 2021: De top-10 van de wereld geeft niet langer het aantal vaccinaties per honderd inwoners per land weer, maar het aantal mensen dat is gevaccineerd per honderd inwoners.

Nederland

Alle volwassen Nederlanders moeten vóór de herfst de kans hebben gehad zich te laten vaccineren. Dat is de huidige planning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om dat te halen, moet het aantal vaccinaties per week in april oplopen tot één miljoen. Nu ligt dit rond de 200.000 prikken per week. Hoeveel prikken er gezet zijn in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en bij de huisartsenpraktijken is niet bekend. Daarvan maakt het RIVM een schatting.

Hier ziet u hoeveel vaccinaties er nu in Nederland zijn toegediend.

Er wordt in Nederland nu gevaccineerd in ziekenhuizen, op GGD-locaties, bij huisartsen, in verpleeghuizen en bij kleinschalige woonvormen. Hier ziet u hoeveel mensen er bij deze instanties gevaccineerd zijn. In de ziekenhuizen hebben bijna alle huisartsen nu een eerste prik gekregen. Alle acute zorgmedewerkers (medewerkers intensive cares, spoedeisende hulp, Covid-19-afdelingen en -ambulances) hebben ook hun tweede prik gekregen en zijn nu volledig gevaccineerd. Bij de GGD’en worden nu mobiele 80-plussers en verpleeghuismedewerkers gevaccineerd. Hier komen steeds meer leeftijdsgroepen bij. Huisartsen zijn op kleine schaal begonnen met het vaccineren van 63- en 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Van het aantal gevaccineerde bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen maakt het RIVM een schatting gebaseerd op het aantal geleverde vaccins.

De vaccinatiecijfers per locatie worden door meerdere bronnen op verschillende momenten naar buiten gebracht en kunnen daardoor afwijken van de totaalcijfers (in de grafiek hierboven).

Lees ook: Wanneer kan ik mij laten vaccineren? Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Europa

Het Verenigd Koninkrijk begon als eerste Europese land op 8 december met vaccineren. Nederland begon als laatste land van de Europese Unie een maand later op 6 januari. Volgens Minster Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) was zorgvuldigheid belangrijker dan snel beginnen. Of we met deze strategie de achterstand inlopen, dat is hier te volgen.

In de desktopversie zijn ook de gebruikte vaccins per land te zien.

Wereldwijd

De meeste rijke landen zijn nu een maand of langer aan het vaccineren, terwijl veel armere landen nog niet kunnen beginnen. Zo zit Zuid-Afrika op vaccins te wachten, maar tegelijkertijd produceert het land vaccins voor de Amerikaanse markt. Seychellen begon als eerste Afrikaanse land met vaccineren nadat ze 50.000 doses vaccin kregen van de Verenigde Arabische Emiraten.
In Australië is het inenten om een andere reden nog niet gestart: er waren tot eind januari nog geen vaccins goedgekeurd. Het land hoopt in februari te starten met prikken. Nieuw-Zeeland is recent begonnen.

Aanpassingen

19 februari 2021: De Europagrafiek geeft niet langer het aantal vaccinaties per land weer, maar het aantal mensen dat is gevaccineerd per honderd inwoners.

Met medewerking van Koen Smeets.