Testlocatie GGD afgebrand op Urk

De brandende testlocatie in Urk.
De brandende testlocatie in Urk. Foto ANP

Op Urk is zaterdagavond een noodbevel afgekondigd nadat tientallen mensen zich hadden verzameld bij de haven van Urk om te demonstreren tegen de avondklok. Daartoe was eerder op de dag via sociale media opgeroepen. De aanwezige politie werd bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen en een coronateststraat van de GGD in de buurt van het terrein werd in brand gestoken. Ook zijn volgens de burgemeester politieauto’s vernield.

De politie kreeg versterking van eenheden uit omliggende plaatsen. De Mobiele Eenheid was ook opgeroepen, maar is uiteindelijk niet ingezet. Een politiehelikopter werd wel ingezet en er was marechaussee aanwezig. Er zijn meerdere personen aangehouden en beboet, hoeveel is niet bekend. Burgemeester Cees van den Bos noemt de gebeurtenissen in het dorp „dramatisch”. Hij schrijft op Twitter dat Urk rust wil.

De ME moest ook in actie komen in het Limburgse Stein, waar jongeren met vuurwerk gooiden. Tientallen jongeren hadden zich in Stein verzameld om te demonstreren tegen de avondklok. Twaalf van hen werden aangehouden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Stilte op straat in grote steden, onrust op Urk