Laatste nieuws Covid-19

Onrust in meerdere steden bij tweede keer ingaan avondklok

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zondag 24 januari is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Mexicaanse president López Obrador positief getest op Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • In navolging van Amsterdam en Eindhoven zijn ook in andere steden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de avondklok. In Venlo, Stein, Tilburg, Roermond en Den Haag is de politie ingezet om de orde te herstellen.
 • In Amsterdam en Eindhoven moest de ME ingrijpen om coronademonstraties te beëindigen. In totaal werden in de twee steden ruim 150 aanhoudingen verricht. In Eindhoven werden daarnaast voertuigen in brand gestoken, winkels geplunderd en ramen ingegooid.
 • Er werden zondag 4.924 positieve tests gemeld door het RIVM, en dertig nieuwe sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen liep op naar 2.347.
 • In de eerste nacht dat een avondklok gold in Nederland zijn 3.600 boetes uitgeschreven voor het negeren van de avondklok. Het was volgens de politie „overwegend rustig”, in Urk en het Limburgse Stein kwam het tot ongeregeldheden.

Strafrechtelijk onderzoek naar ongeregeldheden Eindhoven

Bij de ongeregeldheden in Eindhoven zijn zondag in totaal 55 mensen aangehouden. Het Openbaar Ministerie gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen, maakt de gemeente zondagavond bekend in een verklaring. De politie hoopt aan de hand van beelden nog meer mensen te kunnen aanhouden.

Het OM zegt dat de aangehouden verdachten „kunnen rekenen op forse straffen”. Volgens de persofficier was de groep uit op rellen. „Dit heeft niets meer te maken met het uiten van je mening, maar dit is gewoon crimineel gedrag.”

Op het 18 Septemberplein waren zondagmiddag honderden mensen bijeen, al was een demonstratie op voorhand verboden. De ME moest ingrijpen, op meerdere plekken in de stad leidde dat tot confrontaties. De binnenstad was daarna een ravage, op het station werd geplunderd.

Burgemeester Jorrit Jorritsma noemt het in de verklaring „schandalig wat die lui vandaag hebben aangericht in onze stad. Ik heb er gewoon geen woorden voor.” Hij vervolgt: „Dat iedereen snakt naar vrijheid begrijp ik. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden.”

Het treinverkeer naar Eindhoven Centraal komt inmiddels weer op gang en het station is vrijgegeven, meldt ProRail.

Bijna 200 aanhoudingen in Amsterdam
Het aantal aanhoudingen in Amsterdam is zondagavond bijgesteld naar 190. Het gaat in 33 gevallen om openlijke geweldpleging, daarvan zijn er 7 minderjarig. Eerder sprak de politie van „meer dan honderd” aanhoudingen.

Onrust in meerdere steden bij tweede keer ingaan avondklok

Voor de tweede avond is in Nederland de avondklok ingegaan en opnieuw wordt daartegen gedemonstreerd. Daarbij is het zondagavond op meerdere plekken onrustig en moet de politie ingrijpen. In sommige steden is een noodbevel afgegeven.

In Limburg is het onder meer in Venlo, Stein en Roermond erg onrustig en zijn meerdere aanhoudingen verricht, meldt de politie. Er wordt met stenen gegooid en zwaar vuurwerk afgestoken. In Venlo is de Mobiele Eenheid ingezet.

In Tilburg is een noodbevel afgekondigd voor de omgeving van het Wandelbos. Er was via sociale media „een opruiende oproep” verspreid, aldus de gemeente. Dat gebeurde ook in Helmond, waar inmiddels ongeregeldheden zijn uitgebroken en met stenen en vuurwerk wordt gegooid. De ME is ingezet, meldt de politie.

Ook in de Haagse Schilderswijk heeft de ME opgetreden. Daar verzamelde zich vlak voor het ingaan van de avondklok een grote groep mensen bij de Hobbemastraat. Er werd volgens de politie zwaar vuurwerk gegooid naar omstanders en agenten. Rond 21.30 uur was de situatie volgens de politie redelijk onder controle, maar er zijn nog veel agenten aanwezig, meldt Omroep West.

Twitter avatar sanderknura Sander K. Mobiele eenheid is er en heeft de straat leeggeveegd https://t.co/1KhhQD6WWY

De ME is ook aanwezig in Enschede, waar op de Oude Markt tientallen mensen zijn samengekomen. Volgens ANP is de sfeer grimmig en schreeuwen betogers leuzen. In Almelo is de noodverordening van kracht.

De avondklok geldt in Nederland van 21.00 tot 04.30 uur. Wie dan zonder geldige reden op straat is riskeert een boete. De maatregel werd afgelopen week door het kabinet ingevoerd en blijft tot zeker 10 februari van kracht. De politie houdt rekening met rellen in meer steden en zal daarom extra capaciteit vrijmaken bij de Mobiele Eenheid en de Koninklijke Marechaussee. Dat zegt Willem Woelders, nationaal commandant corona van de politie, tegen NRC.

Lees hier het interview met Willem Woelders

Onder meer in Enschede grijpt de politie in. Het is zondagavond op meerdere plekken onrustig bij het ingaan van de avondklok. Foto Ginopress / ANP

Noodverordening afgekondigd in Limburgse Stein

In het Limburgse Stein is vandaag per direct een noodverordening afgekondigd, die tot en met maandag 1 februari van kracht blijft. Gisteravond moest de ME daar ingrijpen nadat ongeveer honderd jongeren zich hadden verzameld uit protest tegen de avondklok. Er zijn veertien mensen aangehouden.

Burgemeester Marion Leurs-Mordang zegt „absoluut geen herhaling van zetten” te willen en daarom preventief een noodverordening in te stellen. „Onze inwoners verdienen het dat zij optimaal worden beschermd. Tegen de rellen én tegen Covid-19 waarvoor noodzakelijke maatregelen als de avondklok in het leven zijn geroepen.” Volgens de burgemeester van Stein mag iedereen zijn mening laten horen, maar is „dit niet de manier waarop”. „Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers.”

De avondklok ging zaterdagavond voor het eerst in. Tot zeker 10 februari mag je in Nederland tussen 21.00 uur tot 04.30 uur alleen met geldige reden de straat op. Ook in Urk gingen jongeren de straat op om daartegen te demonstreren, er werd een noodbevel afgekondigd.

Surinaamse president Santokhi test positief

De president van Suriname Chan Santokhi is zondag positief getest op het coronavirus. Dat meldt de regering. Santokhi had zich laten testen nadat hij op zaterdagochtend lichte klachten vertoonde. Zijn werkzaamheden zijn voor de komende dagen afgezegd en mensen in zijn omgeving worden ook getest.

Volgens de laatste cijfers zijn er momenteel 733 actieve gevallen van besmettingen door het coronavirus in Suriname. 71 mensen liggen in de ziekenhuizen, waarvan negen op de intensive care. De afgelopen dagen hebben ministers gezegd dat een totale lockdown in Suriname niet wordt uitgesloten als de cijfers hoog blijven. Vanwege het kwetsbare gezondheidssysteem in het Zuid-Amerikaanse land kunnen ziekenhuizen bij veel besmettingen al snel overvol raken.

Foto ANP / Ranu Abhelakh

Grapperhaus: terecht hard opgetreden tegen relschoppers

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie (CDA) heeft geen goed woord over voor de relschoppers die zorgden voor vernielingen zondag in Amsterdam en Eindhoven, en op zaterdagavond in Urk en Stein. „Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag”, schrijft Grapperhaus in een verklaring.

Volgens de minister hebben lokale autoriteiten „terecht hard opgetreden” tijdens de ongeregeldheden. „Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar.” Met name in Eindhoven werden veel vernielingen aangericht. Zo gingen er voertuigen en fietsen in vlammen op, werd de politie bekogeld met vuurwerk en stenen en werden winkels op Eindhoven Centraal geplunderd. De politie gaat de komende dagen aan de hand van beeldmateriaal proberen alle relschoppers aan te houden. Zondagmiddag zijn er al zo’n dertig aanhoudingen verricht in Eindhoven en meer dan honderd in Amsterdam.

Ruim honderd aanhoudingen in Amsterdam, situatie inmiddels onder controle

Bij de ongeregeldheden op en rond het Museumplein in Amsterdam zijn vanmiddag „in ieder geval” meer dan honderd mensen aangehouden. De politie werd bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk bij „verschillende confrontaties met gewelddadige groepen”. Dat meldt de gemeente Amsterdam zondagavond. Er waren naar schatting ongeveer 1.500 mensen aanwezig. Het precieze aantal aanhoudingen wordt later bekendgemaakt.

De gemeente had samen met politie en justitie (de zogeheten driehoek) vooraf besloten dat een demonstratie niet was toegestaan en opgeroepen niet naar het plein te komen. Precies een week geleden liep op hetzelfde plein een demonstratie tegen het coronabeleid uit de hand en werden 143 mensen opgepakt. Volgens de gemeente waren er aanwijzingen dat vandaag „opnieuw personen met wapens naar het plein wilden komen om de openbare orde te verstoren”. Ook waren er zorgen over de verspreiding van het coronavirus.

Het gebied rond het Museumplein was daarom zondag vanaf 11.00 uur door de Amsterdamse driehoek aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Toch kwamen zondagmiddag enkele honderden mensen naar het plein, sommigen onder „het mom van spontaan een kopje koffie drinken”. Aan het begin van de middag was de nog sfeer gemoedelijk.

Lees meer in dit verslag van vanmiddag: Op het Museumplein wachten de demonstranten gemoedelijk op de charge

Maar rond 15.00 uur was het plein zo vol dat de driehoek een noodbevel afkondigde, maar de meeste aanwezigen reageerden volgens de gemeente niet op de oproepen het Museumplein te verlaten en uiteindelijk moest de politie ingrijpen. Het plein werd ontruimd door de ME, politie te paard en waterwerpers. Rond 16.30 uur was het plein vrijwel helemaal schoongeveegd, maar daarna heeft de ME nog ingegrepen in omliggende straten. Rond 18.00 uur was de situatie in het gebied onder controle.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nog steeds onrustig in Eindhoven, ravage in de binnenstad

Hoewel het de politie is gelukt demonstranten van het 18 Septemberplein te verdrijven, is het nog steeds onrustig in de binnenstad van Eindhoven. Volgens de politie zijn er nog steeds kleine groepen mensen die vernielingen aanrichten en weigeren de stad te verlaten. Er wordt opgeroepen om het centrum van Eindhoven te vermijden.

Twitter avatar politieob Politie Oost-Brabant Kleinere groepen in de Eindhovense binnenstad blijven zich misdragen. Er zijn diverse vernielingen gepleegd. Deze groepen weigeren vooralsnog de binnenstad te verlaten. We zijn volop bezig om de rust te laten terugkeren in #Eindhoven. Herhaalde oproep: blijf thuis!

Volgens Omroep Brabant is de sfeer in de binnenstad dreigend en worden er nog steeds charges door de ME uitgevoerd. Nu het grootschaligere geweld enigszins is gaan liggen komt er meer zicht op de nasleep van de demonstraties. Volgens de regionale zender is het een ravage in de stad, met stenen die op straat liggen en fietsen die door demonstranten in brand zijn gestoken.

Op station Eindhoven Centraal, dat nog altijd volledig is afgesloten, zijn winkels geplunderd en ruiten ingegooid. Verschillende voertuigen zijn in de omgeving van het station in brand gestoken. De politie gaat er naar eigen zeggen alles aan doen om de komende dagen de relschoppers te arresteren, onder meer met het beschikbare beeldmateriaal van vandaag.

De ME houdt betogers op afstand. Foto EPA / Rob Engelaar

Zweden en Israël kondigen reisverboden af

 • Zweden heeft de grens met Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië gesloten tot in ieder geval 14 februari. Aanleiding is de verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus in deze landen. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals voor vrachtvervoer en forensen.
 • Ook Israël heeft een inreisverbod afgekondigd. Tot 31 januari mogen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen niet meer in Israël landen, met uitzondering van medische vluchten en vrachtvliegtuigen. Israëlische luchtvaartmaatschappijen mogen wel blijven vliegen, maar krijgen strenge beperkingen opgelegd.
 • In de afgelopen twee weken zijn drie Zimbabwaanse ministers overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Onder hen is de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens persbureau AP zou er een nieuwe golf door het Afrikaanse land razen, ondanks strenge coronamaatregelen zoals een avondklok en gesloten landsgrenzen.

Traangas ingezet in Eindhoven, trein- en busverkeer stilgelegd

In de binnenstad van Eindhoven is het nog erg onrustig. Rond 15.50 uur meldde de politie dat er traangas is ingezet, omdat „een grote groep de confrontatie blijft zoeken”. Eerder was al met politie te paard en waterkanonnen geprobeerd de demonstranten te verdrijven.

Volgens persbureau ANP gooiden betogers met vuurwerk, stenen en rookbommen naar de politie. Ook daagden ze de ME uit, die met wapenstokken van zich af sloeg. Zo’n dertig mensen zijn aangehouden, onder meer vanwege mishandeling.

Twitter avatar politieob Politie Oost-Brabant Ondanks vele waarschuwingen van gemeente en politie, de inzet van paarden en de waterwerper, blijft een grote groep in #Eindhoven de confrontatie zoeken. We zetten nu traangas in om deze groep te verdrijven. Als u niks in Eindhoven te zoeken heeft: blijf weg.

Het station Eindhoven Centraal is afgezet. De betogers hebben volgens het Eindhovens Dagblad ruiten van het station ingegooid en een supermarkt op het station geplunderd.

Aanvankelijk reed er nog wel treinverkeer via Eindhoven, maar dat werd later zondagmiddag toch gestaakt, meldt de NS. Ook het busverkeer is stilgelegd. Een auto van ProRail is in brand gestoken, de medewerkers zijn volgens de spoorbeheerder ongedeerd.

Twitter avatar ProRail ProRail Vanwege rellen in #Eindhoven is het treinstation gesloten. Ook is het treinverkeer gestaakt. Eén van onze auto’s moest het ook ontgelden. Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie! https://t.co/lHNdN5TzXh

Voor het station in Eindhoven werd een auto in brand gestoken. Foto Rob Engelaar/ANP

Museumplein in Amsterdam ontruimd door politie met waterkanon

Ook op het Museumplein in Amsterdam heeft de politie inmiddels ingegrepen, omdat de demonstranten „ondanks de vele waarschuwingen” niet uiteen gingen, meldt de gemeente. Daarbij werden onder meer waterkanonnen ingezet. Rond half vier was het plein zo goed als leeg, maar in de omliggende straten zijn nog groepjes demonstranten. Die probeert de politie te verdrijven.

Voor het Museumplein en omgeving werd vanmiddag een noodbevel afgekondigd, omdat er honderden mensen op de been waren die wilden demonstreren tegen het coronabeleid. Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven, omdat de gemeente grote groepen beschouwt als een gevaar voor de volksgezondheid. Er is de hele dag al veel politie op de been.

De politie in Amsterdam zet waterkanonnen in om demonstranten te verwijderen van het Museumplein. Foto Eva Plevier/Reuters

4.924 positieve tests gemeld, toename in patiënten

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 4.924 positieve tests binnengekomen, een daling van 547 ten opzichte van zaterdag. In dezelfde periode werden er dertig sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus gemeld. Dat zijn er 59 minder dan een dag eerder, met de kanttekening dat er vaak een vertraging in de cijfers over coronadoden zit.

Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is toegenomen in het afgelopen etmaal. Er liggen nu 2.347 patiënten met het virus in de Nederlandse ziekenhuizen; gisteren waren dat er nog 2.302. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 680 patiënten liggen op de intensive care, zeven meer dan gisteren.

Zo’n dertig aanhoudingen in Eindhoven

Bij het beëindigen van de demonstratie in Eindhoven zijn inmiddels zo’n dertig mensen aangehouden, meldt de politie. De meesten daarvan omdat ze het gebied niet wilden verlaten, enkelen „voor (poging tot zware) mishandeling”. De politie roept inwoners op uit de binnenstad weg te blijven.

De demonstratie in Eindhoven was op voorhand verboden, maar toch waren er zondagmiddag honderden mensen op de been op het 18 Septemberplein. De demonstratie werd daarom beëindigd, waarbij de mobiele eenheid werd ingezet. De politie laat weten nog steeds „volop bezig” te zijn in het centrum, waar een grote groep „uit [lijkt] te zijn op een confrontatie met en geweld tegen de politie”.

De politie verwijdert demonstranten van het 18 Septemberplein in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

ME grijpt in bij demonstratie Eindhoven, noodbevel in Amsterdam

In het centrum van Eindhoven is zondag de ME en een waterkanon ingezet om een demonstratie tegen het coronabeleid te beëindigen. Op de protestactie zijn honderden mensen afgekomen. De gemeente had de actie eerder deze week verboden uit vrees voor ongeregeldheden.

De politie meldt op Twitter dat de situatie op het 18 Septemberplein, waar veel demonstranten zich verzameld hadden, „onrustig” is. Er zouden „schermutselingen plaatsvinden” en de ME is ingezet omdat actievoerders „zich verzetten”. Volgens ANP gooien betogers met vuurwerk naar de politie en dagen ze de ME uit. Die slaat met wapenstokken van zich af. De politie roept iedereen op weg te blijven uit de binnenstad.

In Amsterdam heeft de gemeente een noodbevel afgegeven voor het Museumplein en de directe omgeving. Het Museumplein wordt ontruimd. In de hoofdstad waren honderden actievoerders op de been om te demonstreren tegen het coronabeleid. De demonstratie wordt beëindigd omdat die niet was aangemeld en de gemeente grote groepen beschouwt als een gevaar voor de volksgezondheid. Ook zouden er signalen zijn dat de demonstranten geweld willen gebruiken.

Vorige week liep een demonstratie op het Museumplein uit de hand. De actievoerders raakten slaags met de politie. Er werden 143 mensen opgepakt.

Demonstranten tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bijtende stof in gezicht gespoten bij beveiliger NOS tijdens opnames op Urk

Een beveiliger van de NOS is zondag op Urk door twee jongeren belaagd, waarbij een bijtende stof in zijn gezicht werd gespoten, meldt de NOS. De beveiliger begeleidde een cameraman van de NOS die daar opnames maakte over de uitgebrande teststraat van de GGD zaterdagnacht.

Twee jongeren hinderden de cameraman tijdens opnames, schrijft de NOS. Bij een woordenwisseling met omstanders ontstond een worsteling tussen de beveiliger en een jongere. Daarbij werd de beveiliger geraakt door een bijtende stof. Om welke bijtende stof het gaat, is niet bekend.

De beveiliger is ter plekke behandeld door een arts. De NOS verliet daarop de plek, waar ook tientallen omstanders aanwezig waren. Afgelopen nacht deelde de politie tientallen boetes uit op Urk en werden twee mensen opgepakt.

Honderden mensen op de been in Amsterdam en Eindhoven bij demonstraties

In de binnensteden van Eindhoven en Amsterdam zijn zondag honderden mensen op de been om te demonstreren tegen het coronabeleid. In Eindhoven was actievoeren door de gemeente verboden uit vrees voor ongeregeldheden. Volgens persbureau ANP heeft de ME daar de actievoerders, die zich verzameld hebben op het 18 September-plein in het centrum van de stad, omsingeld. Een woordvoerder van de politie kan de actie van de ME niet bevestigen.

Op het Museumplein in Amsterdam hebben zich honderden actievoerders verzameld. Sommigen daarvan houden zich niet aan de afstandsregels. Er staan ME-busjes op het plein en er is politie te paard. In Eindhoven is de binnenstad door de gemeente aangemerkt als risicogebied, in Amsterdam geldt hetzelfde voor het Museumplein en omgeving. Dat betekent dat politieagenten de bevoegdheid hebben personen preventief te fouilleren.

Anti-islambeweging Pegida wilde zondag in Eindhoven actievoeren tegen de geldende coronamaatregelen. Die demonstratie is eerder deze week verboden. Vorige week zondag raakten actievoerders in Amsterdam slaags met de politie. Zeker honderdveertig demonstranten werden toen gearresteerd.

Agenten op het Museumplein zondagmiddag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Politie: 3.600 boetes uitgedeeld voor negeren avondklok, 25 aanhoudingen

De politie heeft gisteravond en afgelopen nacht 3.600 boetes uitgedeeld voor het negeren van de avondklok. Ook zijn 25 personen aangehouden die zich niet aan de regels hielden, of openlijk geweld pleegden. Dat meldt de politie zondagochtend in een persbericht.

Volgens de politie was het beeld op straat „overwegend rustig”. Er kwam een vijfde minder meldingen binnen vergeleken met een normale zaterdag. Vier op de vijf mensen die gecontroleerd werden, hadden de juiste papieren bij zich. De grootste incidenten deden zich voor op Urk en in het Limburgse dorp Stein. Daar zochten groepen jongeren de confrontatie met de politie. Zij bekogelden agenten met vuurwerk, stenen, flessen en molotovcocktails. Op Urk werd een coronateststraat in brand gestoken. Nog voor middernacht keerde door ingrijpen van de politie de rust terug.

Gisteravond ging de avondklok voor het eerst in. Tot zeker 10 februari mag niemand van 21.00 uur tot 04.30 uur zonder geldige reden de straat op. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 95 euro.

De uitgebrande GGD-testlocatie in Urk. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Eerste coronageval Nieuw-Zeeland sinds november

In Nieuw-Zeeland is de eerste coronabesmetting buiten een quarantainefaciliteit geconstateerd sinds november. Dat meldt persbureau AP zondag. Het gaat om een 56-jarige vrouw die in Europa is geweest.

De vrouw heeft na haar terugkomst twee weken verplicht in een quarantainefaciliteit gezeten in hoofdstad Auckland, waar ze twee keer negatief testte. Na haar verblijf daar ontwikkelde ze symptomen en testte ze positief. Er is vooralsnog geen bewijs dat het virus zich inmiddels verder heeft verspreid in Nieuw-Zeeland.

Door de geografische afzondering en strenge lockdownmaatregelen heeft Nieuw-Zeeland tot nu toe Covid-19 grotendeels buiten de landsgrenzen weten te houden. Op een bevolking van vijf miljoen mensen zijn er een kleine tweeduizend besmettingen geconstateerd.

De eerste nacht avondklok: onrust op Urk, verder grotendeels rustig verlopen

Hoewel op vissersdorp Urk en in het Limburgse Stein protestacties van jongeren ontspoorden, lijkt het verder op de meeste plaatsen rustig te zijn verlopen. Een overzicht van de eerste avond en nacht dat de avondklok geldt in Nederland.

Urk: noodbevel, GGD-testlocatie afgebrand - Op Urk heeft de burgemeester zaterdag een noodbevel afgekondigd nadat tientallen jongeren na 21.00 uur de straat opgingen om te demonstreren tegen de avondklok. Volgens persbureau ANP reden zo’n honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein in het vissersdorp. De jongeren bekogelden politeagenten met vuurwerk en stenen, vernielden politieauto’s en staken een GGD-testlocatie in brand. Er zijn twee personen aangehouden en tientallen boetes uitgedeeld. De ME was opgeroepen, maar hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. Tegen 23.30 uur was het havengebied ontruimd.

Stein: ME ingezet bij demonstratie van jongeren - In het Limburgse Stein is zaterdagavond de ME ingezet nadat een demonstratie van zo’n honderd jongeren uit de hand was gelopen. De groep, die volgens de politie alcohol nuttigde en muziek luisterde, trok het centrum van het dorp in en bekogelde toegesnelde agenten met vuurwerk. Omdat de agenten de overmacht niet aankonden, is de ME ingezet. Er zijn veertien aanhoudingen verricht. Rond 23.00 uur was het weer rustig in het dorp.

Rotterdam: tientallen boetes, drie arrestaties - In het centrum van Rotterdam gingen zaterdagavond zo’n honderd mensen de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De meeste gingen voor 21.00 uur naar huis. Een groep van ongeveer vijftig personen was na het ingaan van de avondklok nog op straat. De politie heeft toen tientallen boetes uitgedeeld en enkele betogers aangehouden. Volgens een woordvoerder was er geen sprake van een grimmige sfeer.

Tientallen boetes op A2 bij Zaltbommel - Bij een politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel zijn zaterdagavond 45 automobilisten bekeurd die na 21.00 uur nog op de weg waren zonder geldige reden. De politie had een zogeheten fuik aangelegd. Die fuik duurde een kleine twee uur en was volgens ANP de enige grote controle van het wegverkeer in het land. Mogelijk wordt er de komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.

Gemeente Urk, politie en OM ‘zeer verontwaardigd’ na onrustige avond

De gemeente Urk, de lokale politie en het openbaar ministerie hebben in een gezamenlijke verklaring gereageerd op de onrustige nacht op Urk. Na het vallen van de avondklok waren tientallen jongeren bijeengekomen om te protesteren tegen de maatregel. Bij die demonstratie kwam het tot ongeregeldheden in het vissersdorp, waarna de burgemeester voor de nacht een noodbevel een afkondigde. Er werd zwaar vuurwerk gegooid naar agenten en een coronatestlocatie ging in vlammen op. In de verklaring schrijft de lokale driehoek „zeer verontwaardigd” te zijn over de gebeurtenissen.

„Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorden. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven”, valt te lezen in de verklaring. Het in brand steken van de testlocatie van de GGD wordt „een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers” genoemd. De komende tijd zal er extra streng worden gehandhaafd op de avondklok in Urk om een herhaling van de ongeregeldheden te voorkomen.

Testlocatie GGD afgebrand op Urk

Op Urk is zaterdagavond een noodbevel afgekondigd nadat tientallen mensen zich hadden verzameld bij de haven van Urk om te demonstreren tegen de avondklok. Daartoe was eerder op de dag via sociale media opgeroepen. De aanwezige politie werd bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen en een coronateststraat van de GGD in de buurt van het terrein werd in brand gestoken. Ook zijn volgens de burgemeester politieauto’s vernield.

De politie kreeg versterking van eenheden uit omliggende plaatsen. De Mobiele Eenheid was ook opgeroepen, maar is uiteindelijk niet ingezet. Een politiehelikopter werd wel ingezet en er was marechaussee aanwezig. Er zijn meerdere personen aangehouden en beboet, hoeveel is niet bekend. Burgemeester Cees van den Bos noemt de gebeurtenissen in het dorp „dramatisch”. Hij schrijft op Twitter dat Urk rust wil.

De ME moest ook in actie komen in het Limburgse Stein, waar jongeren met vuurwerk gooiden. Tientallen jongeren hadden zich in Stein verzameld om te demonstreren tegen de avondklok. Twaalf van hen werden aangehouden.

De brandende testlocatie in Urk. Foto ANP

Stilte op straat in grote steden

In de grote steden lijkt het vooralsnog kalm te zijn tijdens het ingaan van de avondklok. Volgens persbureau ANP was het in zowel Utrecht, Amsterdam, Den Haag als Rotterdam rustig. In de laatste stad was een korte demonstratie, die werd opgebroken door de politie.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de dagelijkse ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 23 januari:

 • Voor het eerst is de avondklok in Nederland ingegaan. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mogen mensen niet meer de straat op. Wie dat toch doet zonder goede reden, kan een boete van 95 euro krijgen.
 • Volgens het RIVM zijn er in de afgelopen 24 uur 5.487 positieve tests binnengekomen op het coronadashboard. Daarnaast werden er 89 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde met 52, tot 2.302.
 • Zeker 150 militairen die aanwezig waren bij de inauguratie van president Biden hebben positief getest op het coronavirus. Duizenden militairen waren voorafgaand aan de ceremonie aanwezig in Washington om de veiligheid te bewaken. Er wordt onderzocht hoe de militairen besmet zijn geraakt.
 • Larry King, die bekend werd met als interviewer voor CNN, is zaterdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. King was eerder in januari opgenomen met het coronavirus. Hij is 87 jaar geworden.

Lees hier het hele blog van zaterdag terug