‘Thuiswerken wettelijk recht’

Coronacrisis Werknemers klagen dat ze, ondanks de lockdown, naar hun werk moeten. FNV pleit nu voor een wettelijk recht op thuiswerken.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Werknemers klagen bij de bonden FNV en CNV over werkgevers die hun vragen naar kantoor te komen, terwijl dat volgens die medewerkers onnodig is.

FNV heeft sinds december bijna 400 meldingen gekregen van werknemers over werkgevers die hun personeel verplichten naar kantoor of een andere werkplek te komen, en over het niet naleven van coronaregels. Zo kreeg de vakbond klachten van personeel van winkelketen Wibra dat ze, ondanks de sluiting van de winkels, toch moesten komen om andere klusjes uit te voeren die volgens de vakbond niet noodzakelijk leken. FNV pleit voor een wettelijk recht op thuiswerken.

Uit onderzoek onder leden van CNV bleek afgelopen week dat ruim een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, toch wordt gevraagd om tijdens de coronacrisis naar hun werkplek te komen. „We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. „Werk echt zoveel mogelijk thuis.”

Medewerkers zijn bereid melding te maken van bedrijven die de coronaregels overtreden, al ligt die bereidheid bij kleinere bedrijven lager. Volgens een woordvoerder van CNV is bij kleine bedrijven de angst groter dat duidelijk wordt wie de klacht heeft geuit.

Beletten van thuiswerken

In de landelijke politiek wordt het beletten van thuiswerken steeds meer een issue. Afgelopen donderdag was een meerderheid van de Tweede Kamer er voor dat het kabinet hier harder tegen moet gaan optreden. Tijdens het debat over de avondklok en de lockdownmaatregelen wees SP-leider Lilian Marijnissen met een beschuldigende vinger naar Wibra, Zara en H&M.

GroenLinks en Partij voor de Dieren vroegen het kabinet de wet aan te passen om een hardere aanpak mogelijk te maken. Hun voorstel kon op steun van een meerderheid van hun collega’s in de Tweede Kamer rekenen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei dat hij er „met spoed” mee aan de slag gaat. „We moeten bedrijven hier harder op kunnen aanspreken”, aldus de minister. „In het ultieme geval willen we ze kunnen sluiten.” (ANP)