‘OMT-leden overwogen vorig jaar op te stappen vanwege politieke druk’

Voorzitter Jaap van Dissel tijdens een OMT-vergadering in december.
Voorzitter Jaap van Dissel tijdens een OMT-vergadering in december. Foto Remko de Waal/ANP

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) zouden het afgelopen jaar hebben overwogen op te stappen vanwege de politieke druk. De Volkskrant schrijft zaterdag dat de wetenschappers, die het kabinet adviseren over het coronabeleid, het gevoel hadden dat ze niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici. In ieder geval de microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich, en intensivist Diederik Gommers zouden erover hebben gedacht hun werk neer te leggen.

De vijf leden die de krant het afgelopen jaar volgde, stellen dat ze „worstelden met de politieke beïnvloeding”, met name vanuit het Catshuis. Tijdens de kabinetsbijeenkomsten die daar op zondag plaatsvinden, en waarbij RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel aanwezig is, werden vaak al nieuwe maatregelen geschetst. Pas een dag later werden de wetenschappers geraadpleegd.

Deze handelswijze botst volgens de krant met de wettelijke crisisstructuur, waarin staat dat het OMT-advies eerst ter goedkeuring wordt voorgelegd aan bestuurders en topambtenaren, alvorens het kabinet zich erover buigt. Dit om de onafhankelijkheid van wetenschappers te garanderen. Uit onvrede over het beleid zouden enkele OMT-leden in september hebben gedreigd op te stappen. Van Dissel kon een breuk volgens De Volkskrant voorkomen door de vergadering te verplaatsen van de maandagen ná het Catshuisberaad naar de vrijdagen vóór het overleg. Daarmee was de „de kou voor een groot deel uit de lucht” voor de OMT-leden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘OMT-leden overwogen op te stappen vanwege politieke druk’