Laatste nieuws Covid-19

Avondklok is ingegaan, wat zijn de regels precies?

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Uitzondering sneltestplicht voor crew luchtvaartmaatschappijen

Crewleden van luchtvaartmaatschappijen die met langeafstandsvluchten op Nederland vliegen, worden uitgezonderd van de extra sneltestplicht die sinds vandaag geldt. Dat heeft het kabinet zaterdagavond laten weten, na een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT). De uitzondering was een vurige wens van de luchtvaartsector.

Met de zogenoemde LAMP-test moet maximaal vier uur voor vertrek worden aangetoond dat iemand niet besmet is. De regel, die tijdens de persconferentie van dinsdag werd aangekondigd, geldt sinds vandaag voor iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland komt - bovenop de al geldende negatieve PCR-test. KLM liet al weten door de maatregel het risico groot was dat er geen langeafstandsvluchten meer naar Nederland konden komen. Topman Pieter Elbers zei niet het risico te willen lopen dat bemanningsleden in het buitenland moeten achterblijven, als ze positief zouden testen op de sneltest. Dit scenario tekende zich eerder vandaag al af voor een groep toeristen op Gran Canaria, die het eiland niet afkomt omdat er geen LAMP-testen aanwezig zijn. Voor hen verandert de wijziging niets.

Rotterdamse politie beëindigt demonstratie, politiefuik op A2 bij Zaltbommel

Langs de snelweg A2 bij Zaltbommel heeft de politie een grote controle opgezet. Wie naar het zuiden rijdt, wordt bij rustplaats De Lucht van de weg gehaald en om een geldige verklaring gevraagd, zo meldt Omroep Gelderland. Er zouden al meerdere bekeuringen zijn uitgeschreven.

In Rotterdam heeft de politie een einde gemaakt aan een avondklokdemonstratie op de Binnenrotte, waar bij de Markthal werd gedemonstreerd. Er zijn enkele tientallen demonstranten naar huis gestuurd bij het ingaan van de avondklok, enkelen van hen werden beboet, zo schrijft RTV Rijnmond. Er zou een demonstrant zijn gearresteerd toen die weigerde zich te legitimeren. Bij de Rotterdamse Markthal waren actievoerders samengekomen om te demonstreren tegen de maatregel; een half uur na het ingaan van de avondklok was het plein ervoor weer leeg.

Na een demonstratie tegen de avondklok is het plein voor de Rotterdamse Markthal inmiddels leeg. Foto Eppo König / NRC

Avondklok is ingegaan, wat mag er wel en niet?

Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland de avondklok. Wat zijn de nieuwe regels? En wat verwacht de politie tegen te komen?

Wat mag er vanaf zaterdag niet meer?
Vanaf zaterdagavond is het niet meer toegestaan om de straat op te gaan tussen 21.00 uur 04.30 uur. Wie wel naar buiten gaat, riskeert een boete van 95 euro. Moet je wel de straat op na de avondklok, bijvoorbeeld voor mantelzorg of werk, dan moet je ten minste een „eigen verklaring” bij je dragen, te verkrijgen via Rijksoverheid.nl, met eventueel een aanvullende werkgeversverklaring. Die mag je uitprinten en voorzien van een handtekening, of digitaal opslaan op je telefoon. Misbruik van deze verklaringen is valsheid in geschrifte, daarmee riskeert de overtreder een hogere boete of strafblad. Voor bepaalde noodzakelijke verplaatsingen is geen verklaring nodig, bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond of bij spoed zoals een bevalling.

Hoe zal er gehandhaafd worden?
Volgens de website van de Nationale Politie kan een overtreding van de avondklok direct leiden tot een boete. Dat zegt ook de Haagse politiechef Paul van Musscher in een voorlichtingsfilmpje voor Haagse agenten dat vrijdagmiddag aan zijn eenheid werd gestuurd. Een overtreding kan direct leiden tot een boete, zonder waarschuwing vooraf, „ook voor minderjarigen”.
Wie wel of niet gecontroleerd wordt na 21.00 uur, is afhankelijk van de inschatting van de agent. Volgens de woordvoerder van de landelijke korpsleiding is het uitgangspunt dat mensen „te goeder trouw” zijn. Maaltijdbezorgers hoeven dus niet te vrezen dat ze veel gestoord worden onderweg. „Als er aanwijzingen zijn dat iemand enkel een jasje van Thuisbezorgd heeft gekocht via Marktplaats, dan gaan we natuurlijk wel controleren.” Treinstoring, dus te laat binnen? Ook dat beoordeelt de agent, die dit waarschijnlijk zal zien als overmacht, aldus de woordvoerder.

Wat zijn grensgebieden, waar ligt de ruimte voor interpretatie?
Een huilend familielid valt in principe niet onder de uitzondering voor „ernstige familieomstandigheden”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die uitzondering is vooral bedoeld voor dringende medische omstandigheden. „Groot verdriet” kun je vaak ook oplossen zonder dat je daarvoor de straat op moet. „We verwachten dat mensen dit echt wel zelf kunnen inschatten.”

Lees ook: Wat de avondklok betekent: van het ov tot maaltijdbezorging

Tweemaal bijeenkomst in Antwerpse synagoge stilgelegd

De Antwerpse politie heeft op zaterdag tot twee keer toe een bijeenkomst in een synagoge stilgelegd. Dat melden Belgische media. De politie kreeg rond 08.30 uur een melding van een voorbijganger, die zag dat het te druk was bij het joodse gebedshuis. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, werden zij in eerste instantie niet binnengelaten, aldus de VRT. Later op de dag werd er nogmaals een bijeenkomst stilgelegd.

Pas nadat het parket de agenten toestemming had gegeven het gebouw te betreden, werden ze binnengelaten in de synagoge. Daar troffen zij 37 meerderjarige gelovigen en een aantal minderjarigen. Dat is bijna twee keer te veel: in België mogen maximaal 15 meerderjarigen tegelijk bijeenkomen in een gebedshuis, mits er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Kinderen tot twaalf worden daarbij niet meegerekend. In december werd in dezelfde synagoge ook al eens een bijeenkomst stopgezet, waar op dat moment 77 gelovigen aanwezig waren, onder wie dertig kinderen.

Hoogste militair Spanje opgestapt na voordringen bij vaccinatie

Een greep uit het buitenlandse corona-nieuws:

 • In het Verenigd Koninkrijk is in de afgelopen 24 uur een recordaantal van ruim 478.000 mensen gevaccineerd met een eerste dosis van het coronavaccin. Daarmee komt het totaal aantal Britten dat de eerste dosis heeft ontvangen op 5,86 miljoen. De Britse regering ligt nog altijd goed op schema met het vaccineren van de bevolking; in vergelijking met andere westerse landen doet Londen het beter.
 • De chef-staf van de Spaanse strijdkrachten heeft zaterdag zijn ontslag moeten indienen, nadat journalisten hadden onthuld dat hij en andere hooggeplaatste militairen voordrongen bij de corona-vaccinatie. Generaal Miguel Ángel Villaroya stond niet op de voorrangslijst, maar schrijft in zijn ontslagbrief dat alle protocollen zijn gevolgd. Villaroya erkent wel dat dit het „publieke imago” van de strijdkrachten geen goed doet. Het is niet het eerste schandaal - in Spanje zijn meer gevallen bekend van politici en hooggeplaatste ambtenaren die hun invloed proberen aan te wenden om voortijdig een prik in hun arm te krijgen, terwijl er vrijdag 400 sterfgevallen en bijna 43.000 nieuwe besmettingen werden gemeld.
 • In buurland Portugal staan de cijfers er al niet veel beter voor. Zaterdag werd een recordaantal van 15.333 bevestigde besmettingen gemeld, volgens het Portugese RIVM veroorzaakt door de versoepeling van de maatregelen rondom Kerst. De presidentsverkiezingen van morgen zouden een nieuw superspreader-event kunnen worden, hoewel de verwachte opkomst laag is.

  Opiniestuk Anne-Marie Stordiau: GGD kan bij prikbeleid voorbeeld nemen aan de Britten

  Generaal Miguel Angel Villaroya tijdens de ceremonie waarin hij werd gepromoveerd van luchtmachtgeneraal tot chef-staf van de Spaanse strijdkrachten, in januari 2020. Foto Eduardo Parra / Europa Press, Getty Images

Groep Nederlanders vast op Canarische Eilanden door ontbreken sneltest

Een groep van zo’n 25 Nederlandse toeristen zit vast op de Canarische Eilanden. Ze werden vandaag op het vliegveld van Gran Canaria geweigerd op vlucht HV 6456 van Transavia naar Amsterdam, omdat ze niet zouden voldoen aan de nieuwe corona-eisen die Nederland stelt bij binnenkomst op Schiphol.

Ze beschikten weliswaar allemaal over een negatieve PCR-test, maar dat is met het ingaan van de nieuwe coronamaatregelen niet meer voldoende. Reizigers die met het vliegtuig naar Schiphol komen, moeten vanaf vandaag beschikken over een direct voor vertrek afgenomen negatieve antigeen-sneltest of LAMP-test, een versnelde soort PCR-test. De antigeen-sneltest mag maximaal vier uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig gaat en komt bovenop de al langer verplichte negatieve PCR-test van hooguit 72 uur oud.

De meeste van de 25 Nederlandse toeristen kwamen enkele weken geleden op Gran Canaria aan toen er minder verscherpte maatregelen in Nederland golden en werden nu verrast op de luchthaven. Ze worden nu gedwongen alsnog ergens een sneltest af nemen. Tom Smulders, vicevoorzitter van de federatie van horeca en toerisme (FEHT) op Gran Canaria, spreekt van „een chaos”, waarbij geen toerist meer weet waar hij aan toe is.

„Ik had een paar van hen in mijn appartementencomplex en iedereen dacht dat ze aan alle eisen voldeden. Dit kost ze zomaar 140 euro extra als ze al ergens zo’n sneltest kunnen krijgen”, verzucht Smulders. „We moeten het toeristen niet onmogelijk gaan maken om terug te kunnen keren. Daar heeft niemand wat aan.”

Toeristen genieten van de zon in Los Cristianos, op Zuid-Tenerife. De personen op de foto zijn niet degenen die in het bericht worden genoemd. Foto Raman de la Rocha / EPA

Aantal Covid-patiënten in ziekenhuis daalt met 52

Het totale aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 52 gedaald tot 2.302. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdagmiddag. Op de intensive care daalde het aantal Covid-patiënten met één tot 669. Er liggen nog altijd vier Nederlandse Covid-patiënten in Duitse ziekenhuizen.

Het LCPS meldt verder de afgelopen dagen een stabilisering te zien in de cijfers, en te verwachten dat „de dalende trend in bezetting langzaam doorzet.” Het centrum spreekt de zorg uit dat de Britse variant van het virus mogelijk voor een toename van de druk op IC en de ziekenhuizen kan zorgen.

RIVM meldt 5.487 besmettingen, iets hoger dan weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 5.487 positieve tests bevestigd. Dat is een iets hoger aantal dan het zevendaags gemiddelde van 5.340. In de afgelopen 24 uur werden tevens 89 sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het is waarschijnlijk dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt, in het weekend worden niet alle meldingen meteen doorgegeven.

Grafiekenpagina: zo is het coronavirus nu verspreid door het land

CNN-coryfee Larry King (87) overleden aan gevolgen coronavirus

Voormalig CNN-presentator Larry King is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is bekendgemaakt op zijn Twitteraccount. De journalist, die de laatste jaren een eigen talkshow had op de Engelstalige versie van het Russische RT, had een zwakke gezondheid; hij leed onder meer aan longkanker. Begin deze maand werd hij in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19.

Lees het nieuwsbericht: CNN-presentator Larry King overleden aan gevolgen coronavirus

Keniaanse voetbalbond krijgt 16.000 euro boete voor overtreden coronaregels

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft Kenia gesanctioneerd voor het overtreden van de coronaregels, maakte de bond vrijdag bekend. Vier spelers die besmet waren met het coronavirus gingen alsnog het veld op. Twee functionarissen zijn geschorst en de Keniaanse voetbalbond moet omgerekend ruim 16.000 euro boete betalen.

De schorsing betreft de directeur van het Kenia-team, Ronny Oyando, en de algemeen secretaris van de bond, Barry Otieno. Voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd tegen de Comoren tijdens de Africa Cup weigerden ze het Keniaanse team te laten testen, dat is tegen het protocol. Op aandringen van de tegenstander gingen ze uiteindelijk alsnog overstag.

De testuitslagen kwamen vlak voor de aftrap binnen: vier Keniaanse spelers waren besmet met het coronavirus. Oyando en Otieno namen geen genoegen met dat nieuws en verscheurden de papieren met de testresultaten. De besmette spelers namen vervolgens alsnog deel aan de wedstrijd, waarmee ze hun teamgenoten en tegenspelers in gevaar hebben gebracht, aldus de Afrikaanse voetbalbond.

Tientallen boetes in Hoofddorp en Rotterdam voor niet naleven coronaregels

De politie heeft de afgelopen 24 uur zeker twee illegale feesten beëindigd. In Hoofddorp kwamen agenten in de nacht van vrijdag op zaterdag af op een illegaal feest onder een spoorviaduct. Daarbij waren zo’n 100 tot 150 jongeren aanwezig, maar slechts „een aantal” kon worden bekeurd. De meeste feestgangers vluchtten bij het zien van de handhavers.

Ook in Rotterdam greep de politie in. Op de Parkkade zijn vrijdagavond vijftig mensen bekeurd voor het overtreden van de coronamaatregelen, het gebruik van lachgas en het veroorzaken van geluidsoverlast. Ook is een aantal feestgangers aangehouden voor belediging van een agent.

Twitter avatar politieRdam_C Politie Rotterdam Centrum Vanavond zijn op de Parkkade te Rotterdam 50 bekeuringen uitgeschreven ivm o.a. overlast door gebruik van #lachgas, overtreding van de #noodwet en onnodig geluid veroorzaken door #claxonneren. Tevens zijn er een aantal verdachten aangehouden tz #belediging. #doorpakken ^RL

‘OMT-leden overwogen vorig jaar op te stappen vanwege politieke druk’

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) zouden het afgelopen jaar hebben overwogen op te stappen vanwege de politieke druk. De Volkskrant schrijft zaterdag dat de wetenschappers, die het kabinet adviseren over het coronabeleid, het gevoel hadden dat ze niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici. In ieder geval de microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich, en intensivist Diederik Gommers zouden erover hebben gedacht hun werk neer te leggen.

De vijf leden die de krant het afgelopen jaar volgde, stellen dat ze „worstelden met de politieke beïnvloeding”, met name vanuit het Catshuis. Tijdens de kabinetsbijeenkomsten die daar op zondag plaatsvinden, en waarbij RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel aanwezig is, werden vaak al nieuwe maatregelen geschetst. Pas een dag later werden de wetenschappers geraadpleegd.

Deze handelswijze botst volgens de krant met de wettelijke crisisstructuur, waarin staat dat het OMT-advies eerst ter goedkeuring wordt voorgelegd aan bestuurders en topambtenaren, alvorens het kabinet zich erover buigt. Dit om de onafhankelijkheid van wetenschappers te garanderen. Uit onvrede over het beleid zouden enkele OMT-leden in september hebben gedreigd op te stappen. Van Dissel kon een breuk volgens De Volkskrant voorkomen door de vergadering te verplaatsen van de maandagen ná het Catshuisberaad naar de vrijdagen vóór het overleg. Daarmee was de „de kou voor een groot deel uit de lucht” voor de OMT-leden.

Voorzitter Jaap van Dissel tijdens een OMT-vergadering in december. Foto Remko de Waal/ANP

Hongkong plaatst voor het eerst wijk in lockdown

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

 • In Hongkong is zaterdag een gehele wijk in quarantaine geplaatst vanwege een lokale corona-uitbraak. De circa tienduizend inwoners mogen hun huis niet verlaten totdat zij een negatief testresultaat kunnen laten zien, zo melden internationale persbureaus. De autoriteiten zeggen iedereen binnen 48 uur te kunnen testen in de wijk, waar zo’n 162 positieve tests aan het licht kwamen. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de pandemie dat Hongkong een dergelijke maatregel treft.
 • Na België stelt ook Finland vanaf 27 januari een tijdelijk in- en uitreisverbod in op onnodige reizen. Dat heeft de Finse overheid vrijdagavond bekendgemaakt. De maatregel geldt tot zeker 25 februari. Voor mensen die moeten reizen vanwege een cruciaal beroep, wordt een uitzondering gemaakt. Ook mogen reizigers uit Schengenlanden familieleden bezoeken, mits het om echtgenoten, kinderen of ouders gaat. Finland hoopt met de maatregel te voorkomen dat de nieuwe varianten van het coronavirus door het land verspreiden.
 • Ook Noorwegen verscherpt zijn coronabeleid. Hoofdstad Oslo en negen aangrenzende gemeenten gaan in lockdown, nadat de ‘Britse’ variant van het coronavirus daar is opgedoken en begint te verspreiden. Dat heeft de Noorse regering zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Niet-essentiële winkels moeten dicht, sportactiviteiten worden aan banden gelegd en scholen moeten gedeeltelijk overstappen op digitaal onderwijs. De maatregelen blijven zeker tot en met 31 januari van kracht.

Zeker 150 militairen inauguratie Biden positief getest

Tussen de 150 en 200 militairen van de Nationale Garde die de afgelopen week zijn ingezet in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn positief getest op het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een anonieme overheidsmedewerker.

Rondom de inauguratie van de nieuwe president Joe Biden waren in totaal zo’n 25.000 gardisten actief en daarbij kon lang niet altijd de aanbevolen sociale afstand gehouden worden. Zo sliepen de militairen tussen hun diensten door dicht op elkaar in het Capitool en later in een onverwarmde parkeergarage. Gevreesd wordt dan ook dat het aantal besmettingen nog fors verder op kan lopen en de inauguratie een ‘superspreader event’ blijkt te zijn geweest.

Een Senaatscommissie gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten en de zorgen over het ontbreken van coronamaatregelen. Het overgrote deel van de militairen die de stad moesten bewaken verblijft nog altijd in Washington. „Idealiter zouden deze jongens allemaal in hotels moeten zitten”, zei de Republikeinse senator Chris Murphy daar volgens Reuters eerder over. „Als ze rust nemen, zouden ze dat buiten het terrein moeten doen met de mogelijkheid om gescheiden te worden en sociaal afstand te houden.”

Militairen van de Nationale Garde rusten in het Capitool. Foto J. Scott Applewhite/AP

Het laatste nieuws over de coronaviruspandemie

In dit blog houdt NRC de dagelijkse ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 22 januari:

 • Productieproblemen halveren de eerste levering AstraZeneca-vaccins. Wat voor gevolgen de vertraging heeft voor Nederland, is niet duidelijk.
 • Het RIVM meldde vrijdag dat er sinds donderdag 5.791 nieuwe besmettingen met het coronavirus waren geregistreerd. Het dagcijfer ligt daarmee voor de zevende dag op rij onder de zesduizend, maar het aantal meldingen komt wel boven het weekgemiddelde van 5.359 besmettingen per dag uit.
 • Het demissionaire kabinet heeft de voedselhulp verlengd die Nederland verleent aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De landen kunnen nu tot april op de financiële steun rekenen.
 • België stelt vanaf 27 januari een tijdelijk verbod in op onnodige reizen van en naar het land. De maatregel geldt voorlopig tot 1 maart.
 • Verklaringen om tijdens de avondklok de deur uit te mogen staan online. De ‘eigen verklaring’ moet vrijwel iedereen die vanaf zaterdag tussen 21.00 uur ‘s avonds en 04.30 ‘s nachts naar buiten gaat bij zich hebben, een werkgeversverklaring is alleen nodig voor mensen die voor hun werk naar buiten moeten.
 • Lees hier het hele blog van vrijdag terug