Laatste nieuws VS

Trump zegt steun toe aan Republikeinen bij Congresverkiezingen 2022

Joe Biden heeft zijn eerste week als president van de Verenigde Staten achter de rug. Volg hier het laatste nieuws over de Amerikaanse politiek. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten.

Trump zegt steun toe aan Republikeinen bij Congresverkiezingen 2022

Oud-president Donald Trump heeft donderdag hulp toegezegd aan de Republikeinse Partij bij de campagne voor de Congresverkiezingen van november 2022. Dat heeft de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, donderdag verklaard na een bezoek aan Trump op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. Dat schrijft Reuters.

McCarthy bezocht het opulente Mar-a-Lago, waar hij zich liet fotograferen met Trump, die er woont sinds hij Washington op 20 januari verliet. Het bezoek kwam drie weken nadat McCarthy de woede van de oud-president wekte door in het Huis van Afgevaardigden te zeggen dat Trump verantwoordelijkheid droeg voor de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari.

Bij die bestorming, een poging om de bekrachtiging van de verkiezing van Joe Biden tot president te verhinderen, kwamen vijf mensen om. Congresleden, onder wie McCarthy, moesten in veiligheid worden gebracht op een geheime locatie. Later zei McCarthy dat Trump naar zijn mening toch niet tot de bestorming had aangezet.

Twitter avatar mkraju Manu Raju Trump’s camp releases this photo from his meeting with McCarthy today https://t.co/uJaA2FN5a0

Het leek allemaal vergeten bij het bezoek op donderdag - en zorgen over de aanval op het Capitool kwamen niet aan de orde in een verklaring over de ontmoeting die werd uitgegeven door de organisatie van Trump. De twee Republikeinen hadden „een goede en hartelijke ontmoeting” aldus die verklaring.

„De populariteit van president Trump is nooit sterker geweest dan hij vandaag is, en zijn endorsement betekent meer dan wellicht welke ook op enig moment”, aldus de verklaring, doelend op uitgesproken steun van Trump voor bepaalde kandidaten.

McCarthy, die evenals andere Republikeinse Congresleden heeft meegewerkt aan de verspreiding van de leugen dat er bij de presidentsverkiezingen op grote schaal zou zijn gefraudeerd en dat Trump de eigenlijke winnaar zou zijn, hoopt op hulp van Trump om de Republikeinen aan een meerderheid te helpen in het Huis van Afgevaardigden bij de midterms van 2022. Dan zou McCarthy voorzitter, ofwel speaker, worden. Nu hebben de Democraten een nipte meerderheid in het Huis, onder voorzitterschap van Nancy Pelosi.

Volgens ingewijden overweegt Trump een eigen partij op te richten, de Patriot Party. Dat zou waarschijnlijk desastreuze gevolgen hebben voor de Republikeinen. „Een verenigde conservatieve beweging zal de banden van onze burgers versterken en de vrijheden handhaven waarop ons land is gesticht”, zei McCarthy in een verklaring.

Biden draait abortusbeleid Trump terug

President Joe Biden heeft donderdag een verbod ingetrokken op het gebruik van Amerikaanse buitenlandse hulp om abortus uit te voeren of te steunen. De stap, die werd verwacht, is toegejuicht door voorvechters van abortusrechten en verworpen door anti-abortusgroepen. Dat meldt AP.

Biden hervatte tevens Amerikaanse financiering van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties en onttrok de VS aan een internationaal verdrag ter bevordering van anti-abortusbeleid. Met de maatregelen lost hij een verkiezingsbelofte in om abortusbeleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien.

Het beleid, dat bekendstaat als de ‘Mexico City’ regel, naar de stad waar het voor het eerst werd afgekondigd, is al jarenlang de inzet van politiek heen en weer tussen Republikeinse presidenten, die de regel uitvaardigen, en Democratische presidenten, die de regel intrekken. Het verbod werd voor het eerst uitgevaardigd door de Republikeinse president Ronald Reagan in 1985. Ook Trump deed dat kort na zijn aantreden in 2017.

„Deze buitensporige voorwaarden bij buitenlandse steun en ontwikkelingshulp ondermijnen de inspanningen van de Verenigde Staten om gendergelijkheid wereldwijd te bevorderen, door ons vermogen te beperken om steun te bieden aan gezondheid van vrouwen en programma’s die geweld tegen vrouwen voorkomen en aanpakken”, aldus Biden.

De president tekende ook een decreet om toegang tot reproductieve gezondheidszorg uit te breiden in de VS, en om toegang tot ziektekostenverzekeringen te verruimen onder de Affordable Care Act, de zorgwet van oud-president Barack Obama die ook bekendstaat als ‘Obamacare’. Ook daarmee draaide hij beperkingen terug die waren opgelegd door Trump.

President Joe Biden tekent donderdag een executive order om toegang van Amerikanen tot zorgverzekeringen te verruimen in de Oval Office. Foto Doug Mills / EPA

Amerikaanse veiligheidsdiensten bedacht op meer geweld

De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat politieke spanningen en geweld in het land ook de komende weken nog kunnen leiden tot geweld. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid (DHS) doelt daarmee onder meer op groeperingen die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool, drie weken geleden, zo staat in een advies dat in de nacht van woensdag op donderdag is gepubliceerd. Het bulletin is vooral een eerste indicatie van de toon die het ministerie onder Joe Biden zal aanslaan tegen aanstichters van etnisch geweld in de VS.

Volgens het DHS hebben extremisten om verschillende politieke opvattingen het voorbije jaar geweld gebruikt en zich gekeerd tegen burgers die geweldloos protesteerden. De extremisten waar het ministerie op doelt verzetten zich tegen onder meer de coronamaatregelen, de uitslag van de presidentsverkiezingen en politiegeweld. Alleen de bestorming van het Capitool en de aanval in El Paso in 2019 worden expliciet genoemd.

Hoe de dreiging van de komende weken eruitziet, is niet gespecificeerd. Voor een concrete terreurdreiging wordt in ieder geval niet gewaarschuwd. De veiligheidsdiensten in het land worden aangeraden de situatie in de gaten te houden en overheidsgebouwen, belangrijke infrastructuur en mensen te beveiligen. Burgers worden opgeroepen (online) dreigementen te melden bij de autoriteiten. Verder wijst het DHS erop dat vanwege het coronavirus het onverstandig is om in grote groepen samen te komen, en dat demonstraties daarop geen uitzondering vormen. „Mocht u desondanks toch deelnemen aan een protest, doe dat dan op een vreedzame, veilige manier en draag een mondmasker.”

Een lid van de Boogaloo Boys staat met een aanvalsgeweer en gasmasker bij het Oregon State Capitol in Salem. Overheidsgebouwen moeten scherp bewaakt worden, waarschuwt het DHS. Foto Mathieu Lewis-Rolland/AFP

Gehaakt poppetje Bernie Sanders in winterkleding levert 40.000 dollar op

Een met de hand gehaakte pop van senator Bernie Sanders heeft bij een online veiling ruim 40.000 dollar (zo’n 33.000 euro) opgeleverd. De pop is het beeld van Sanders tijdens de inauguratie van de nieuwe president Joe Biden eerder deze maand. Sanders zat daar in een winterjas en met gebreide wanten licht onderuit gezakt in zijn stoel.

De maker van de pop, Tobey King, zegt tegen CNN dat het bedrag volledig bestemd is voor Meals on Wheels America. Die organisatie deelt maaltijden uit aan mensen in de Verenigde Staten die zelf geen eten kunnen kopen. Op zaterdag werd eerst nog slechts 99 dollarcent geboden op het gehaakte poppetje, maar na 167 biedingen kwam het winnende bod uit op ruim 20.000 dollar. Veilingsite eBay verdubbelde het bedrag vervolgens.

De foto van Bernie Sanders, gemaakt door AFP-fotograaf Brendan Smialowski, ging snel rond op sociale media. Het beeld van de in een winterjas gehulde Sanders werd uitgeknipt en gebruikt in honderden gefotoshopte memes.

Rusland en VS bereiken akkoord over nucleair wapenverdrag

Rusland en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over het ontwapeningsakkoord Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens (New START). Dat zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov woensdag tegen persbureau RIA. Een dag eerder werd bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch contact had gehad met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Daarin spraken ze onder meer over het verlengen van het in 2010 ondertekende wapenverdrag.

Door de afspraken moeten beide landen het aantal nucleaire wapens limiteren. Amerika en Rusland mogen niet meer dan 1.550 kernkoppen en 700 raketten en bommenwerpers bezitten. Zo voorkomen Poetin en Biden dat het meest recente wapenverdrag tussen Rusland en de VS begin volgende maand afloopt. Door de verlenging moeten beide landen zich tot 2026 houden aan de afspraken over hun nucleaire wapenarsenaal.

Onder Trump zijn verschillende afspraken tussen beide wereldmachten niet verlengd. Ook over New START werd geen overeenstemming bereikt. Daardoor dreigden de afspraken begin februari te verlopen. Maar door het bereikte akkoord, blijft het laatst overgebleven wapenverdrag tussen Rusland en de VS daardoor intact. Het Amerikaanse Congres hoeft niet in te stemmen met de verlenging van het wapenpact. Het Russische parlement moet het besluit wel goedkeuren.

Het wapenverdrag zou zonder akkoord van Rusland en Amerika aflopen op 5 februari. Foto Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Republikeins voorstel tegen Trump-impeachment strandt in Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft een motie van de Republikeinen afgestemd, waarin bezwaar werd gemaakt tegen de afzettingsprocedure van Donald Trump. Dinsdag stemden 45 senatoren voor de motie van senator Rand Paul, om de procedure tegen Trump te blokkeren; vijftig Democratische senatoren en vijf Republikeinen stemden tegen, zo meldt onder meer persbureau Reuters. De impeachment-procedure tegen Trump, waarin de Senaat oordeelt over zijn rol bij de bestorming van het Capitool, zal daarom begin februari aanvangen.

Initiatiefnemer Rand Paul, die als senator van Kentucky achter Trump blijft staan, wilde met zijn voorstel aantonen dat er weinig politieke steun is voor een afzetting van de oud-president. Hij en andere Republikeinen willen het scenario dat Trump alsnog wordt afgezet, daarom vroegtijdig tegenhouden - in dat geval zou Trump ook niet meer verkozen kunnen worden. De impeachmentprocedure zou volgens de Republikeinen ongrondwettelijk zijn omdat Trump geen president meer is en „gewone burgers” niet afgezet kunnen worden.

De motie haalde het niet: vijf Republikeinen stemden met de vijftig Democraten mee, waardoor de procedure wordt voorgezet. Zij vinden dat Trump moet worden vervolgd omdat hij de woedende menigte die het Capitool in Washington DC bestormde, daartoe zou hebben aangezet. Het is aan de Senaat om een oordeel over Trump te vellen. Na afzetting kan hij waarschijnlijk niet meer meedoen aan presidentsverkiezingen. Het Congres kan besluiten hem te diskwalificeren. Voor een afzetting is een twee derde meerderheid nodig: naast vijftig Democraten moeten zeventien Republikeinen ook voor stemmen en Trump daarmee publiekelijk afvallen. Of dit gebeurt is sterk de vraag; zelfs de nieuwe president Joe Biden acht het niet waarschijnlijk dat zoveel Republikeinen de oud-president willen afzetten.

Senator Rand Paul betoogde dat een impeachement tegen Trump ongrondwettelijk zou zijn. Foto Senate Television/AP

Senaat stemt in met benoeming Blinken en Yellen

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag ingestemd met de benoeming van Anthony Blinken als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Blinken werkte eerder als veiligheidsadviseur onder Joe Biden toen de huidige president nog vicepresident van Barack Obama.

Op maandag had de Senaat ook al ingestemd met een andere benoeming, die van Janet Yellen als de nieuwe minister van Financiën. Yellen, die eerder president was van de Amerikaanse centrale bank, is de eerste vrouwelijke minister van Financiën in de geschiedenis van de VS. Ze kregen slechts 15 stemmen tegen, allemaal van conservatieve Republikeinen.

Vorige week had de Senaat ook al met overweldigende meerderheid ingestemd met de benoeming van Lloyd Austin als minister van Defensie. Austin is de eerste zwarte minister van Defensie in de geschiedenis van het land.

Lees ook: Regering Biden I voelt als Obama III

Voormalig perschef Sarah Huckabee Sanders doet gooi naar gouverneurschap

De voormalige perschef van Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, wil in 2022 meedoen aan de verkiezingen voor het gouverneurschap van de zuidelijke staat Arkansas. Dat heeft Sanders maandag in een filmpje bekendgemaakt. „Nu radicaal links Washington controleert, is uw gouverneur uw laatste verdedigingslinie”, zei ze, doelend op de overwinning van Joe Biden in het Witte Huis en de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Oud-president Donald Trump heeft zijn steun uitgesproken voor zijn voormalige medewerker. Hij noemde haar maandagavond een „krijger die altijd zal vechten voor de inwoners van Arkansas en het juiste doen, niet het politiek correcte”. Huckabee Sanders is de meest prominente oud-medewerker van Trump die een gooi doet naar een verkiesbare functie.

Archiefbeeld van Sanders als perschef. Foto Saul Loeb/AFP

Sanders was van juli 2017 tot juni 2019 perschef in het Witte Huis van toenmalig president Trump. Bij haar aftreden stelde Trump al te hopen dat zijn voormalige werknemer een gooi zou doen naar het gouverneurschap in Arkansas. Sanders’ vader was van 1996 tot 2007 gouverneur van de staat.

Als perschef kreeg Sanders herhaaldelijk kritiek, mede omdat ze het aantal persconferenties van het Witte Huis sterk verminderde. In het voorjaar van 2019 zaten er op een bepaald moment bijna honderd dagen tussen twee verschillende persconferenties. Daarnaast was ze meer dan eens niet eerlijk over het verloop van bepaalde zaken, iets wat in de regering van Donald Trump werd aangeduid als ‘alternatieve feiten’. In april 2019 bleek Sanders gelogen te hebben over de reden voor het ontslag van de James Comey, de voormalige FBI-directeur. Ook noemde ze het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller „een totale vrijpleiting” van president Trump in zijn Rusland-onderzoek, terwijl het rapport in kwestie dat expliciet tegensprak.

Afgevaardigden brengen aanklacht tegen Trump naar de Senaat

Democraten uit het Huis van Afgevaardigden hebben de stukken voor de afzettingsprocedure tegen Donald Trump in de nacht van maandag op dinsdag ingediend bij de Senaat. Volgens het Huis heeft de voormalige president van de Verenigde Staten aangezet tot een opstand. Negen afgevaardigden brachten de aanklacht in een ingetogen optocht door de gangen van het Congres, waar die opstand drie weken geleden plaatsvond, naar de Senaat, schrijft persbureau AP.

Dergelijke afzettingsprocedures beginnen in het Huis, waar deze keer ingestemd werd met een aanklacht. Dat wordt de impeachment genoemd. Het is nu aan de Senaat om te bepalen of Trump schuldig is. Hoewel de Democraten het in die kamer voor het zeggen hebben, lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat de oud-president daadwerkelijk afgezet zal worden. Twee derde van de Senatoren moet Trump schuldig achten, wat betekent dat ook Republikeinen zich tegen Trump moeten uitspreken. De bereidheid daartoe neemt af, stellen Amerikaanse media vast.

Ook de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden ziet het niet gebeuren dat zijn voorganger in de Senaat schuldig wordt bevonden, zo zei hij afgelopen nacht in een interview met CNN. De meeste Republikeinen hebben tot nu toe achter hun partijgenoot gestaan, en dat zal volgens hem voorlopig zo blijven. „De Senaat is veranderd sinds ik erin zat, maar zóveel is hij ook weer niet veranderd”, aldus de president. „Ik hoop dat de leiders in de Senaat een manier vinden om om te gaan met hun grondwettelijke verantwoordelijkheden in het impeachmentproces en zich tegelijk ook richten op andere urgente kwesties in dit land.” Hij doelt daarmee op de „wankelende economie” en de aanpak van de coronapandemie.

De aanklacht werd dinsdag in een optocht van het Huis naar de Senaat gebracht. Foto Al Drago/Reuters

Biden trekt transgenderverbod strijdkrachten in

President Biden heeft nog in zijn eerste week als president een belangrijke campagnebelofte ingelost. Op maandag maakte het Witte Huis bekend dat het verbod op transgenders in de Amerikaanse strijdkrachten, een erfenis van oud-president Donald Trump, is ingetrokken. „De kracht van de Verenigde Staten wordt gevonden in haar diversiteit”, schrijft het Witte Huis. Een inclusieve strijdmacht is volgens de regering effectiever en „van nationaal belang”.

In zijn eerste jaren als president besloot Trump dat er geen transgenders meer gerekruteerd mochten worden voor de strijdkrachten, mede omdat de strijdkrachten hun medische kosten zou moeten betalen. Het verbod werd door onder meer hoge militairen als controversieel en ongrondwettelijk beschouwd. Van de ongeveer 1,3 miljoen actieve militairen bij de Amerikaanse strijdkrachten zijn er naar schatting zo’n 2.500 transgender.

Biden tekent het decreet dat transgenders weer toelaat in het leger. Foto Kevin Lamarque / Reuters

Amerikaans stembedrijf eist 1,3 miljard dollar van Trump-advocaat Rudy Giuliani

Rudy Giuliani, de advocaat van oud-president Donald Trump, is maandag voor de rechter gesleept door technologiebedrijf Dominion Voting Systems. Dat melden Amerikaanse media. Het bedrijf, dat machines en systemen levert voor bij verkiezingen, spreekt van een lastercampagne door Giuliani en eist een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar (ruim een miljard euro).

In de nasleep van de presidentsverkiezingen was Giuliani een van de advocaten die probeerde aan te tonen dat er fraude was gepleegd. Volgens de aanklacht wees Giuliani daarbij regelmatig naar Dominion Voting Systems, wiens stemmachines werden gebruikt in ruim twintig staten. In totaal telt het bedrijf vijftig uitlatingen van de advocaat, die volgens Dominion voor ernstige reputatieschade hebben gezorgd.

Eerder deze maand spande Dominion een rechtszaak aan tegen een andere advocaat uit het kamp van Trump. Sidney Powell zei in de nasleep van de verkiezingen dat het stembedrijf banden had met Antifa en Venezuela en zelf stemmen kon aanpassen. Tegen haar is ook een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar geëist.

Foto Jim Bourg / Reuters

‘New York Times ontslaat journalist na inauguratie-tweets’

De Amerikaanse krant The New York Times heeft journalist Lauren Wolfe ontslagen nadat ze berichten op Twitter plaatste waarin ze onder meer zei kippenvel te krijgen tijdens Bidens inauguratie vorige week en Trump „kleinzielig” en „kinderachtig” noemde. Het ontslag meldt Wolfe zelf op Twitter, The New York Times heeft geen reactie gegeven.

Tijdens de inauguratie van president Biden twitterde Wolfe: „Biden’s vliegtuig landt op Joint Base Andrews. Ik heb kippenvel.” Ook zou ze een tweet verstuurd hebben waarin ze Trump bekritiseerde. Volgens Wolfe was het „kleinzielig”, „vernederend” en „kinderachtig” van Trump om geen militair vliegtuig te sturen om Biden op te halen. Dit bleek niet waar, omdat Biden zelf gekozen had zijn eigen vliegtuig te nemen. Beide tweets zijn verwijderd.

Wolfe kreeg op internet veel kritiek van rechtse accounts en ontving haatmails. Vrienden en collega’s van Wolfe vinden dat de krant gezwicht is voor rechtse trollaccounts op de sociale media.

Twitter avatar yashar Yashar Ali 🐘 1. Some news… Lauren Wolfe, who was an editor on contract for the NYT, has had her contract canceled after she tweeted what’s on the left. Wolfe also tweeted what’s on the right, but deleted when she learned Biden chose to take his own plane. Per two sources. https://t.co/uaB0INZ1q8

Senaat buigt zich pas na 8 februari over impeachment Trump

De afzettingsprocedure tegen Donald Trump in de Senaat begint in de week van 8 februari. Dat heeft de leider van de Democratische fractie Chuck Schumer bekendgemaakt na onderhandelingen met de Republikeinse leider Mitch McConnell.

De Democraten hadden het proces al direct na dit weekend willen beginnen, maar volgens McConnell moet Trump meer tijd gegund worden zijn verdediging voor te bereiden. Na het besluit om toch pas over ruim twee weken van start te gaan sprak een woordvoerder van McConnell tegen persbureau Reuters van „een overwinning voor een eerlijk proces en eerlijkheid”.

Trump is door het Huis van Afgevaardigden beschuldigd van aanzetten tot geweld en opstand, vanwege de bestorming van het Capitool ruim twee weken geleden door een deel van zijn aanhang. Na het Huis van Afgevaardigden moet nu de Senaat zich in een speciale zitting over het ‘impeachment’ buigen.

„De opstand op 6 januari, aangewakkerd door Trump, was een dag die niemand van ons ooit zal vergeten”, zei Schumer. „We willen allemaal dit vreselijke hoofdstuk uit de geschiedenis van ons land achter ons laten, maar genezing en eenheid zullen alleen komen als de waarheid boven water komt en verantwoording wordt afgelegd.”

De Senaat moet met twee derde meerderheid voor impeachment stemmen om de al vertrokken Trump alsnog te veroordelen. In een daaropvolgende stemming zou een gewone meerderheid kunnen besluiten dat hij nooit meer opnieuw president kan worden of een ander federaal ambt kan bekleden.

Donald Trump bij zijn vertrek uit het Witte Huis op woensdag 20 januari 2021. Foto Al Drago/EPA

Biden laat onderzoek doen naar binnenlands terrorisme

President Joe Biden heeft zijn regering vrijdag opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het risico van binnenlands terrorisme. De aanleiding is de bestorming van het Capitool op 6 januari, toen een grote meute de verkiezing van Biden ongedaan wilde maken en een tweede termijn voor Donald Trump wilde veroveren. Dat meldt persbureau Reuters.

De Nationale inlichtingendienst, de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gaan het onderzoek doen. „We willen een op feiten gebaseerde analyse waarmee we beleid kunnen maken,” zei de perschef van het Witte Huis Jen Psaki.

„De aanval op het Capitool en de tragische doden en verwoestingen die plaatsvonden, onderstreepten wat we al lang weten: de opkomst van gewelddadig binnenlands extremisme is een ernstige en groeiende bedreiging voor de nationale veiligheid. De regering-Biden zal deze dreiging het hoofd bieden met de nodige middelen en een oplossing vinden,” zei woordvoerder Psaki, aldus Reuters.

Naast het opstellen van een dreigingsrapport krijgt de Nationale Veiligheidsraad ook een rol in het tegengaan van gewelddadig extremisme. Hiertoe wordt onder andere de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de federale overheid en de Veiligheidsraad verbeterd.

Perschef van het Witte Huis Jen Psaki. Foto Nicholas Kamm/AFP

Hoorzitting over afzettingsprocedure Trump start maandag

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stuurt aanstaande maandag de schriftelijke afzettingsprocedure tegen Donald Trump door naar de Senaat. Dat meldt The New York Times vrijdag. De regels van de Senaat schrijven voor dat de hoorzitting bij ontvangst van de papieren direct moet beginnen.

Over hoe de zitting er precies gaat uitzien, is nog niets bekend. Daarover wordt volgens de partijleiders in de Senaat (Chuck Schumer aan Democratische zijde, Mitch McConnell voor de Republikeinen) nog overlegd. Voordat Trump officieel wordt afgezet zou tenminste een twee derde zogeheten ‘supermeerderheid’ van 67 Senatoren moeten instemmen met de motie. Hoewel Trump nu al geen president meer is, zou een afzetting betekenen dat hij ook in de toekomst geen president meer mag worden.

Het is nog geen twee weken geleden dat Trump in het Huis van Afgevaardigden werd impeached. De Republikeinen hadden bij Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, gepleit om nog een paar weken te wachten, zodat Trumps advocaten zich beter konden voorbereiden op de zaak. De Democraten waren hier volgens The Times „niet geheel op tegen”, maar besloten uiteindelijk toch vaart erachter te zetten.

Trumps ‘cola light-knopje’ is weg van het presidentiële bureau

Het in een houtblok ingelegde rode knopje waar president Donald Trump in zijn kantoor cola light mee kon bestellen, is verdwenen van het bureau van de Amerikaanse president. Dat schrijft journalist Tom Newton Dunn vrijdag op Twitter.

In 2019 interviewde hij Trump met een collega en ze „raakten gefascineerd door wat de functie was van dat kleine rode knopje. Uiteindelijk drukte Trump erop en een butler bracht gezwind een cola light op een zilveren dienblad. Nu is het weg”, schrijft Newton Dunn. Op foto’s van Biden in het Oval Office is het knopje niet te zien. The New York Times schreef in 2017 al over een knopje waarmee Trump het huishoudelijk personeel kon roepen voor de „tientallen” cola lights die hij per dag drinkt.

De knop is geen uitvinding van Trump. Ook andere presidenten maakten er gebruik van, alleen had het doen waarschijnlijk een andere functie dan het oproepen van een specifiek frisdrankje. Waar de knop heen is, is niet meteen duidelijk. Hij kan naar een minder opvallende plek in het Oval Office zijn verplaatst.

Presidenten kunnen het iconische kantoor enigszins naar eigen smaak inrichten. Zo heeft Biden deze week een bronzen buste van César Chávez op de tafel achter zijn bureau laten plaatsen. Chávez is een Latino-Amerikaanse voorvechter voor burgerrechten en vakbondsleider die in 1993 overleed.

President Biden has removed the Diet Coke button. When @ShippersUnbound and I interviewed Donald Trump in 2019, we became fascinated by what the little red button did. Eventually Trump pressed it, and a butler swiftly brought in a Diet Coke on a silver platter. It's gone now. pic.twitter.com/rFzhPaHYjk

— Tom Newton Dunn (@tnewtondunn) January 21, 2021

Correctie 22 januari 20.38 uur: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de knop verdwenen was. Hierboven is verduidelijkt dat het apparaat ook kan zijn verplaatst.

Biden versnelt aan pandemie gerelateerde voedselhulp

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent vrijdag twee decreten waarmee Amerikanen die door de coronacrisis geen eten meer kunnen kopen sneller voedselhulp krijgen. Dat meldt persbureau Reuters. Door de economische gevolgen van de coronapandemie hebben naar schatting 29 miljoen Amerikanen niet genoeg te eten.

In het eerste decreet vraagt de president het ministerie van Financiën om maatregelen te nemen om de levering van stimuleringscheques uit te breiden en te verbeteren, bijvoorbeeld door het opzetten van online tools voor het claimen van betalingen. In het tweede decreet verzoekt hij het ministerie van Landbouw nieuwe richtlijnen op te stellen die voedselhulp toegankelijker maken voor miljoenen kinderen die maaltijden missen omdat scholen gesloten zijn vanwege de pandemie.

De decreten zijn onderdeel van het stimuleringspakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar (1,56 biljoen euro) van de nieuwe president. Dat plan ligt nog ter goedkeuring bij het Congres. De twee decreten die Biden vrijdag tekent moeten de voedselhulp in de tussentijd vast op gang brengen.

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent decreten in het Witte Huis. Foto: Mandel Ngan/AFP

Regering-Biden wil verlenging kernwapenverdrag met Rusland

De nieuwe regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil een verlenging van een bilateraal kernwapenverdrag met Rusland. Dat heeft het Witte Huis donderdagavond (Nederlandse tijd) bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens, beter bekend als New START, loopt op 5 februari af.

Politiek analisten maakten zich al langer druk over de naderende ‘houdbaarheidsdatum’ van dat akkoord tussen de twee kernmachten, waarin is vastgelegd dat de arsenalen worden bevroren op een aantal van 1.550 operationele kernkoppen elk. Ook het aantal raketten dat die atoomwapens kan ‘afleveren’, is beperkt.

Eerder leek het erop dat de regering van Donald Trump met Moskou zou overleggen over verlenging van één jaar, maar destijds kwamen zij niet tot een akkoord. Russische onderhandelaars pleitten voor het in stand houden van de afspraken van New START, dat stamt uit 2010.

De Amerikanen onder Trump stuurden echter aan op een volledig nieuw verdrag. Daaraan zou ook China mee moeten doen, omdat het in de afgelopen jaren heeft gewerkt aan uitbreiding van het eigen kernwapenarsenaal. Dat land weigerde echter deel te nemen aan onderhandelingen. Op woensdag, na de inauguratie van Biden, liet het Kremlin weten nog altijd open te staan voor verlenging, nadat de beoogde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had gezegd daar ook voorstander van te zijn. Onder Trump trokken de Verenigde Staten zich terug uit een aantal bestaande verdragen voor wapenbeheersing, waaronder het Iran-akkoord.

De Amerikaanse president Joe Biden. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Welkom in een nieuw blog

Woensdag is Joe Biden beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de machtswisseling in de Verenigde Staten en het begin van Bidens presidentschap.

Lees hier het vorige blog terug.