Brieven

Vaccinongelijkheid

Ontwikkelingslanden ook verstoken van vaccinkennis

Foto AFP

De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak harde woorden over het gebrek aan Covid-19-vaccins in ontwikkelingslanden (Arme landen verstoken van vaccins, 19/1). Maar hij liet de olifant in de kamer ongemoeid: farmaceutische bedrijven weigeren de kennis te delen die nodig is om vaccins op grote schaal te produceren. Het kan nauwelijks een verrassing zijn dat rijke landen beslag leggen op coronavaccins en ontwikkelingslanden het nakijken geven. Die film hebben we met aids-geneesmiddelen ook voorbij zien komen. Om dit te voorkomen richtte de WHO vorig jaar de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) op. Deze pool had ervoor moeten zorgen dat het intellectueel eigendom, kennis en know-how die nodig zijn om vaccins te produceren gedeeld wordt, en waardoor de productiecapaciteit in ontwikkelingslanden wordt vergroot. Dit had niet alleen het huidige tekort aan vaccins kunnen voorkomen maar draagt ook bij aan betere vaccinproductie in de toekomst. Ondanks de mooie woorden van Europese leiders die beloofden dat niemand ‘eigenaar van het vaccin kon zijn’, is de Covid-pool leeg. Nederland steunt de pool officieel maar heeft nog niets ondernomen om het succes ervan te verzekeren. Dit falen kun je niet afkopen met een donatie aan Covax. Ook Covax heeft de pool nodig om op grote schaal betaalbare vaccins te kunnen kopen.


directrice Medicine, Law & Policy,
pleitbezorger mondiale gezondheid, Wemos en
voorzitter Farma ter Verantwoording