Russische politie arresteert bondgenoten Navalny

Oppositie Rusland Nadat oppositieleider Aleksej Navalny afgelopen zondag werd aangehouden bij terugkeer naar Rusland, zijn nu ook enkele mensen in zijn kring opgepakt.
De gevangenis waarin oppositiecriticus Navalny momenteel wordt vastgehouden.
De gevangenis waarin oppositiecriticus Navalny momenteel wordt vastgehouden. Foto Maxim Shemetov/Reuters

De politie van Moskou heeft donderdag verschillende mensen in de kring rondom oppositiepoliticus Aleksej Navalny gearresteerd, waaronder zijn woordvoerster Kira Jarmysj en onderzoeker Georgy Alburov. Dat meldt persbureau Reuters.

De arrestaties zijn volgens Russisch staatspersbureau TASS verricht op grond van het „ongeautoriseerd aanzetten tot protest”, naar aanleiding van geplande demonstraties aankomende zaterdag. Die dag willen medestanders van Navalny zich tegen zijn aanhouding uitspreken.

Jarmysj schrijft op Twitter dat ze een nacht in de cel moet doorbrengen in afwachting van haar rechtszaak. Een Wit-Russische advocaat zou zijn verordend het land te verlaten en mag ruim 2,5 jaar Rusland niet meer binnenkomen.

Moordaanslag

Navalny werd ruim vier maanden geleden vergiftigd en herstelde in Berlijn. Met onderzoekscollectief Bellingcat wist hij telefonisch een bekentenis voor de moordaanslag van een agent van de Russische geheime dienst FSB op te nemen.

Het Kremlin ontkent dat het iets met de vergiftiging te maken heeft. Afgelopen zondag keerde Navalny terug naar Rusland, waar hij direct op het vliegveld werd aangehouden. Eerder donderdag riepen Europarlementariërs op om het project van de gaspijpleiding Nord Stream 2 stop te zetten vanwege deze arrestatie.

Lees ook: Aanhangers van Navalny: ‘Dat hij zo snel terugkomt, is ongelofelijk’