Laatste nieuws Covid-19

Regeringsleiders EU: niet-essentiële internationale reizen verder ontmoedigen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Rutte: niet met Kaag gesproken over Omtzigt

Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag hebben tijdens de formatiegesprekken niet gesproken over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat zei Rutte donderdagavond laat tegen de NOS, in reactie op de uitgelekte notitie van oud-verkenner Kajsa Ollongren. Daarop werd de naam van Omtzigt in verband gebracht met een „functie elders”.

„Het is heel vervelend wat hier gebeurd is”, aldus de VVD-leider. „Ik heb er ook even contact over gehad met Sigrid Kaag vanavond, dus ook namens haar kan ik zeggen dat wij het in ieder geval in onze gesprekken niet hebben gehad over Pieter Omtzigt, omdat hij zo zichtbaar in die stukken naar voren kwam.”

De referentie aan Omtzigt in de notitie - letterlijk „Positie Omtzigt - functie elders” - heeft vooral bij het CDA tot opschudding geleid. De populaire Omtzigt, nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, ontving bij de verkiezingen meer dan 300.000 voorkeurstemmen. Hij staat bekend om zijn onafhankelijke koers tegenover het kabinet-Rutte III.

De notitie werd openbaar nadat Ollongren (D66) het document zichtbaar voor de camera met zich meedroeg bij haar vertrek van het Binnenhof op donderdag. Naar aanleiding daarvan zijn zij en Annemarie Jorritsma (VVD) teruggetreden als verkenners. Ze zijn vervangen door de demissionaire ministers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66).

Volgens Rutte hoeft Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, geen verantwoording over het incident af te leggen. Zij was er „als verkenner, en dat is nu gestopt”, aldus de premier. „Verder moet het weer snel op de rails.”

Dit blog is gesloten

De blog van donderdag 21 januari over het coronavirus is afgesloten.

Lees hier verder in het blog van vrijdag 22 januari

Regeringsleiders EU: niet-essentiële internationale reizen verder ontmoedigen

Je door Europa verplaatsen moet nog net iets lastiger worden. Europese regeringsleiders spraken tijdens een video-overleg donderdagavond af niet-essentiële internationale reizen verder te gaan ontmoedigen. De afspraak moet voorkomen dat landen hun grenzen weer op slot gooiden. Tijdens de eerste golf in maart en april van vorig jaar gebeurde dat wel, met lange files en onderbroken aanvoerlijnen tot gevolg.

Nu de besmettelijker virusvarianten in Europa oprukken, groeide de afgelopen weken ook weer de druk de verplaatsingen verder te beperken. Vooral Duitsland en België drongen er op aan niet-essentiële reizen nog verder te ontmoedigen. „De voorbije maanden hebben we vriendelijk gevraagd om niet te reizen en toch zijn 160.000 mensen vertrokken tussen Kerstmis en Nieuwjaar”, aldus de Belgische premier Alexander de Croo woensdag. „Maar reizen die niet-essentieel zijn, bijvoorbeeld toerisme, moeten we nu een halt toe roepen.”

Nieuwe risicocategorie

Grenzen sluiten zullen EU-landen vooralsnog niet doen, werd donderdagavond duidelijk. Wel willen veel landen koste wat kost voorkomen dat de aanstaande krokusvakanties in februari weer tot grote mensenstromen leiden. Daartoe worden de mogelijkheden verkend om verdere beperkingen op niet-essentiële reizen in te voeren – EU-ministers zullen hier binnenkort op terugkomen in een raadsvergadering. „Gebaseerd op gezond verstand”, aldus raadsvoorzitter Charles Michel – hoewel onduidelijk bleef hoe precies. Maandag komt de Europese Commissie met voorstellen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak van een nieuwe risicocategorie ‘donkerrood’ binnen Europa, waarvandaan reizen mogelijk volledig beperkt kan worden. Bovendien willen landen de bestaande eisen, zoals het tonen van een negatieve test, of een quarantaine, beter handhaven. Reizigers van buiten de EU moeten een test gaan afleggen vóór vertrek.

De afspraken moeten de verspreiding van de virusmutanten remmen en tegelijk de nucleaire optie (grenzen dicht) afwenden. Maar of ze daartoe volstaan is de vraag – ook nu gelden in de meeste landen al reisbeperkingen, en de virusmutanten lijken zich op dit moment vooral ook in nationale context te verspreiden. Dat grenzen uiteindelijk niet toch gesloten worden durft nog niemand uit te sluiten.

Om de verspreiding van de mutanten beter te monitoren, willen EU-landen ook een hoger percentage van de positieve test gaan ‘sequencen’. EU-leiders spraken ook de wens uit het vaccinatie-tempo op te voeren – hoewel ze zich nog niet officieel wilden vastleggen op het door de Commissie voorgestelde streefpercentage van 70 procent van de bevolking in de zomer. Ook werd gesproken over medische certificaten die aantonen dat iemand gevaccineerd is – vergelijkbaar met bestaande WHO-documenten.

Het gesprek over de consequenties van zo’n certificaat (‘vaccinatiepaspoorten’) ligt echter uiterst gevoelig. „We hebben gezegd: dat is een piste die we verder moeten exploreren, maar het vraagt nog heel veel discussie”, aldus premier Mark Rutte na afloop.

Charles Michel na afloop van de vergadering:

We are convinced borders must remain open. At the same time, we are also convinced restrictions on non-essential travel must be considered. @EUCouncil recommendations might have to be adapted in this respect. #EUCO #COVID19 pic.twitter.com/X8Vv3UPrPJ

— Charles Michel (@eucopresident) January 21, 2021

‘Coronatestbedrijf U-Diagnostics lekte privégegevens geteste Nederlanders’

De medische en persoonlijke gegevens van tienduizenden mensen die zich hebben laten testen op Covid-19 bij het commerciële bedrijf U-Diagnostics zijn onvoldoende beveiligd. Dat meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur donderdagavond. Het bedrijf zou onzorgvuldig zijn omgegaan met gevoelige privégegevens, waaronder die van militairen, medewerkers van Ahold Delhaize en toeristen die via TUI of Corendon een vakantiereis boekten. Onder meer namen, geboortedata, paspoortnummers, e-mailadressen, reisbestemmingen en testuitslagen stonden in een database die voor buitenstaanders eenvoudig toegankelijk bleek.

Onderzoekers van Nieuwsuur ontdekten dat in de database ook het ministerie van Defensie als opdrachtgever voor coronatests stond vermeld. Persoonlijke gegevens van militairen, inclusief burgerservicenummers, paspoortnummers en de locatie waar tests zijn afgenomen, waren volgens hen zichtbaar. Ook kon je zien waar deze militairen vervolgens naartoe vertrokken. Defensie, dat tegenover het tv-programma spreekt van „een kwalijke zaak” heeft inmiddels een voorlopige melding gedaan bij privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn Defensie-experts op het gebied van informatiebeveiliging naar U-Diagnostics gestuurd.

Naast de gelekte informatie uit de database blijkt U-Diagnostics medische gegevens en persoonsgegevens van patiënten onderling te hebben gedeeld in een Whatsapp-groep met driehonderd leden, die als helpdesk diende. Daarbij ging het naast testuitslagen bijvoorbeeld om foto’s van paspoorten en rekeningafschriften die voor alle leden zichtbaar waren. Ook wachtwoorden werden gedeeld via deze Whatsapp-groep. U-Diagnostics laat in een reactie aan Nieuwsuur weten dat het bedrijf de privacywetgeving niet heeft overtreden. Wel erkent directeur Maarten Cuppen van het bedrijf dat persoonlijke informatie „beter beveiligd kon worden”. De bewuste database is vannacht extra beveiligd en zou niet langer toegankelijk zijn voor derden.

In de database stonden klanten uit het heel Nederland.. Foto Pieter Stam de Jong/ANP

Strenge maatregelen in delen VK, Joe Biden presenteert plan coronabestrijding VS

 • „Het is uit met de pret”: Engelsen die volgende week worden betrapt tijdens een lockdownfeestje, kunnen een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel donderdagavond bekendgemaakt. Het gaat om een verviervoudiging van de nu gehanteerde boete en geldt voor mensen die met meer dan vijftien mensen samenkomen. De organisator van zo’n huisfeestje kan een nog zwaardere boete verwachten. De maatregel geldt alleen voor inwoners van het landsdeel Engeland; in de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - liggen de geldstraffen veel lager, rond de 60 pond (67 euro).
 • Ook in Noord-Ierland zijn donderdag nieuwe stappen in het coronabeleid aangekondigd. Daar wordt de lockdown met in ieder geval vier weken verlengd, en zal daarmee tot 5 maart van kracht zijn. Volgens de eerste minister van het landsdeel, Arlene Foster, is ook nog niet uitgesloten dat deze verlenging de laatste zal zijn. Op 18 februari wordt opnieuw gekeken of de gezondheidssituatie in Noord-Ierland voldoende is verbeterd om de beperkingen te versoepelen.
 • De nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft donderdag een persconferentie gehouden om zijn plan voor de bestrijding van het coronavirus toe te lichten. Het einde daarvan is nog niet in zicht, zo stelde hij: „Het zal eerst nog eerder worden, voordat de situatie überhaupt kan verbeteren.”
  Eén belangrijke concrete maatregelen die van kracht wordt: en komt een verplichte quarantaine voor iedereen die met het vliegtuig in de VS aankomt. Mensen die naar het land willen vliegen, mogen zo’n reis pas ondernemen als ze op het vliegveld een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen.

Tweede Kamer akkoord met avondklok, begintijd een half uur later

Vanaf aanstaande zaterdag geldt in Nederland een avondklok, tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Dat is de uitkomst van het debat dat donderdag werd gevoerd in de Tweede Kamer. Het kabinet zette in eerste instantie in op een avondklok die een half uur eerder begint, maar dat voorstel stuitte op verzet in de Kamer. D66 - dat eerst nog helemaal tegen de maatregel was - vroeg in het debat om een latere ingangstijd. Daarmee ging uiteindelijk een meerderheid akkoord: van VVD, CDA, D66, Christenunie, PvdA, SP en 50Plus. De eindtijd blijft gelijk.

De wat latere ingangstijd van de avondklok zal volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) niet de effectiviteit van de maatregel aantasten. „Uiteindelijk zijn het niet maatregelen die het verschil maken maar is het ons gedrag dat het verschil maakt. Al die maatregelen samen helpen daarbij”, citeert persbureau ANP De Jonge na afloop van het debat.

Lees ook het verslag van het debat in de Tweede Kamer over de avondklok: Vol zelfvertrouwen vroeg premier Rutte de Kamer om steun avondklok – én kreeg die

CNV baalt van uitblijven speciaal fonds voor werkende ouders

Vakbond CNV vindt dat het kabinet in de financiële steunmaatregelen onvoldoende rekening houdt met werkende ouders. Volgens CNV is het „zeer teleurstellend” dat het kabinet geen speciaal calamiteitenfonds kan optuigen voor de honderdduizenden ouders die het thuiswerken moeten combineren met het zorgen voor de kinderen.

CNV-voorman Piet Fortuin vreest dat de huidige lockdown door de opmars van de Britse variant van het coronavirus nog maanden zal duren. „Ouders zitten aan alle kanten klem. Het is ongehoord dat het kabinet niet snel iets regelt voor al die ouders in de knel”, aldus Fortuin.

CNV stelt dat één op de zes ouders verlofdagen opneemt om voor de kinderen te zorgen, omdat kinderdagverblijven en scholen voorlopig gesloten blijven en thuiswerken nog altijd het devies is in Nederland. De vakbond maakte zich eerder sterk voor een calamiteitenfonds waarmee ouders makkelijker vrije dagen kunnen opnemen, die de werkgever vanuit de overheid vergoed kan krijgen. Het kabinet stelt dat dit op korte termijn echter niet mogelijk is.

Het CNV pleitte eerder voor een speciaal calamiteitenfonds voor werkende ouders. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Geen evenementen in Drenthe tot 1 juni

In Drenthe zijn alle grote publieksevenementen tot zeker 1 juni verboden. Dat meldt de Veiligheidsregio Drenthe donderdagavond. Het besluit werd eerder op de dag genomen door de twaalf burgemeesters uit de provincie wegens het aantal coronabesmettingen en de hoge druk op de zorg. Door de maatregelen gaan onder meer carnavalsoptochten, paasvuren en schaatstochten niet door.

Het besluit moet organisatoren duidelijkheid geven. „Vorig jaar moesten veel evenementen op het laatste moment nog worden afgeblazen. We willen de organisatoren daarom nu in een vroegtijdig stadium een duidelijk signaal geven dat er helaas geen ruimte is voor deze evenementen en dat zij niet hoeven te beginnen aan hun voorbereidingen”, zegt een woordvoerder van burgemeester Marco Out van de gemeente Assen. Vorig jaar moesten onder meer de uit hout opgebouwde paasvuren vlak voor Pasen alsnog worden afgebroken.

In Drenthe leven grote zorgen over het aantal coronabesmettingen. „Dat aantal ligt nog veel te hoog in onze provincie. Er zijn veel clusters van besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen en de druk op ziekenhuis is nog erg hoog. Daarbij ben je heel erg afhankelijk van landelijke ontwikkelingen bij de verspreiding van het virus”, aldus de woordvoerder.

Hoewel nog onduidelijk is of en wanneer evenementen weer mogelijk zijn, worden organisatoren die hun evenement willen verplaatsen naar een datum na 1 juni verzocht om vroegtijdig een vergunning aan te vragen. Ondertussen is duidelijk dat natuurijsbanen in Drenthe wel open mogen bij vorst. In dat geval geldt een maximum van 125 schaatsers per ijsbaan.

Ook de traditionele paasvuren op Eerste Paasdag gaan dit jaar opnieuw niet door in de oostelijke provincie. Foto Vincent Jannink/ANP

Kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit voor ondernemers

Er komt opnieuw extra coronasteun voor bedrijven die zwaar getroffen worden door alle coronamaatregelen. Het kabinet trekt in totaal 7,6 miljard euro uit, verdeeld over verschillende steunregelingen. Dat hebben de demissionaire ministers Bas van ’t Wout (Economische Zaken, VVD), Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) donderdagavond bekendgemaakt.

Zo wordt onder meer de regeling die vaste lasten compenseert (TVL) flink uitgebreid en komen grotere bedrijven daarbij ook in aanmerking. Nieuw zijn een regeling voor starters en een garantiefonds voor ondernemers in de evenementensector, onder wie festivalorganisatoren.

Lees hier het hele bericht: Kabinet trekt 7,6 miljard euro uit voor extra coronasteun

Muziekfestival Glastonbury opnieuw afgelast, Portugal sluit scholen

 • Muziekfestival Glastonbury in Engeland gaat voor het tweede jaar op rij niet door wegens de coronapandemie. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt in een verklaring. Het festival, dat doorgaans zo’n 175.000 bezoekers uit een groot aantal landen trekt, zou dit jaar plaatsvinden op 23 tot en met 27 juni bij het dorpje Pilton. „Het spijt ons dat we jullie moeten teleurstellen”, meldt de organisatie, die zegt tevergeefs „hemel en aarde” bewogen te hebben om het festival door te laten gaan. Gekochte tickets blijven geldig voor volgend jaar.
 • In Portugal worden alle scholen de komende vijftien dagen gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft premier Antonio Costa donderdagmiddag bekendgemaakt na afloop van een kabinetsvergadering, melden internationale persbureaus. Het land is afgelopen weken overspoeld met coronabesmettingen. Gisteren werden ruim 14.600 nieuwe positieve coronatests gemeld, ruim boven het weekgemiddelde van 10.642 per dag. In Portugal geldt sinds vrijdag een strenge lockdown, die zeker een maand duurt. De Portugese bevolking mag alleen naar buiten als dat noodzakelijk is voor werk, zorg of boodschappen.
 • Alle studenten in Frankrijk krijgen als het aan Franse president Emmanuel Macron ligt toegang tot goedkope maaltijden. Macron wil dat studenten, die veelal alleen thuiszitten en geen bijbaantje meer hebben doordat onder meer de horeca en winkels gesloten zijn, voor 1 euro per dag twee maaltijden kunnen kopen, meldt persbureau AFP. Tot dusver werden deze maaltijden enkel aangeboden aan studenten met een studiebeurs. Ook wil Macron regelen dat alle studenten het recht krijgen om minstens een dag per week fysiek naar de universiteit te komen. Tegelijkertijd liet de president weten dat regulier onderwijs tot de zomer niet mogelijk is.

RIVM meldt 5.857 nieuwe meldingen, iets boven weekgemiddelde

Het afgelopen etmaal zijn 5.857 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnengekomen bij het RIVM. Daarmee ligt het aantal voor de zesde dag op rij onder de zesduizend, maar eveneens net boven het weekgemiddelde van 5.359 positieve tests per dag, meldt het instituut donderdagmiddag. Gisteren werden 260 coronagevallen minder gemeld.

Verder meldde het RIVM 91 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19, vier meer dan de dag ervoor. Kanttekening daarbij is dat het aantal overlijdens met vertraging kan zijn doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten dat ligt opgenomen in het ziekenhuis is in de afgelopen 24 uur gedaald met 44 tot 2.340, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarvan liggen 673 mensen op een intensivecareafdeling, dat zijn er twee minder dan gisteren. Ook zijn vier coronapatiënten opgenomen op een Duitse IC, hetzelfde aantal als de dag ervoor. 1.667 patienten met Covid-19 zijn opgenomen op regulieren ziekenhuisafdelingen.

Het LCPS meldt dat de druk op IC’s hoog blijft in Nederland. De totale capaciteit bedraagt 1.357 bedden, waarvan er nu 1.133 bezet zijn. Daaronder zitten 460 mensen met een andere aandoening dan Covid-19.

Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt 800 tot 1.000 banen. Dat aantal komt bovenop de eerdere reorganisatie waarbij 5.000 banen verloren gingen. Dat maakte de KLM woensdagmiddag bekend. De maximaal 1.000 werknemers die extra moeten vertrekken betreft voor de helft cabinepersoneel. Daarnaast gaat het om honderd piloten en tweehonderd tot vierhonderd medewerkers op de grond.

KLM-topman Pieter Elbers stelt in een toelichting dat „deze reductie nog losstaat van de nieuwe maatregelen van het kabinet van de afgelopen 48 uur”. Volgens Elbers zijn die wel „exemplarisch voor de restricties en dynamieken waar waar we sinds de uitbraak van de pandemie wereldwijd mee te maken hebben”.

Het demissionaire kabinet liet woensdag weten dat reizigers naar Nederland vanaf zaterdag een negatieve sneltest moeten kunnen tonen. Dat geldt ook voor het cabinepersoneel en crewleden. Daarop kondigde de luchtvaartmaatschappij aan intercontinentale reizen en Europese vluchten voorlopig op te schorten, omdat de KLM geen risico wil lopen om werknemers achter te moeten laten in een ver oord bij een positieve test.

Verschillende vakbonden verzochten het kabinet en Tweede Kamer voor een uitzondering van vlieg- en bemanningspersoneel. Daartoe leek de Tweede Kamer donderdag vooralsnog niet bereid. Bovendien stelt Elbers dat als er wél een uitzondering komt, „deze reductie hard nodig is”. „De effecten van de laatste maatregelen komen hier nog bovenop”, aldus de topman.

De KLM wil niet het risico lopen dat werknemers met een negatieve test achter moeten blijven in het buitenland. Foto Siese Veenstra/ANP

Praatprogramma’s beloven minder gasten te ontvangen bij avondklok

Praatprogramma’s van de Nederlandse Publieke Omroep en RTL zullen kritischer omgaan met het uitnodigen van gasten. Zo zullen ze - als er een avondklok komt - waarschijnlijk minder mensen in de studio ontvangen en vaker gebruik maken van videoverbindingen. Dat laten de NPO en RTL donderdag weten aan persbureau ANP.

Premier Mark Rutte (VVD) vertelde woensdag bij de persconferentie dat gasten in late praatprogramma’s gevrijwaard blijven van de avondklok. „Programma’s als Nieuwsuur, Op1, Jinek en Hart van Nederland zijn ontzettend belangrijk zijn voor de informatieoverdracht. Dat merk je ook aan de stijgende oplages van kranten en kijkcijfers die stijgen. Mensen zijn heel erg bezig met de maatregelen en wat zijn de discussies daarover? Dat is ontzettend belangrijk en ontzettend waardevol.”

Donderdag riep de premier de programmamakers wel op om kritischer te kijken naar de invulling van de uitzendingen. Zo suggereerde Rutte om vaker ‘s middags al delen op te nemen of via videoverbindingen in te bellen, zodat er minder gasten aanwezig zijn in de studio. Bert Huijsjes, directeur van WNL en eindredacteur bij Op1, zegt tegen ANP dat het „vreemd is om een programma op televisie te zien met een groot aantal mensen aan tafel als kijkers dat zelf thuis niet mogen. We gaan heel goed afwegen welke gasten we uitnodigen en welke gasten we een ontheffing gaan geven.” Ook RTL zegt minder gasten in de studio uit te nodigen.

Eva Jinek zal waarschijnlijk minder gasten aan tafel ontvangen, mocht er een avondklok komen. Foto Phil Nijhuis/ANP KIPPA

Brand bij vaccinfabrikant in India en Londense bussen omgebouwd tot ambulances

 • In India zijn vijf doden gevallen bij een brand op de campus van het Serum Institute of India, de fabrikant die voor India en andere ontwikkelingslanden het covid-vaccin van Oxford-Astrazeneca produceert. Dat melden Indiase media. De brand woedde in een ruimte die gebouwd werd om de productie van dit vaccin op te kunnen schroeven, niet in het deel van het gebouw waar het vaccin geproduceerd wordt.
 • Vanaf vrijdag gaan in Portugal de kleuterscholen, scholen en universiteiten weer dicht. Dat meldt het Portugese persbureau Lusa. Het land heeft sinds deze week het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen per miljoen inwoners, volgens de datatracker ourworldindata.org.
 • In Londen zijn twee bussen omgebouwd tot geïmproviseerde ambulances om patiënten tussen ziekenhuizen te vervoeren. Dat schrijft The Guardian. Het gaat niet om de karakteristieke Londense dubbeldekkerbussen, maar om twee enkeldekkers. De meeste stoelen zijn uit de voertuigen verwijderd, zodat in iedere bus vier patiënten passen. De nationale gezondheidsdienst NHS hoopt hiermee de intense druk op ziekenhuizen en de Londense ambulancedienst te verlichten.

Van Nieuwenhuizen: verlopen rijbewijs tijdelijk langer geldig

Rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven door een zogeheten coulanceregeling in elk geval geldig tot 1 maart. De regeling houdt onder meer in dat automobilisten met zo’n rijbewijs verzekerd blijven en geen boete riskeren als de politie hen aanhoudt. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een aflopend rijbewijs uit een ander EU-land. De minister schrijft dat een noodprotocol nodig was omdat veel automobilisten hun rijbewijs niet kunnen verlengen in de coronapandemie. Volgens Van Nieuwenhuizen geldt de coulanceregeling alleen voor rijden binnen Nederland. Er komt waarschijnlijk binnenkort een Europese coulanceregeling, waarmee de Nederlandse noodregels komen te vervallen.

Een verlopen rijbewijs is niet geldig als identificatiemiddel - er geldt een uitzondering voor zorgafnames, zoals een ziekenhuisafname. Verder schrijft Van Nieuwenhuizen dat er ook een coulanceregeling komt voor mensen wiens geldige theorie-examen afloopt. Examens die verlopen tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2021, blijven tijdelijk geldig tot 1 oktober 2021.

Merkel: buurlanden moeten strengere maatregelen treffen, anders sluiten we de grenzen

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel dringt binnen de EU aan op strengere maatregelen. Anders, zo dreigt Merkel, zal Duitsland de grenzen met buurlanden moeten sluiten. Dat zei haar stafhoofd Helge Braun volgens Reuters.

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich uitgesproken tegen het sluiten van de grenzen. „Ik denk dat we er alles aan moeten doen om dat te voorkomen”, zei hij volgens Deutsche Welle. „Om grenscontroles en vijftig kilometer lange files te voorkomen.”

Tijdens een persconferentie zei Merkel zelf dat we ons bevinden in „een moeilijke fase van de pandemie”. De nieuwe, mogelijk meer besmettelijke virusvarianten zullen een belangrijk onderwerp op de vergadering zijn van EU-leiders donderdagavond. „Epidemiologisch gezien is de EU één regio”, zei Merkel volgens Reuters.

Een grensovergang tussen Duitsland en Polen. Foto Marcin Bielecki/EPA

CBS: huishoudens gaven in november 6,5 procent minder uit dan vorig jaar

Huishoudens gaven afgelopen november 6,5 procent minder geld uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Door de lockdown vielen vooral uitgaven aan diensten zoals de kapper, restaurants, bioscopen, musea en voetbalstations weg. Dat blijkt donderdag uit de laatste cijfers van het CBS.

Van de binnenlandse consumptie-uitgaven gaat normaal gesproken meer dan de helft naar diensten. Omdat veel van dit soort bedrijven hun deuren moesten sluiten in november vielen de inkopen bij deze sector 14 procent terug. Aan bepaalde producten, zoals vervoersmiddelen, kleding en schoenen, werd ook minder uitgegeven.

Een aantal andere soorten producten werden wel meer gekocht. De uitgaven aan voedsel en genotsmiddelen zoals alcohol, sigaretten en softdrugs stegen met 4,9 procent. Ook de uitgaven aan wat het CBS „duurzame goederen” noemt, namen toe. Huishoudens spendeerden 6 procent meer aan elektrische apparatuur en inrichting dan een jaar geleden.

De uitgaven lagen sinds vorig jaar maart maandelijks meerdere procenten lager dan een jaar eerder. In april viel de consumptie het hardste terug, met ruim 17 procent. Ook het consumentenvertrouwen, de index die aangeeft of mensen meer of minder bereidt zijn om te kopen, daalde afgelopen voorjaar maar krabbelde in december weer iets terug. Afgelopen januari bleef het consumentenvertrouwen nagenoeg gelijk aan de maand ervoor.

Mensen geven minder geld uit dan vorig jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Volg het Kamerdebat over nieuwe coronamaatregelen

Het Kamerdebat over de nieuwe coronamaatregelen is begonnen. Gisteren kondigden demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) onder meer een avondklok aan, maar kabinet moet nog op zoek naar een meerderheid in de Tweede Kamer. Coalitiepartij D66 is kritisch; Rob Jetten verzette zich vorige week nog fel tegen een avondklok.

Afgelopen dagen belde De Jonge diverse keren met oppositiepartijen. Hij hoopt met name op de steun van PvdA en GroenLinks, maar zij twijfelen over de effectiviteit van de avondklok.

Volg het debat in dit liveblog

Meer coronadoden VS dan gesneuvelde Amerikaanse soldaten in Tweede Wereldoorlog

Het aantal Amerikanen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus ligt sinds woensdag hoger dan het aantal Amerikaanse militairen dat sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit en de afdeling veteranenzaken van de Amerikaanse overheid.

Covid-19 heeft in de VS tot op heden 406.001 slachtoffers gemaakt. In de Tweede Wereldoorlog lieten aan Amerikaanse zijde 405.399 soldaten het leven. De Verenigde Staten waren van 1941 tot 1945 betrokken bij de oorlog terwijl de huidige coronapandemie slechts iets meer dan een jaar oud is. Het virus dook in december 2019 voor het eerst op in de Chinese provincie Wuhan.

De bloedigste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis, de Amerikaanse burgeroorlog die van 1861 tot 1865 duurde, kostte aan ongeveer 618.000 Amerikaanse soldaten het leven.

Een begrafenisondernemer duwt een doodskist in Los Angeles, Californië. Foto: Patrick T. Fallon/AFP

Werkloosheid in december verder gedaald

In december is de werkloosheid in Nederland verder gedaald. In de laatste maand van het jaar waren 368.000 mensen werkloos. Dat is 3,9 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het CBS donderdag. In november lag dat percentage nog op 4 procent. In de laatste drie maanden van het jaar daalde het aantal werklozen met gemiddeld 15.000 per maand.

Verder is de arbeidsparticipatie in het vierde kwartaal verder gestegen. De coronacrisis zorgde in het eerste en tweede kwartaal voor een terugval van 173.000 werkenden. In de laatste drie maanden van vorig jaar steeg de arbeidsparticipatie naar het niveau van eind 2018. Dat meldt het CBS donderdag.

In Nederland nam de werkeloosheid in eerste instantie sneller toe dan het EU-gemiddelde. Waardoor dat komt, schrijft het CBS niet. Wel is de werkeloosheid in Nederland in vergelijking tot andere EU-landen laag.

Een plotselinge toename van de werkeloosheid deed zich in 2009 voor het laatst voor. Toen zorgde de nasleep van de bankencrisis tot het tweede kwartaal van 2011 voor een gestage afname van het aantal werkenden en bereikte de arbeidsparticipatie pas in 2019 het pre-crisispunt. Nu gaat dat herstel sneller, schrijft het CBS.

PostNL bezorgde door de pandemie 25 miljoen extra pakketjes

PostNL heeft met een „extreem druk piekseizoen” in de laatste drie maanden het financieel „toch al sterke” jaar 2020 afgesloten. Er werden 337 miljoen pakketten bezorgd, waarvan er zo’n 25 miljoen rechtstreeks zijn toe te schrijven aan de extra drukte door het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het bedrijf (pdf) die vanochtend zijn gepresenteerd.

De post- en pakketbezorger noteerde een nettowinst van 240 miljoen euro - veel meer dan vooraf werd verwacht. 55 miljoen euro daarvan beschouwt PostNL als eenmalig omdat dat bedrag binnenkwam als gevolg van de coronalockdowns. Die leidden niet alleen tot drukte bij de pakketbezorgers, maar ook bij de afdeling die brieven bestelt (‘Mail in Nederland’). Zo zijn er dit jaar meer kerstkaartjes verstuurd omdat mensen minder bij elkaar op visite konden. De drukte leidde wel tot hoofdbrekens bij de bezorgers, drukte in de afhaalpunten en vertraging bij de bezorging.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen zegt dat de goede cijfers te danken zijn aan de inzet van de medewerkers. „Dankzij de enorme inzet van onze mensen en de
veerkracht van onze bedrijfsactiviteiten konden we een essentiële rol in de samenleving vervullen”, zo staat in een bericht bij de cijfers. Ze zegt dat het personeel „bijzondere erkenning” verdient, en beloofde een hogere winstuitkering en een extra betaling voor de medewerkers van de bezorgpartners van PostNL die pakketjes rondrijden. Hoe hoog dat bedrag zal zijn, wordt bij de cijfers niet vermeld.

De pakketjes lagen in de laatste drie maanden van 2020 hoog opgetast in de sorteercentra. De buitengewone drukte heeft PostNL goede financiële cijfers opgeleverd. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag.

 • Het kabinet heeft het voornemen om in Nederland een avondklok in te stellen. Deze zou zaterdag in moeten gaan. Donderdag zal de Tweede Kamer over de maatregel debatteren. Het kabinet heeft verder onder meer aangekondigd dat het maximumaantal bezoekers thuis wordt verlaagd naar één en dat bij uitvaarten nog maar vijftig mensen aanwezig mogen zijn.
 • Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor reizigers uit landen buiten het Schengengebied waar veel mutaties van het coronavirus voorkomen. Het gaat in eerste instantie om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, alle landen in Zuid-Amerika en Kaapverdië.
 • De tweede inenting met het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer en BioNTech wordt pas na zes weken gezet, in plaats van na drie weken. Door later te prikken, kunnen meer mensen een eerste vaccinatie krijgen.
 • Uit modelberekeningen van het RIVM blijkt dat als er geen extra maatregelen worden genomen, een nieuwe coronapiek kan ontstaan die even hoog is als de eerste golf. Half mei zouden er ruim 1.200 coronapatiënten op de IC kunnen liggen. Verder stelt het OMT dat er geen maatregelen zijn die een gelijkwaardig of groter effect kunnen hebben dan een avondklok.
 • Het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer en BioNTech lijkt in laboratoriumonderzoeken effectief te zijn tegen de Britse variant van het coronavirus. Het onderzoek is nog niet door collega-wetenschappers beoordeeld. De Britse variant is nu in zestig landen vastgesteld.

Lees hier het hele blog terug: Franse skiliften blijven waarschijnlijk rest van het seizoen gesloten