Oud-presidenten Clinton, Bush en Obama prijzen machtsoverdracht in videoboodschap

De oud-presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama hebben in een gezamenlijke videoboodschap lof uitgesproken voor de Amerikaanse traditie van een vreedzame machtsoverdracht, en de nieuwe president Joe Biden succes gewenst.

„Inauguraties symboliseren een traditie van de vreedzame overdracht van de macht die meer dan twee eeuwen oud is”, zei Obama in een woensdag opgenomen video die werd uitgezonden tijdens een nationale televisieshow op woensdagavond. Bush voegde toe: „Het feit dat wij drieën hier staan te praten over de vreedzame overdracht van de macht wijst op de institionele integriteit van ons land.”

Twitter avatar NBCNews NBC News WATCH: Former Presidents Clinton, Bush and Obama reflect on what Inauguration Day means to them. https://t.co/OtNDf7uF34

Dat de drie oud-presidenten, die bij elkaar regeerden van 1993 tot 2017, zich geroepen voelden een unieke, gezamenlijke boodschap op te nemen, is veelzeggend over de mate van verdeeldheid in de Amerikaanse maatschappij aan het einde van de regeertermijn van president Donald Trump. Trump bracht de vreedzame machtsoverdracht in gevaar door de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen en de leugen te verspreiden dat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd - wat leidde tot de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari.

De drie voormalige presidenten spraken de hoop uit dat Amerikanen de sterke polarisatie kunnen terugdringen door toenadering tot elkaar te zoeken. „Het is een nieuw begin”, zei Clinton. „Iedereen moet proberen een toontje lager te zingen en de hand reiken naar vrienden en buren.”

Clinton, Bush en Obama sloten af met gelukwensen aan Biden. „Ik ben blij dat je er bent”, zei Clinton. Bush zei te hopen op succes voor Biden, want „jouw succes is nu het succes van ons land.” Obama voegde toe dat „wij beschikbaar zijn als burgers om je te helpen ons land vooruit te leiden.”

De boodschap werd uitgezonden aan het einde van een show waarin Amerikaanse sterren een eerbetoon brachten aan de nieuwe president. Het programma, getiteld ‘Celebrating America’ en gepresenteerd door de acteur Tom Hanks, bevatte optredens van onder anderen Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake, de Foo Fighters en Demi Lovato.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Biden tekent eerste decreten over corona en klimaatakkoord