Merkel: buurlanden moeten strengere maatregelen treffen, anders sluiten we de grenzen

Een grensovergang tussen Duitsland en Polen.
Een grensovergang tussen Duitsland en Polen. Foto Marcin Bielecki/EPA

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel dringt binnen de EU aan op strengere maatregelen. Anders, zo dreigt Merkel, zal Duitsland de grenzen met buurlanden moeten sluiten. Dat zei haar stafhoofd Helge Braun volgens Reuters.

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich uitgesproken tegen het sluiten van de grenzen. „Ik denk dat we er alles aan moeten doen om dat te voorkomen”, zei hij volgens Deutsche Welle. „Om grenscontroles en vijftig kilometer lange files te voorkomen.”

Tijdens een persconferentie zei Merkel zelf dat we ons bevinden in „een moeilijke fase van de pandemie”. De nieuwe, mogelijk meer besmettelijke virusvarianten zullen een belangrijk onderwerp op de vergadering zijn van EU-leiders donderdagavond. „Epidemiologisch gezien is de EU één regio”, zei Merkel volgens Reuters.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: PostNL bezorgde 25 miljoen extra pakketjes door de pandemie