Recensie

Recensie Muziek

Het equivalent van een vlakte die trilt in de hitte

Violisten en pianisten hebben de grote concerto’s voor het uitkiezen, gitaristen hebben eigenlijk alleen het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Gitarist Jacob Kellermann en dirigent Christian Karlsen hebben het nu opgenomen met het London Philharmonic Orchestra: heldere, strakke orkestklank, de uitstekend vertolkte gitaarpartij prominent in de mix. Maar het is de slimme context die hun cd zo goed maakt. Ze combineren Rodrigo met twee voor hen gecomponeerde gitaarwerken, uitgevoerd met het Zweedse Norrbotten NEO. In het gitaarconcert Turia ontleedt Rodrigo’s streekgenoot Francisco Coll de smeltkroes van de Spaanse muziek. De vijf zeer diverse delen variëren van flamencoflarden, agressief expressionisme en meditatief getokkel tot een geweldige anti-cadenza in het vierde deel. Componist-gitarist Pete Harden vertraagde en ontstemde in Solace and shimmer de akkoorden van het Adagio uit Aranjuez tot het equivalent van een vlakte die trilt in de hitte: intrigerende, hallucinerende spookmuziek.