Grapperhaus: ga geen formulieren vervalsen

Kees van der Staaij (SGP) heeft er moeite mee dat een andere wet dan de coronawet wordt gebruikt voor de avondklok. “Deze wet is voor dit soort situaties niet bedoeld.” Volgens Van der Staaij heeft deze wet een veel strenger karakter qua straffen. Grapperhaus herhaalt dat het overtreden van de avondklok een boete van 95 euro oplevert maar valsheid in geschrifte ernstiger is. Grapperhaus waarschuwt daarom: „Ga niet formulieren vervalsen, want dan zit je in andere categorie van het strafrecht.” Als grap kan Grapperhaus waarderen dat mensen Thuisbezorgd-jassen willen aanschaffen.

Over de handhaving heeft Grapperhaus gesproken met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad en de politie. Volgens hen is handhaving mogelijk en de Marechaussee zal ook ondersteuning leveren. Grapperhaus benadrukt dat het overgrote deel van de mensen de regels naleeft en thuiswerkt.

Boa’s worden niet ingezet om de avondklok te handhaven, vertelt minister Grapperhaus, dat wordt aan de politie overgelaten. Wilders vindt dat de politie daar niet voor moet worden ingezet. „De politie moet boeven vangen.” Grapperhaus claimt dat de criminaliteit is afgenomen, er zijn bijvoorbeeld minder woninginbraken.

Volgens Wilders ontstaat er een „totaal gestoorde wereld” als mensen overal een formulier moeten laten zien. Grapperhaus vertelt over de eerste keer dat hij als 16-jarige op een brommer ging rijden, en toen werd aangehouden. „Toen moest ik mijn verzekeringsbewijs laten zien, ik moest dus ook een formulier laten zien.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer akkoord met avondklok vanaf 21.00 uur