Recensie

Recensie Muziek

Botsende stralingswind, voor wie geduld heeft

De reden om de tweede compilatie van Concentric Records te beluisteren, het nieuwe label voor experimentele muziek uit Berlijn, is de bijdrage van gevierd deep house producer Terre Thaemlitz (dj Sprinkles) en de Japanse pianist Daisuke Tadokoro. Hun duet is een zwaarmoedige compositie van ingetogen pianospel die halverwege plots omslaat als de vingers van Takodoro over de toetsen buitelen. Echo’s van fragmenten zwellen aan en nemen af, de akkoorden overrompelen. De intrigerende bijdrage van Kareem Lofty doet denken aan Actress, met gedempte samples die voorbij schuifelen. Verder hoor je natuurgeluiden (Jana Winderen) en filmische soundscapes met strijkers (Christina Vantzou) op dit verstilde ambient album met een nostalgische pandemieboodschap. De titel refereert naar de shock die ontstaat als twee stralingswinden op elkaar botsen. Alleen moet je wel geduld hebben: de meest intro’s duren lang en niet alle nummers zijn meeslepend.