Ondanks de coronacrisis kwamen er vorig jaar 68.000 bedrijven bij

Op een industrieterrein aan de rand van Tilburg worden nieuwe distributiecentra gebouwd.
Op een industrieterrein aan de rand van Tilburg worden nieuwe distributiecentra gebouwd. Foto Merlin Daleman

Ondanks de coronacrisis heeft Nederland in vergelijking met een jaar geleden 68.000 meer bedrijven. Dat is een toename van 3,7 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De groei komt deels doordat vorig jaar relatief weinig ondernemingen failliet gingen; zeker 16 procent minder dan een jaar eerder. Door de financiële coronasteun van de overheid werden naast gezonde bedrijven, ook ondernemingen in leven gehouden die in een normaal jaar om zouden vallen.

Met name in de onderwijssector kwamen er veel bedrijven bij (8,2 procent). Dat zijn bijvoorbeeld ondernemingen die zich richten op studiebegeleiding. In de bouwsector en de gezondheidszorg steeg het aantal bedrijven met ruim 6 procent. Ook het aantal horecabedrijven steeg met ruim 5 procent, ondanks dat deze sector hard werd geraakt door verplichte sluitingen.

Toch is de groei relatief laag in vergelijking met voorgaande jaren. In de periode van 2011 tot 2019 groeide het aantal bedrijven gemiddeld met 5,3 procent per jaar. Begin 2021 telde Nederland 1,92 miljoen bedrijven, een stijging van 50 procent ten opzichte van begin 2011. De afgelopen tien jaar nam met name het aantal eenmanszaken toe. In 2011 waren dat er nog 888.000, in 2021 zijn dat er zeker 1,5 miljoen - een groei van 69 procent.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ministerie haalde vorig jaar 50.000 gestrande reizigers terug