Recensie

Een tijdloos universum van hiphop, rock en space-muziek

Recensie Het Australische duo The Avalanches maakt met We Will Always Love You hun derde album in twintig jaar. Het is het meest geslaagde, dankzij de nostalgische sfeer van Hammond-orgel en ruimtevaartblieps.

Robbie Chater van The Avalanches speelt in de Londense concertzaal O2 Forum Kentish Town in juni 2017.
Robbie Chater van The Avalanches speelt in de Londense concertzaal O2 Forum Kentish Town in juni 2017. Foto Burak Cingi/Redferns

De Amerikaanse ‘girl group’ The Shirelles had eind jaren vijftig succes met hits als Dedicated To The One I Love. Een van hun nummers, It's Love That Really Counts (1962), kreeg onlangs een tweede leven in het liedje The Divine Chord, van het Australische duo The Avalanches. De twee muzikanten achter deze naam, Robbie Chater en Tony Di Blasi, verwerkten niet alleen een sample van het zestig jaar oude nummer, maar speelden ook de melodie na. Hun versie is sneller dan het melancholische origineel en uitgevoerd op een ander instrument, maar heeft toch de sfeer van destijds.

Dat is het aantrekkelijke recept van The Avalanches: de muziekgeschiedenis is hun gereedschapskist. Voor bijna iedere song op hun nieuwe, derde album, We Will Always Love You, knippen, plakken en bewerken ze composities van anderen. ‘Samples’ zijn de afgelopen twintig jaar minder in trek dan daarvoor. Wegens de toegenomen kosten, waarschijnlijk; het verwerken van opvallende samples door bijvoorbeeld rappers als Kanye West of Kendrick Lamar, wordt inmiddels beschouwd als pronkzucht, vergelijkbaar met dure auto’s of horloges.

Toch zijn The Avalanches trouw aan hun werkwijze. Daaruit ontstonden in twintig jaar drie albums, die een overeenkomstige stijl hebben: collage-achtige liedjes met een moderne aanpak en een nostalgisch geluid. Het moderne zit hem in de techniek, de instrumenten, en de vele gastrollen van bevriende vocalisten. Het nostalgische schuilt in de lounge-sfeer van Hammond-orgel en ruimtevaartblieps, die als een sluier over de dansbare en tragere composities ligt. Dankzij de mooie afwerking en sterke melodieën is We Will Always Love You het meest geslaagde album tot nog toe. Al zijn de combinaties soms vergezocht: in het overvolle Wherever You Go raakt gastzangeres Neneh Cherry zoek. In de overige vierentwintig songs, waaraan onder andere Tricky, MGMT, Kurt Vile en Leon Bridges meewerkten, ontstaat de inventieve versmelting van hiphop, rock en space-muziek, in een tijdloos universum.