Trump wil inreisverbod Schengen, VK en Brazilië opheffen

Een vluchtpassagier loopt over Heathrow in Londen.
Een vluchtpassagier loopt over Heathrow in Londen. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Afzwaaiend president Trump wil op de valreep van zijn presidentschap het inreisverbod voor reizigers uit de Schengenzone, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië opheffen vanaf 26 januari. Dat maakt het Witte Huis maandagavond bekend. Of dit daadwerkelijk gebeurt is maar de vraag, aangezien een woordvoerder van Joe Biden direct na de bekendmaking stelde dat de nieuwe president niet achter het opheffen van het inreisverbod staat.

De maatregel was vorig jaar genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Als het inreisverbod inderdaad wordt opgeheven, moeten reizigers die aankomen in de Verenigde Staten wel nog een negatieve test voor het coronavirus overleggen, waarmee zij aantonen niet besmet te zijn.

Een inreisverbod voor reizigers uit China en Iran blijft sowieso overeind. De redenering daarachter is dat die landen geen duidelijke informatie met de Verenigde Staten hebben gedeeld over de verspreiding van het virus binnen hun grenzen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Melania Trump neemt afscheid