Oud-bondgenoot McConnell veroordeelt Trump om bestorming Capitool

Chaos tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari.
Chaos tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. Foto Shannon Stapleton/Reuters

De leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConell neemt publiekelijk afstand van Donald Trump. De voormalig bondgenoot van de president houdt hem verantwoordelijk voor de chaotische en gewelddadige bestorming van het Capitool twee weken geleden. McConell zei dinsdag dat de betogers waren „gevoed door leugens” over de uitslag van de presidentsverkiezingen, meldt persbureau AP. „De menigte is geprovoceerd door de president en andere machtige mensen”, aldus de Republikein.

McConnell was lange tijd een van de bondgenoten van Trump binnen de Republikeinse Partij. Aanvankelijk sprak hij zich niet uit over Trumps onjuiste beweringen over fraude bij de verkiezingen. Pas half december - toen Trumps team verschillende rechtszaken over stemfraude had verloren - liet McConnell aan Trump weten dat hij Joe Biden zou erkennen als toekomstig president van de Verenigde Staten. Naar verluidt heeft Trump het contact met hem vervolgens verbroken.

Op 6 januari volgde de bestorming van het Capitool, waarbij duizenden extremistische Trump-aanhangers het parlement binnentrokken en bezet hielden. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven. Naar aanleiding van die gebeurtenis distantieert McConnell zich dinsdag expliciet en publiekelijk van Trump. Daarnaast belooft de Senaatsleider dat de dat de inauguratie van Biden in het Capitool woensdag „veilig en succesvol” zal verlopen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Melania Trump neemt afscheid