Omtzigt: problemen rechtsstaat groot en diep

Pieter Omtzigt (CDA), die een grote rol speelde om de Toeslagenaffaire boven te halen, noemt de conclusie van het rapport over de affaire de hardste in 70 jaar. „Tienduizenden ouders zijn jaren vermalen, met gruwelijke gevolgen.” Die ouders kregen geen enkele bescherming van de rechtsstaat volgens Omtzigt. Daarom zijn de problemen van de rechtsstaat „groot en diep”.

Omtzigt somt op waar het misgaat: niet alleen de regering en de Belastingdienst maar ook de ombudsman, de media en de Kamer. Omtzigt wil dat Kamerleden veel onafhankelijker worden en zich niet strikt hoeven te houden aan een regeerakkoord. En ook is er kritiek voor belangenorganisaties, die eten uit de „staatsruif” volgens Omtzigt. „We hebben de staat zo ingericht dat onze kliek in Den Haag meer kijkt naar de partijvoorzitter dan naar de kiezer en dat zullen we moeten veranderen. We hebben een structuur gecreëerd waarin alles centraal staat maar niet de hardwerkende burger.”

Op de compensatie voor ouders heeft Omtzigt ook forse kritiek. „Een jaar geleden zou iedereen geholpen zijn, maar slechts 2 procent van ouders is nu geholpen. Er is meer geld gegaan naar de Belastingdienst dan naar de ouders.” Ook moet gekeken worden hoe ouders geholpen worden die in de schuldsanering zitten zodat zij niet meteen al het geld gelijk moeten inleveren. Volgens Omtzigt cirkelen schuldeisers „als haaien” om ouders heen.

Maandagavond stuurde het kabinet de antwoorden op honderden Kamervragen die nog waren gesteld. Omtzigt is niet alleen woest over de timing, zo vlak voor het debat, maar ook over de antwoorden zelf, die soms erg summier zijn. Rutte beloofde vrijdag beterschap over het openbaar maken van stukken, maar Omtzigt reageert zwaar teleurgesteld. „Dit is de nieuwe Rutte-doctrine. We hebben hem gehad, we nemen er afstand, en we hebben hem weer ingevoerd.” Omtzigt wil binnen twee dagen alsnog antwoorden, zegt hij.

Ouwehand wil weten of Omtzigt spreekt namens de hele CDA-fractie. „Ik sta hier namens de gehele CDA-fractie”, zegt Omtzigt. Ze wijst hem erop dat de antwoorden uit het ministerie van Financiën ook niet heel duidelijk waren, en daar zit – ze wijst naar minister Wopke Hoekstra in vak K – toch echt ook een CDA’er aan de knoppen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Pieter Omtzigt (CDA) over het achterhouden van informatie door het kabinet, ‘de nieuwe Rutte-doctrine’: https://t.co/eelepT1U4f
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamerdebat over aftreden Rutte III en Toeslagenaffaire