Minister Pompeo: Chinese behandeling Oeigoeren is genocide

Xinjiang Volgens de Amerikaanse regering maken China en de Communistische Partij zich schuldig aan volkerenmoord op de Oeigoeren in Xinjiang.
Een Oeigoerse man op straat in Kashgar in Xinjiang.
Een Oeigoerse man op straat in Kashgar in Xinjiang. Foto Michael Reynolds/EPA

China maakt zich volgens de Amerikaanse regering schuldig aan genocide en mensenrechtenschendingen bij de manier waarop het land omgaat met de Oeigoeren. Die conclusie deelt minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring. Pompeo baseert zich op de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar de Chinese behandeling van de moslimminderheid in de provincie Xinjiang.

Pompeo zegt dat China „onder de leiding en controle van de Communistische Partij” genocide heeft gepleegd op de Oeigoeren in Xinjiang. De minister spreekt van „systematische pogingen om de Oeigoeren te vernietigen” en stelt dat de volkerenmoord nog steeds plaatsvindt. Ook op andere etnische en religieuze minderheidsgroeperingen in Xinjiang zou genocide gepleegd worden. Aan de verklaring van de Amerikaanse regering zijn niet direct maatregelen verbonden, schrijft persbureau Reuters. Wel kan het gevolgen hebben voor handelsrelaties met bedrijven in Xinjiang.

Twitter avatar SecPompeo Secretary Pompeo I have determined that the People’s Republic of China is committing genocide and crimes against humanity in Xinjiang, China, targeting Uyghur Muslims and members of other ethnic and religious minority groups.

China ontkent

De uitzonderlijke verklaring van Pompeo namens de regering van president Donald Trump volgt op een motie van het Congres. Die dwong de regering binnen negentig dagen vast te stellen of er sprake was van genocide of mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in China. Eerder sprak aanstaand president Joe Biden zich ook al uit over de zaak: ook hij denkt dat China zich schuldig maakt aan genocide in Xinjiang. De stellingnames zullen de spanningen tussen China en de VS naar verwachting verder doen oplopen.

In Xinjiang zitten zo’n miljoen Oeigoeren in zogenoemde heropvoedingskampen. Volgens critici worden deze mensen systematisch onderdrukt, uitgebuit en gedwongen hun cultuur en religie te verloochenen. China stelt echter dat de Oeigoeren in de kampen worden ontdaan van extremistische denkbeelden en er nieuwe vaardigheden leren. Het land heeft eerdere kritiek afgedaan als „anti-China-retoriek” om het land „in diskrediet te brengen”.