Laatste nieuws Covid-19

Burgemeesters: bij invoering avondklok zo min mogelijk uitzonderingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronapandemie in Nederland en daarbuiten. Dit blog is nu gesloten. Op dinsdag 19 januari meldde NRC onder meer het volgende:

  • Dinsdag werd bekend dat het kabinet woensdag een persconferentie houdt, waarbij hoogstwaarschijnlijk een avondklok wordt afgekondigd. Volgens bronnen in Den Haag geldt die avondklok vanaf vrijdag van 20.00 uur tot 04.00 uur. Ook zal vermoedelijk het maximumaantal gasten thuis worden verlaagd naar één.
  • Burgemeesters willen dat áls er een avondklok komt, er zo min mogelijk uitzonderingen worden gemaakt voor mensen die wel de straat op mogen. Ook pleiten de burgervader en -moeders voor een zo helder mogelijke onderbouwing, om problemen met de handhaving van de regel te voorkomen.
  • Het aantal positieve coronatests is opnieuw afgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 38.776 besmettingen met het coronavirus; 21 procent minder dan de week ervoor. Het instituut waarschuwt dat het „gematigd positieve beeld” overschaduwd kan worden door de opmars van de zogenoemde Britse variant van het virus.
  • De lockdown in Duitsland is verlengd tot 14 februari. Tot die tijd zullen onder meer niet-essentiële winkels, horecazaken en scholen gesloten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook worden gecertificeerde mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer en winkels.
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn dinsdag een recordaantal sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd: 1.610. Vier van de vijf dagen waarop de meeste coronadoden werden gemeld sinds het begin van de pandemie, vonden deze maand plaats. Het aantal besmettingen met het coronavirus is wel afgenomen.

Lees ook het nieuwe blog van woensdag 20 januari

Ruim 200 miljoen Netflix-abonnees, forse stijging sinds pandemie

Netflix heeft 2020 afgesloten met ruim 200 miljoen abonnees, een nieuw record. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Over het hele jaar kwamen er 37 miljoen abonnees bij: meer dan ooit tevoren. De streamingdienst gaat ervanuit dat de toename het gevolg is van de lockdowns die wereldwijd zijn afgekondigd vanwege de coronapandemie.

De populairste televisieserie van vorig jaar was Tiger King, over de excentrieke tijgerhandelaar die zichzelf Joe Exotic noemt. De Zuid-Koreaanse komedie Parasite was de meest gestreamde film.

Netflix werd opgericht in 1997, aanvankelijk als dienst waar men voor onbepaalde tijd dvd’s kon huren die per post werden verstuurd. Zo’n tien jaar later begon het bedrijf met het streamen van video’s op internet. De dienst was eerst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, maar na 2010 was Netflix ook te bereiken vanuit andere werelddelen. In het derde kwartaal van 2017 behaalde Netflix zijn vorige grote mijlpaal: 100 miljoen betalende gebruikers.

Lees ook: Netflix is voor de cultuurvreter niet genoeg

Lockdown in Duitsland wordt verlengd tot 14 februari

De lockdown in Duitsland wordt opnieuw met twee weken verlengd en zal duren tot en met zondag 14 februari. Tot die tijd zullen onder meer niet-essentiële winkels, horecazaken en scholen gesloten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook worden gecertificeerde mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer en winkels. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdagavond bekendgemaakt na een vergadering met de premiers van de zestien deelstaten van het land, meldt persbureau Reuters.

Volgens Merkel gaat het om voorzorgmaatregelen. „Dit is het moment om preventieve maatregelen te nemen tegen de dreiging van dit virus”, aldus de bondskanselier. Net als in Nederland nemen de coronabesmettingen de afgelopen dagen af in Duitsland, maar heerst tegelijkertijd vrees voor de zogenoemde Britse variant van het coronavirus, die waarschijnlijk veel besmettelijk is. Om een nieuwe stijging in het aantal infecties te voorkomen wil Merkel dat meer Duitsers thuiswerken de komende weken.

Dinsdag registreerde het Robert Koch Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, ruim elfduizend nieuwe positieve coronatests. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg met 989 tot 47.622.

Merkel vlak voor haar toespraak in Berlijn waarin ze de verlengde lockdown bekendmaakte. Foto Hannibal Hanschke/AFP

Burgemeesters pleiten voor zo min mogelijk uitzonderingen avondklok

Áls er een avondklok wordt ingevoerd, moeten er zo min mogelijk uitzonderingen komen om onduidelijkheden te voorkomen. Tot die conclusie zijn de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s dinsdagavond gekomen tijdens het Veiligheidsberaad, meldde voorzitter Hubert Bruls achteraf aan de pers. Bruls herinnerde aan de sluiting van de niet-essentiële winkels half december, waarna de discussie ontstond over welke winkels essentieel zijn en meerdere ketens toch de deuren openden. „We hebben toen dagen onduidelijke toestanden gehad in onze steden en dorpen”, zei Bruls daarover. Dat wil hij nu voorkomen.

Welke uitzonderingen er wel zouden moeten komen, wilde Bruls niet zeggen. Op de vraag van een journalist of hondeneigenaren hun huisdier nog mogen uitlaten als de avondklok van kracht is, zei hij wel dat „een hond natuurlijk een keer naar buiten moet”. Verder benadrukte Bruls dat de invoering van de avondklok zeer ingrijpend is. „In dit deel van de wereld hebben we dat de laatste 75 jaar niet meegemaakt.”

De voorzitters - die tevens burgemeester zijn - vinden dat de avondklok heel secuur onderbouwd moet worden om problemen met de handhaving ervan te voorkomen. Volgens Bruls is een maatregel „die je niet goed kan uitleggen” niet te handhaven. Niet alleen is een dergelijke regel voor burgers lastig te accepteren, ook is het voor handhavers dan moeilijk uit te leggen waarom ze optreden.

Uitleggen wordt uitdagend
Het uitleggen van de noodzaak van de avondklok wordt uitdagend, aldus Bruls. „De cijfers dalen lichtjes, maar we moeten er rekening mee houden dat als je niet ingrijpt, het heel erg uit de hand kan lopen”. Bruls suggereerde dat het Outbreak Management Team (OMT) in zijn jongste advies goede onderbouwing biedt, „maar dat laat ik verder aan het kabinet”. Dat advies zal het kabinet morgen gebruiken om een definitieve keuze te maken, waarna het ook wordt geopenbaard.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) was dinsdagavond zoals gebruikelijk ook aanwezig bij het veiligheidsberaad. Hij benadrukte vooral dat het besluit formeel nog niet is genomen en het kabinet morgenochtend samenkomt om te praten over de avondklok en mogelijke andere maatregelen. Hij zei dat het veiligheidsberaad goed was verlopen. „Als altijd zijn er vragen bij burgemeesters, handhaving is een van de aspecten. Daar hebben we goed over gesproken.”

Demissionair minister Grapperhaus na afloop van het veiligheidsberaad. Foto Jeroen Jumelet/ANP

‘Protestarts’ Museumplein komt deels terug op omstreden uitspraken

De homeopathische arts Piet van Herten die bij de demonstratie op het Amsterdamse Museumplein omstreden uitspraken deed over de coronapandemie, komt gedeeltelijk terug op zijn woorden. Dat zegt hij dinsdag tegen 1Limburg. Zondag zei Van Herten voor de camera van NH Nieuws onder meer dat „artsen alles faken” en dat zij 20.000 euro per patiënt krijgen. Ook stelde de arts dat „er niemand op de IC ligt” en dat er „nu geen corona is”. Nu zegt de Limburger dat hij een aantal zaken „gechargeerd” heeft.

Van Herten zegt zijn uitspraken „gevoelsmatig” en „ondoordacht” te hebben gedaan. Welke delen volgens hem gechargeerd zijn, is niet meteen duidelijk. Aanvankelijk had de arts daarover uitleg willen bieden in een „communiqué”, maar volgens 1Limburg ziet hij daar toch vanaf. Van Herten was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds de demonstratie op het Museumplein heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tientallen klachten binnen gekregen over de arts. Maandag maakte de inspectie bekend de zaak te onderzoeken. Ook heeft de beroepsgroep voor alternatieve artsen Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG) afstand genomen van de Limburger. Van Herten zegt tegenover 1Limburg dat hij ook doodsbedreigingen heeft ontvangen naar aanleiding van zijn woorden. Wie deze heeft geuit en hoe, is onduidelijk. Ook is niet bekend of de arts aangifte gaat doen.

Overigens hebben de uitspraken niet alleen tot kritiek en bedreigingen geleid. Van Herten zegt tegen 1Limburg ook steunbetuigingen en bloemen te hebben ontvangen. Ook is er een actie opgestart om geld in te zamelen voor de „arts en verzetsheld”. Tot nu toe is er ruim 2.900 euro gedoneerd.

Drukte op het Museumplein, afgelopen zondag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Hoogstwaarschijnlijk avondklok en maximaal één bezoeker thuis

Het lijkt er steeds meer op dat woensdagmiddag een avondklok wordt aangekondigd om de coronapandemie te beteugelen. Ook lijkt het erop dat het maximumaantal bezoekers per dag wordt verlaagd van twee naar één. Het maximale aantal gasten bij een uitvaart zal bovendien verlaagd worden van honderd naar vijftig en er wordt mogelijk een quarantaineplicht afgekondigd.

Lees hier meer over de te verwachten extra maatregelen: Kamer neigt naar steun voor avondklok en meer strengere maatregelen

Burgemeesters reageren wisselend op mogelijke avondklok

Er klinken wisselende reacties van de voorzitters van de veiligheidsregio’s op het steeds waarschijnlijker lijkende kabinetsplan voor een avondklok. „Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces te komen, dan ben ik voor”, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdagavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad tegen persbureau ANP. De 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s bespreken in dat beraad de stand van zaken rond de coronapandemie.

Collega-burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht zegt „geen enkele maatregel te willen uitsluiten”. Kolff benadrukt, net als andere burgemeesters, wel eerst te willen weten „welk effect” een avondklok heeft. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht bepleitte een „stevige aanpak”, omdat „we niet veel mogelijkheden meer hebben”.

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes liet weten tegen een avondklok te zijn. Volgens Broertjes is de maatregel „niet goed voor het draagvlak” van het coronabeleid en zijn er nog andere beleidsverscherpingen voor handen. Ook zet hij vraagtekens bij de handhaafbaarheid. Daarin zegt Broertjes niet de enige te zijn: de politie Midden-Nederland heeft in een brief kenbaar gemaakt moeite te hebben „voldoende capaciteit vrij te krijgen”, aldus de burgemeester.

Burgemeester Aboutaleb zegt open te staan voor een avondklok. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Recordaantal coronadoden in VK, aantal besmettingen neemt af

De afgelopen 24 uur zijn 1.610 nieuwe coronadoden geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Public Health England (PHE), de Britse evenknie van het RIVM. Het gaat niet in alle gevallen om mensen die afgelopen etmaal zijn gestorven, een onbekend deel stierf eerder maar is nu pas gemeld bij PHE.

Het totaal aantal gemelde Britse doden als gevolg van Covid-19 is daarmee opgelopen tot 91.470. Ook blijkt uit de cijfers van PHE dat nu vier van de vijf dagen waarin de meeste coronadoden zijn gemeld, in januari 2021 vallen. Het vorige record is van afgelopen woensdag (13 januari), toen binnen een dag 1.564 coronadoden werden geregistreerd. Het aantal nieuwe positieve coronatests neemt wel af in het VK. Het afgelopen etmaal ging het om 33.355 positieve tests; 11,1 procent minder dan de dag ervoor.

De gezondheidszorg in het VK staat onder buitengewoon grote druk sinds de opkomst van de zogenoemde ‘Britse variant’ van het coronavirus, die waarschijnlijk veel besmettelijker is. Het reproductiegetal (‘R-getal’) lag afgelopen vrijdag naar schatting tussen de 1,2 en 1,3. Dat betekent dat toen honderd coronapatiënten gemiddeld 120 tot 130 anderen besmetten. Er liggen nu 37.946 Britse coronapatiënten in het ziekenhuis. Bijna vierduizend mensen in het VK liggen momenteel aan de beademing; een verdubbeling sinds eind december.

Britse variant in Nederland
De belangrijkste adviseur van het Nederlandse kabinet, het Outbreak Management Team, maakt zich grote zorgen over de Britse variant die zich ook in Nederland in toenemende mate verspreidt. Experts verwachten dat in de loop van februari de meeste nieuwe besmettingen met de Britse variant zijn, op dit moment is dat in zo’n 10 procent van de gevallen zo. Daarmee zullen net als in het VK ook hier het totaal aantal infecties, ziekenhuisopnames en IC-opnames opnieuw toenemen.

Ondertussen wordt volop gevaccineerd in het VK. Tot dusver hebben ruim 4,27 miljoen Britten een eerste dosis van het coronavaccin toegediend gekregen. Daarmee is het land Europees gezien koploper. De Britse regering hoopt dat medio februari vijftien miljoen oudere en kwetsbare inwoners en verpleeghuispersoneel zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Dat zou neerkomen op gemiddeld twee miljoen prikken per week.

Lees ook: Britten vaccineren in turbotempo – een opsteker voor Johnson

Medici brengen een patiënt van een ambulance naar het Royal London Hospital in Londen. Foto Tolga Akmen/AFP

Jongeren D66, GroenLinks en VVD strijden tegen avondklok

De jongerenorganisaties van GroenLinks en D66 roepen die twee partijen op om een avondklok tegen te houden. Dinsdag schrijven Dwars (de jongerenpartij van GroenLinks) en Jonge Democraten (verbonden aan D66) in een gezamenlijke verklaring dat „de effecten van een avondklok niet opwegen tegen de schadelijke gevolgen voor jongeren”. Daarom moeten de twee partijen „de rug recht houden” en een avondklok tegenhouden, aldus de jongerenpartijen.

Leonie Janssen, voorzitter van de Jonge Democraten, zegt in de verklaring dat niet alleen IC-afdelingen vol liggen, „maar ook de crisisopvang van de GGD’s”. Volgens Janssen „loopt de mentale veerkracht van jongeren sterk achteruit. Jongeren hebben meer dan ooit perspectief nodig, een avondklok neemt dat juist weg.”

Rust op de Haarlemse straten, eerder deze maand. Foto Melissa Fenijn

Ook de JOVD, de jongerenpartij van de VVD, is tegen het plan. „De avondklok doet de jonge liberalen pijn in het hart”, schrijft de jongerenafdeling in een verklaring op de website. De JOVD zegt voorstander te zijn van „leeftijdsgericht beleid” waarbij kwetsbaren beschermd worden en jongeren meer vrijheden krijgen.

Dinsdag werd bekend het demissionaire kabinet bezig is met de voorbereiding van een avondklok. Langzaam lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer voor de maatregel te ontstaan; eerder stuitte een verplicht huisarrest in de avonduren op weerstand van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA en van coalitiepartij D66. De eerste twee lijken hun standpunt te veranderen. Met steun van die linkse partijen ontstaat samen met VVD, CDA en ChristenUnie een meerderheid voor het plan - ook zonder D66.

Lees ook: Kabinet bereidt avondklok voor, steun voor maatregel groeit

Pfizer levert deze week geen 145.000, maar 92.000 vaccins aan Nederland

Farmaceut Pfizer levert tijdelijk minder coronavaccins, omdat de fabriek in het Belgische Puurs gereed wordt gemaakt voor een opschaling van de levering. Daardoor ontvangt Nederland deze week 92.000 vaccins van Pfizer, in plaats van de wekelijkse 145.000. Volgende week levert de farmaceut weer het gebruikelijke aantal en in de week daarop compenseert Pfizer het tekort van deze week. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten.

De aanpassingen in Puurs moeten ervoor zorgen dat er uiteindelijk meer vaccins beschikbaar komen dit jaar. Eerder scherpte Pfizer haar doelstelling aan om 2,2 miljard doses wereldwijd te kunnen leveren. Een woordvoerder van het bedrijf zei vorige week dat er na een korte afschaling in januari en februari een stijging van leveringen in het verschiet ligt.

Uit een brief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer vorige week blijkt dat Nederland volgens planning in het eerste kwartaal 2,7 miljoen Pfizer-vaccins krijgt. In het tweede kwartaal zullen dat er 7,2 miljoen zijn en vervolgens nog 6,8 miljoen. In totaal verwacht De Jonge dit jaar 19,5 miljoen vaccins van Pfizer te ontvangen. Indien nodig zullen dat er nog meer zijn, aldus de minister.

Correctie (19 januari 2021): In een eerdere versie van deze update stond - op basis van informatie aangeleverd door het ministerie van VWS - dat Pfizer deze week 90.000 vaccins levert. Die informatie blijkt dinsdagavond niet te kloppen. Het gaat om 92.000 vaccins. Hierboven is dat aangepast.

Luchtvaartbranche steunt Grieks plan voor vaccinatiepaspoort

De internationale luchtvaartorganisatie IATA pleit voor een reisprivilege voor mensen die zijn gevaccineerd. Iedereen die is ingeënt, zou zich vrij mogen verplaatsen binnen de Europese Unie met zo’n coronapaspoort, stelt de IATA dinsdag in een verklaring. De brancheorganisatie zegt zich te willen aansluiten bij de oproep van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die vorige week met het voorstel kwam van een Europees erkend vaccinatie-reisdocument.

IATA-topman Alexandre de Juniac heeft de Europese Commissie per brief laten weten dat de luchtvaartbranche voorstander is van vrij reizen met een „vaccinatiecertificaat”. De Juniac hoopt dat de andere EU-lidstaten zich achter het Griekse plan scharen. Dat zou volgens hem cruciaal zijn voor het heropenen van de grenzen. De Griekse premier Mitsotakis stelde daarnaast dat een certificaat stimulerend moest werken voor weigeraars of twijfelaars. Over twee dagen zullen de EU-lidstaten het voorstel bespreken.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, liet eerder weten terughoudend te zijn met een vaccinatiepaspoort. Een „te vroege” invoering van een speciaal reisdocument na inenting zou „een gigantische frustratie” kunnen opleveren, aldus Michel. De Belg sloot de invoering van een vaccinatiepaspoort niet uit, maar benadrukte dat het thema „gevoelig is in veel Europese landen”.

De Griekse premier wil onder meer toerisme weer mogelijk maken door een vaccinatiepaspoort in te voeren. Foto Neil Hall/EPA

RIVM: besmettingen door bezoek aan huis gehalveerd na feestdagen

Het aantal coronabesmettingen die het gevolg zijn van bezoek van (of bij) familie en vrienden is de afgelopen week grofweg gehalveerd. Dat blijkt dinsdag uit het epidemiologisch rapport dat het RIVM wekelijks publiceert. Na besmetting door gezinsleden of huisgenoten zorgt bezoek aan huis voor de meeste besmettingen met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Kanttekening daarbij is dat de ‘setting van besmetting’ enkel bij zo’n 60 procent van de besmettingen is vastgesteld.

Het RIVM registreerde afgelopen week 38.776 coronabesmettingen, 21,5 procent minder dan de 49.398 in de week ervoor. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat het aantal besmettingen door bezoek aan huis in hetzelfde tijdsbestek is gedaald van 10.600 gevallen (35,6 procent van het totaal) in de week van 5 tot en met 12 januari, naar 5.252 gevallen (22,8 procent) afgelopen week (12 tot 19 januari). Deze sterke afname wordt vermoedelijk verklaard doordat het bezoek aan huis na de kerstdagen en jaarwisseling is afgenomen. Voor de feestdagen lag het percentage besmettingen door huisbezoek ook rond de 20 procent.

Uit het rapport blijkt dat het aantal besmettingen op het werk wel stijgt. Afgelopen week ging het om 3.745 gevallen (16,3 procent van het totaal), een week ervoor om 3.054 gevallen (10,3 procent). Doordat scholen en kinderdagverblijven alleen nog voor kwetsbare kinderen en ouders met een cruciaal beroep geopend zijn, is het aantal besmettingen die daar zijn overgedragen afgenomen tot 228 gevallen, oftewel 1 procent van het totaal. Ter vergelijking: een maand geleden lag dit aantal op ruim 3.300 besmettingen (8,1 procent).

Lees ook: De ‘Britse variant’ is een tweede epidemie, die de eerste al gauw zal overtreffen

Veel drukker op Nederlandse wegen dan in eerste lockdown

Het was de afgelopen weken een stuk drukker op de Nederlandse snelwegen in vergelijking met de eerste lockdown in maart. Toen daalde de verkeersdrukte met zo’n 50 procent ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. Nu is het ‘maar’ 20 procent rustiger op het Nederlandse wegennet, zo laat de ANWB dinsdag weten. „Nederlanders reizen minder dan normaal, maar niet substantieel minder dan in de eerste lockdown”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB-verkeersinformatie.

Het aantal verplaatsingen naar werk ligt op het moment 26 procent lager dan in deze periode de afgelopen jaren. Tijdens de eerste lockdown lag dat aantal 47 procent lager dan ‘normaal’. De toegenomen drukte vertaalt zich nog niet in een drukke ochtend- of avondspits. Automobilisten mijden de spitstijden volgens de ANWB vaker; daardoor blijven „structurele files” volgens de dienst uit.

Over heel 2020 bekeken namen de lengte en duur van de files door het thuiswerken met 63 procent af. De rustigste week was volgens de ANWB tussen 7 en 14 april, daarna is het niet meer zo autoluw geweest op de weg. In de zomermaanden nam het verkeer weer toe en ook in september constateerde de verkeersbond een piek qua verkeersdrukte. Vanaf oktober nam die weer af. De verkeersdrukte bleef vervolgens redelijk stabiel: zo rustig als in april is het nooit meer geworden.

Commissie wil meer ambitie en hoger vaccinatietempo bij lidstaten

De Europese Commissie wil dat lidstaten ambitieuzer en sneller handelen bij het vaccineren van de bevolking. Eind maart zou in elke lidstaat 80 procent van de tachtigplussers en 80 procent van het zorgpersoneel moeten zijn ingeënt. Rond de zomer moet 70 procent van de hele volwassen bevolking een prik hebben gehad.

De streefcijfers staan in een nieuw actieplan om de coronapandemie in Europa te bestrijden. De Commissie wil daarnaast snel met lidstaten in gesprek over ‘vaccinatiecertificaten’ voor burgers die al een prik hebben gehad. Voor het eind van deze maand moeten lidstaten het eens worden over zo’n Europa-breed erkend document. Verwacht wordt dat Europese regeringsleiders tijdens een video-overleg donderdag zullen instemmen met het opzetten van een systeem voor zulke certificaten.

Wat je met zo’n vaccinbewijs vervolgens kunt is een heel andere vraag, en onderdeel van een discussie die in Europa uiterst gevoelig ligt. Zuid-Europese landen als Griekenland en Portugal zien het liefst dat gevaccineerden snel weer alle vrijheid krijgen om te reizen – om toerisme zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Andere landen vrezen voor discriminatie en vinden de discussie sowieso voorbarig, nu nog maar zulke kleine percentages van de bevolking zijn ingeënt. In eerste instantie moeten de certificaten daarom nu alleen voor medisch gebruik zijn.

Naast het opvoeren van de vaccincampagne wil Brussel ook dat lidstaten een groter deel van de testuitslagen gaan ‘sequencen’. Daarmee kan in kaart worden gebracht hoe bepaalde mutaties van het virus zich verspreiden. Terwijl sommige lidstaten, waaronder Nederland, dit nog slechts bij minder dan 1 procent van de tests doen, roept de Commissie met klem op dit naar tenminste 5 en bij voorkeur 10 procent van de positieve tests te doen.

Medewerkers van een vliegveld in Sofia, Bulgarije, verplaatsen containers vol vaccinaties tegen Covid-19. Foto Vassil Donev/EPA

2.445 coronapatienten in ziekenhuizen, 16 meer dan op maandag

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat in ziekenhuizen is opgenomen is voor de derde dag op rij toegenomen. Op dit moment liggen 2.445 personen met het coronavirus in het ziekenhuis, 16 meer dan een etmaal geleden. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 678 Covid-patienten worden momenteel behandeld op de intensive care, zeven minder dan op maandag.

Het afgelopen etmaal zijn meer Covid-patienten in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen (287) dan de dag daarvoor (180). Daarvan worden 42 personen behandeld op de intensive care, 14 meer dan op maandag. Het aantal patiënten op de IC’s in Duitsland is met vijf gelijk gebleven.

Het LCPS schrijft zorgen te hebben over de effecten van Britse coronavariant op de ziekenhuisbezetting. „De Britse Covid-variant is veel besmettelijker dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de IC en in de kliniek snel toenemen.”

RIVM: 4.335 nieuwe meldingen, 106 sterfgevallen

Het RIVM laat dinsdagmiddag weten dat er in de afgelopen 24 uur 4.335 nieuwe coronabesmettingen zijn gemeld. Dat is het laagste aantal sinds 1 december. Ook ligt het aantal meldingen onder het weekgemiddelde van ruim 5.600 positieve testuitslagen. Amsterdam telde tussen maandag en dinsdag de meeste besmettingen, in de hoofdstad steeg het aantal met 200. Daarna volgt Den Haag met 99 positieve testuitslagen.

Volgens het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 106 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er meer dan maandag, toen er 59 doden werden geregistreerd. De cijfers kunnen fluctueren omdat ze soms met vertraging binnenkomen bij het RIVM. Mogelijk ligt het daadwerkelijke sterftecijfer op bepaalde dagen dus hoger of lager dan het RIVM doorgeeft.

Kabinet bereidt avondklok voor, steun voor maatregel groeit

Het demissionaire kabinet bereidt de invoering van een avondklok voor. Dat melden bronnen in Den Haag dinsdag aan NRC. De coalitie zoekt nog politieke steun, maar er lijkt zich voorzichtig een meerderheid af te tekenen in de Tweede Kamer die vóór de invoering van de maatregel is. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA lijken niet langer tegen het plan te zijn, mits het kabinet de noodzaak goed kan uitleggen. Coalitiepartij D66 lijkt tegen te zijn, maar ook zonder de steun van die partij kan het kabinet aan een meerderheid voor een avondklok komen als de twee linkse partijen het steunen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zou de taak hebben gekregen genoeg steun te vergaren in de Kamer.

Ingewijden vertellen dat de avondklok van 20.00 uur tot 04.00 uur ‘s ochtends moet gaan gelden; de dag van invoering is waarschijnlijk vrijdag. Hiervoor zou gekozen zijn zodat werkgevers zich kunnen voorbereiden op de invoering van de regel. Waarschijnlijk geldt de avondklok in eerste instantie tot 9 februari, de dag waarop de lockdown ook moet aflopen als de situatie dat toelaat.

Mensen die ‘s avonds zonder goede reden de straat opgaan, kunnen volgens de NOS en RTL Nieuws een boete van 95 euro krijgen. Werkgevers moeten verklaringen uitgeven voor hun werknemers die ‘s avonds wel buiten móéten zijn om naar hun werk te komen of na werktijd naar huis te gaan. Op de site van de Rijksoverheid zullen modelverklaringen te downloaden zijn. Er komt naar verwachting geen lijst van beroepen die buiten mogen zijn; die afweging komt bij de werkgevers te liggen. Verder zal alleen het uitlaten van de hond mogelijk zijn tijdens de avondklok.

Lees ook: Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

Woensdag persconferentie
Verder wordt er gesproken over het verder inperken van thuisbezoek. Op het moment is het toegestaan om twee mensen uit te nodigen; dat aantal zou kunnen worden verlaagd. Ook wordt er gesproken over het inperken van het vliegverkeer. Het kabinet zou passagiers uit zogenoemd hoogrisicogebied (momenteel de hele wereld) volgens de NOS willen verplichten naast de reeds verplichte PCR-test ook een sneltest af te nemen. Dit zou mensen moeten ontmoedigen te gaan reizen.

Het doel van de aanvullende maatregelen is dat op 9 februari versoepelingen van de al geldende regels kunnen worden doorgevoerd. Het kabinet zou als eerste de basisscholen weer willen openen, maar daarvoor moeten eerst de besmettingscijfers verder afnemen.

Eerder op dinsdag werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte (VVD) en De Jonge woensdagmiddag een persconferentie houden waarbij zij naar verwachting extra coronamaatregelen afkondigen. De aanvullende regels zouden nodig zijn vanwege de nieuwe virusvarianten die de afgelopen tijd zijn opgedoken in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Hugo de Jonge tijdens een bezoek aan een zorginstelling in Monster. Foto Sander Koning/ANP

RIVM: aantal positieve tests daalt, maar besmettingen Britse variant nemen toe

Het aantal positieve coronatests is voor de vierde week op rij afgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 38.776 besmettingen met het coronavirus. Dat is een daling van 21 procent vergeleken met de week ervoor. Wel plaatst het RIVM dinsdag een kanttekening bij die dalende trend: het „gematigd positieve beeld” zou namelijk worden overschaduwd door een opmars van de Britse variant van het coronavirus. Zo is het aantal besmettingen met de variant de afgelopen weken toegenomen, aldus het RIVM. Zo’n een op de tien besmettingen is inmiddels veroorzaakt door de mutant, en als het zo doorgaat zou dat half februari zijn gestegen tot de helft van het aantal besmettingen.

Woensdagmiddag opnieuw persconferentie, extra maatregelen verwacht

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) houden woensdag opnieuw een persconferentie naar aanleiding van het coronabeleid. Daarin zal het kabinet extra maatregelen afkondigen, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft De Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De persconferentie wordt in tegenstelling tot eerdere persmomenten woensdag in de middag gehouden.

Het kabinet overweegt al langer de invoering van een avondklok, en heeft daar ook advies over gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Vanavond komen de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio’s bijeen om te vergaderen over de mogelijke implicaties van een avondklok. Na de persconferentie volgt woensdag een Kamerdebat, waarin over de nieuwe maatregelen wordt gesproken.

Minister De Jonge verwijst in zijn brief aan de Kamer naar het advies van het OMT eerder deze week. Daarin schreef het OMT onder meer de situatie rond het coronavirus zeer zorgelijk te blijven vinden. „De nieuwe virusvarianten kunnen daar in de komende weken in sterke mate aan gaan bijdragen”, aldus De Jonge. Om die reden acht het kabinet het noodzakelijk op korte termijn extra maatregelen te treffen.

Benfica meldt 17 besmettingen en wil twee weken niet voetballen

Bij de Portugese voetbalclub Benfica SL zijn deze week 17 werknemers positief getest op het coronavirus. In een verklaring op de eigen website schrijft de club dinsdag dat zowel spelers, leden van de technische staf als clubmedewerkers zijn besmet. Benfica verzoekt het Portugese ministerie van Volksgezondheid om het wedstrijdprogramma van de club met twee weken op te schorten, met het oog op het besmettingsrisico van eigen spelers en die van tegenstanders. De club wacht nog op een besluit.

In veel Europese landen zijn vrijheidsbeperkende maatregelen afgekondigd om het coronavirus in toom te houden, maar de voetbalcompetities zijn vooralsnog - veelal zonder publiek op de tribunes - doorgegaan. Spelers en staf laten zich geregeld testen op het virus en daarbij kwam eerder al een uitbraak in de Engelse Premier League aan het licht. Aan het begin van dit jaar werden daar veertig mensen positief getest op het coronavirus, het hoogste aantal sinds de start van het seizoen. Daarop werden drie competitiewedstrijden uitgesteld. Ook riep de Engelse spelersvakbond begin januari op om niet meer te knuffelen na een doelpunt.

In Nederland zijn onder meer Ajax, AZ en PSV getroffen met uitbraken in eigen selecties. De club uit Eindhoven kampte begin november met negen besmette spelers en verzocht de KNVB om de wedstrijd met ADO Den Haag uit te stellen, maar de voetbalbond wees dat verzoek af. Volgens de KNVB gaat er een streep door een wedstrijd als een club minder dan twaalf veldspelers en een doelman beschikbaar heeft.

Zowel spelers als stafleden van Benfica zijn besmet geraakt met het coronavirus. Foto Patricia de Melo Moreira/AFP

In Spanje is het niet de vraag óf, maar hoe laat de avondklok ingaat

De verschillende Spaanse regionale overheden duikelen midden in de derde coronagolf over elkaar heen bij het nemen van drastische maatregelen. Terwijl het aantal bevestigde gevallen het afgelopen weekeinde steeg met een recordaantal van 84.287, is er onenigheid over het invoeren van de avondklok. De maatregel staat op zich niet ter discussie, maar wel het tijdstip waarop die moet ingaan. Het regiobestuur van Castilië en León heeft bepaald dat de inwoners de komende tijd om 20.00 uur binnen moeten zijn. De nationale overheid verzet zich daar tegen omdat een regio een dergelijk besluit in de huidige noodtoestand volgens Madrid niet zelfstandig zou mogen nemen.

Het coronabeleid in Spanje wordt grotendeels regionaal bepaald, en is vrijwel onnavolgbaar voor buitenstaanders. De linkse coalitieregering van premier Pedro Sánchez kondigde op 14 maart vorig jaar één van de zwaarste lockdowns af in Europa. Spanjaarden mochten meer dan twee maanden lang alleen hun huizen nog verlaten om boodschappen te doen, het ziekenhuis te bezoeken of essentiële werkzaamheden te verrichten.

Na die strenge maatregelen ging het Zuid-Europese land in mei weer in versneld tempo open en werd het coronabeleid veel meer aan de regio’s gelaten. Zo bleven de horeca, de winkels en de scholen in de regio Madrid voortdurend open. Alleen een sneeuwbui van 24 uur maakte daar in de Spaanse hoofdstad vorige week even een einde aan. Maar nu het aantal besmettingen in Madrid ook maar blijft stijgen, is de avondklok vanaf deze week vervroegd naar 23.00 uur. De horeca moeten om 22.00 uur dicht. Een oproep van de Spaanse epidemioloog Fernando Simón om de barretjes binnen te sluiten wordt vooralsnog door de Madrileense regioregering genegeerd.

Voetgangers steken de straat over in Barcelona. Foto Albert Gea / Reuters

‘Piek in verkoop lokale boekhandels na oproep van schrijvers’

Lokale boekhandels zien een piek in de verkopen sinds een oproep van bekende Nederlandse schrijvers donderdag, stelt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Onder anderen Simone van der Vlugt, Tommy Wieringa en Paulien Cornelisse hebben zich aangesloten bij de CPNB-campagne ‘Steun je boekhandel’. „Het is heel fijn hoe massaal mensen gehoor hebben gegeven aan de actie op sociale media”, zegt een woordvoerder van de stichting dinsdag na berichtgeving door het Haarlems Dagblad. „Maar het is nog niet genoeg”.

Hoewel concrete cijfers vooralsnog ontbreken, stelt de CPNB dat veel boekhandels hun verkoop sinds donderdag zagen verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. „Het is absurd wat er gebeurt. En hartverwarmend”, stelt de zegsman, hoewel hij erop wijst dat het vanwege de lockdown nog altijd „een gemarginaliseerde omzet” is.

De Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), vertegenwoordiger van veertienhonderd boekhandels, herkent het geschetste beeld. „Sinds donderdag zien we een toename van het aantal consumenten dat boekhandels opzoekt”, zegt directeur Anne Schroën. Ze noemt dat „geweldig nieuws”, maar benadrukt dat „een verdubbeling van een beetje alsnog te weinig is.” Waar de omzet in sommige boekhandels was teruggevallen naar 10 procent is die volgens haar nu toegenomen tot 20 procent. „En boekhandels hebben meer nodig om de crisis te overleven.”

Twitter avatar simonevdvlugt Simone van der Vlugt De boekhandels hebben het erg moeilijk. Daarom start het CPNB donderdag een campagne om mensen aan te moedigen bij de webshop van de boekhandel te bestellen. Vandaag werden er met vier auteurs radiospotjes opgenomen. Steun je boekhandel! #steundeboekhandel @cpnb https://t.co/KlQfVszrT9

‘Merkel wil Duitse lockdown verlengen tot 15 februari’

Bondskanselier Angela Merkel wil de lockdown in Duitsland verlengen tot 15 februari. Dat blijkt volgens Bild uit conceptdocumenten die de krant in handen heeft. Merkel overlegt vandaag met vertegenwoordigers van de zestien Duitse deelstaten over het coronabeleid.

De lockdown, waarin onder meer niet-essentiële winkels en scholen gesloten zijn, werd al eerder verlengd. Merkel zou eigenlijk volgende week met de deelstaatpremiers overleggen, maar vanwege de aanhoudende besmettingscijfers is het beraad naar voren gehaald. De einddatum voor het huidige maatregelenpakket lag vooralsnog op 31 januari. Volgens Bild worden de maatregelen mogelijk uitgebreid met een thuiswerkplicht. Ook zouden de aanwezigen bij het overleg de verplichting van het dragen van mondmaskers in winkels en het ov bespreken.

In het afgelopen etmaal nam het aantal nieuwe coronabesmettingen met ruim 11.000 toe. Na drie dagen van een dalend aantal positieve tests, steeg het cijfer op dinsdag weer, schrijft het Robert Koch Instituut. Sinds vorige week is van meer dan twee miljoen mensen in Duitsland bekend dat zij besmet zijn (geweest) met het coronavirus.

Voor Nederland is de einddatum van de Duitse lockdown eveneens van belang; met name in de grensregio komen veel Duitsers winkelen of boodschappen doen. De Nederlandse lockdown loopt in principe op 9 februari af. Wie vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet bij aankomst een negatieve PCR-test kunnen overhandigen en in sommige gevallen in quarantaine.

Een docente geeft via een videoverbinding les aan haar klas in de Duitse plaats Dinslaken. Foto Sascha Steinbach/EPA

China bouwt quarantainecentrum voor duizenden mensen

In China wordt een centrum gebouwd waar meer dan vierduizend mensen in quarantaine kunnen worden geplaatst. Het complex, zo’n 300 kilometer ten zuiden van Beijing, moet groot genoeg worden om gehele dorpen in onder te brengen bij een heropleving van het coronavirus. Dat meldt persbureau AFP.

Honderden arbeiders zijn zowel overdag als ‘s nachts bezig met de bouw van het complex. De verschillende gebouwen op het terrein worden elk voorzien van badkamers, draadloos internet en airconditioning. De operatie doet denken aan de grote geïmproviseerde ziekenhuizen die afgelopen jaar in het land werden opgetuigd voor coronapatiënten.

Het virus leek de afgelopen maanden onder controle te zijn in China, maar laaide de afgelopen dagen weer op. Het zou gaan om relatief kleine, lokale uitbraken: de autoriteiten melden rond de honderd nieuwe positieve tests per dag. Bij een uitbraak worden soms hele dorpen en steden afgesloten van de buitenwereld, ook wordt snel de hele bevolking van een plaats getest.

De autoriteiten zijn extra waakzaam met oog op het Chinees Nieuwjaar op 12 februari. Voor die feestdag reizen veel Chinezen normaal gesproken naar familie op het platteland. China maakt dan ook tempo met het vaccineren van zijn bevolking: de autoriteiten willen voor aanvang van Chinees Nieuwjaar 50 miljoen inwoners hebben ingeënt.

Lees ook dit artikel over hoe China omgaat met de nieuwe uitbraken

Dag en nacht wordt aan het quarantainecentrum gewerkt. foto Yang Shiyao/AP

Vorig jaar kwart minder auto’s verkocht in Europese Unie

In de EU zijn vorig jaar bijna een kwart minder nieuwe personenauto’s verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. De EU-markt voor personenauto’s slonk in 2020 met bijna 24 procent tot 9,9 miljoen verkochte wagens.

Van de 27 EU-landen was de grootste daling zichtbaar in Spanje. Daar nam het aantal verkopen met meer dan 32 procent af. Ook in Italië en Frankrijk werd een stuk minder vaak geld vrijgemaakt voor een nieuwe auto. In Nederland viel de daling afgelopen jaar iets minder sterk uit. Brancheorganisaties BOVAG en RAI maakten twee weken geleden bekend dat een vijfde minder personenauto’s werden verkocht in 2020.

Door lockdownmaatregelen in bijna de hele EU werd in het voorjaar ook de productie van auto’s tijdelijk stilgelegd. Dealers sloten als gevolg van coronabeleid hun winkels. In mei vorig jaar was het aantal autoverkopen gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. In de maanden na de zomer trok de verkoop weer enigszins aan, meldt de ACEA. In december werden uiteindelijk 1 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd, 3 procent minder dan in december 2019.

Twitter avatar ACEA_eu ACEA 🇪🇺 Passenger #car registrations: 🔻2️⃣4️⃣% in 2020; -3.3% in December. 👉 „2020 saw the biggest yearly drop in EU car demand since records began, with new-car registrations 🚘 falling by 3 million units compared to 2019.” PRESS RELEASE: https://t.co/7fjYQwpPmW https://t.co/vtk6hlA4Wq
Lees ook deze reportage van tijdens de eerste coronagolf: Autobranche wacht gelaten af, consument kiest voor occasion

Twee tennissers Australian Open positief getest

In aanloop naar het eerste grote tennistoernooi van het jaar, de Australian Open, zijn opnieuw twee spelers positief getest. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de staat Victoria dinsdag gezegd. Om welke spelers het precies gaat, heeft de organisatie van het toernooi niet bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat voormalig nummer één van de wereld Andy Murray besmet is met virus.

De organisatie in Melbourne is al maanden bezig een ‘bubbel’ te creëren rondom het toernooi. Spelers die afreizen naar Australië zijn verplicht veertien dagen in quarantaine te gaan. Zij mogen dagelijks vijf uur van hun hotelkamer om te trainen. Voor 72 spelers gaat zelfs die uitzondering niet meer op, omdat zij tijdens hun reis naar Australië in het vliegtuig hebben gezeten bij iemand die besmet was met het coronavirus.

Op sociale media verschenen de afgelopen dagen veelvuldig beelden van spelers die op hun hotelkamer toch proberen te trainen. Nummer een van de wereld bij de mannen, Novak Djokovic, had de toernooiorganisatie in een brief verzocht de quarantaineregels te versoepelen. Premier Daniel Andrews van Victoria wees dat verzoek af. „Spelers wisten wat ze te wachten stond toen ze hier naartoe kwamen. We gaan geen uitzonderingen maken”, aldus Andrews.

Lees ook: Tennissers opgesloten in Melbourne, met bewakers op de gang

Novak Djokovic in het hotel in Melbourne in aanloop naar de Australian Open. Foto Morgan Sette/AFP.

De avondklok is een reële optie voor kabinet

De lockdown verzwaren met een avondklok terwijl de besmettingen blijven dalen. Het voelt tegenstrijdig, maar is precies wat het Outbreak Management Team (OMT) het demissionaire kabinet adviseert, daarbij gesteund door de zwaar belaste ziekenhuizen. De reden: de oprukkende Britse variant van het coronavirus. De zorgen daarover bij de medische experts zijn zo groot dat het OMT in zijn laatste advies van zondag aanraadt „nu maatregelen te nemen om zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen” met het aantal besmettingen.

Lees ook De avondklok is een reële optie voor kabinet

Kwart minder nier- en levertransplantaties door corona

In Nederlandse ziekenhuizen zijn vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties gedaan dan een jaar daarvoor. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Werden in 2019 nog 523 nier- en levertransplantaties uitgevoerd, in 2020 ging het om 390 operaties met hetzelfde doel. De NTS wijt de daling onder meer aan het stopzetten van het programma met levende donoren tijdens de eerste coronagolf. Dat werd gedaan om te voorkomen dat donoren en patiënten in het ziekenhuis besmet zouden raken met het coronavirus. Ook zorgt de pandemie voor aanhoudende druk op de zorgcapaciteit en het transplantatieproces.

Het totaal aantal orgaantransplantaties van overleden donoren daalde vorig jaar met 4 procent. Het aantal mensen dat wacht op een orgaandonatie daalde licht, tot 1.257. Het aantal patiënten dat hoopt op een harttransplantatie nam juist met 17 toe, tot in totaal 133. De meeste donorpatiënten (828) wachten op een donornier.

Vaccineren huisartsen start toch deze week

Huisartsen worden alsnog deze en volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gisteravond bekendgemaakt. Eerder deze maand leek het erop dat zij pas in februari hun eerste prik zouden krijgen. Vanwege de opkomst van de ‘Britse’ variant van het virus heeft het kabinet dit nu vervroegd.

De LHV maakte zich de afgelopen dagen hard voor een vervroegde inenting. Huisartsen hebben een verhoogd risico om ziek te worden doordat zij in aanraking komen met coronapatiënten. Ook spelen zij een rol in het vaccineren van anderen. De vereniging vond het daarom een „hele onverstandige beslissing” van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) om te wachten met het vaccineren van huisartsen.

Zo’n 15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers krijgen nu toch in januari hun eerste prik. Zij worden ingeënt met het Moderna-vaccin. Overig zorgpersoneel in de huisartsenzorg blijft zoals afgesproken wachten op het AstraZeneca-vaccin en wordt naar verwachting in de tweede week van februari gevaccineerd.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de mondiale uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van maandag 18 januari was:

  • De politie in Amsterdam heeft zondag in totaal 143 mensen opgepakt die naar de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein waren gekomen. Bij de demonstratie raakten twee agenten en een politiepaard gewond. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
  • De eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking krijgen vandaag een vaccinatie tegen het coronavirus. Dit betekent dat in Nederland de eerste kwetsbare mensen worden ingeënt.
  • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.822 nieuwe positieve testuitslagen gemeld: het laagste aantal sinds 1 december. Ook zijn het er minder dan het weekgemiddelde van ruim 5.600.
  • Het Veiligheidsberaad maandagavond, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s zouden samenkomen, is afgezegd omdat de burgemeesters nog niet over de benodigde stukken beschikken. Het overleg, waarin het eventueel invoeren van een avondklok wordt besproken, is verplaatst naar dinsdagavond.
Lees hier: het volledige blog van maandag terug