Biden aangekomen in Washington op vooravond van inauguratie

Biden en zijn vrouw Jill komen aan bij het militaire vliegveld Andrews Air Force Base.
Biden en zijn vrouw Jill komen aan bij het militaire vliegveld Andrews Air Force Base. Foto Evan Vucci/AP

Aankomend president van de Verenigde Staten Joe Biden is dinsdagavond (Nederlandse tijd) aangekomen in Washington D.C. Daar zal hij woensdag worden beëdigd tijdens een versoberde en zwaarbeveiligde inauguratie. Biden was aanvankelijk van plan om per trein naar de Amerikaanse hoofdstad te reizen, maar uit veiligheidsoverwegingen vloog hij uiteindelijk in plaats daarvan naar een militaire basis net buiten de stad. Dat meldt persbureau AP.

De inauguratie van Biden en vicepresident Kamala Harris wordt beveiligd door onder anderen een groot aantal militairen en 25.000 leden van de Nationale Garde. Eerder op dinsdag werd duidelijk dat twaalf van hen niet door de screening van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn gekomen. Een deel van hen zou banden hebben met rechts-radicale groeperingen.

Terwijl Biden zich opmaakt voor het betrekken van het Witte Huis, vertrekt aftredend president Donald Trump naar Florida. Trump, die eerder aankondigde dat hij tegen de traditie in niet aanwezig zal zijn bij de beëdiging van Biden, zou van plan zijn om woensdagochtend af te reizen naar zijn resort Mar-a-Lago.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oud-bondgenoot McConnell veroordeelt Trump om bestorming Capitool