Laatste nieuws Covid-19

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Fabrieken voedingsgigant Cargill plat door cao-conflict over coronacrisis

Vier Nederlandse fabrieken van de voedingsreus Cargill zijn maandag stilgelegd vanwege een cao-conflict. De grofweg zeshonderd fabrieksmedewerkers eisen 5 procent loonsverhoging, maar de directie van het Amerikaanse bedrijf stelt dat daar vanwege de coronapandemie geen financiële ruimte voor is. Volgens vakbond FNV zou het bedrijf het afgelopen jaar echter juist veel winst hebben gemaakt. Het voorstel van 3,5 procent loonsverhoging vindt de beroepsvereniging „volstrekt onvoldoende”.

Het eerste cao-voorstel is ruim vijf maanden geleden ingediend. De daaropvolgende gesprekken met de directie zijn sindsdien vruchteloos gebleken. Volgens de FNV neemt de diervoederproducent haar medewerkers niet serieus. „We zijn er klaar mee.” Een woordvoerder van Cargill noemt de geëiste loonsverhoging in gesprek met persbureau ANP „onacceptabel” en betreurt de opstelling van de vakbond. De productieonderbrekingen zijn volgens het bedrijf „onaanvaardbaar” aangezien Cargill van „cruciaal belang” is voor het leveren van producten aan de levensmiddelen- en farmaceutische industrie.

De stilgelegde fabrieken liggen in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Sas van Gent. Het werk wordt in principe neergelegd tot er een akkoord is bereikt. Wereldwijd heeft Cargill 115.000 werknemers in dienst, in Nederland in totaal zo’n 2.200. In 2016 legden werknemers ook tijdelijk hun werk neer om te strijden voor een betere cao; toen met succes.

EU-raadsvoorzitter Michel noemt versnellen vaccineren ‘absolute prioriteit’

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel noemt het versnellen van het vaccinatieprogramma de „absolute prioriteit” van de Europese Unie. Dat schrijft hij in een uitnodiging voor een videotop donderdag aan alle regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie.

Volgens Michel vragen de besmettingscijfers en de opkomst van nieuwe besmettelijkere varianten van het virus om „uiterste waakzaamheid”. Hij roept regeringsleiders op om besmettingshaarden te blijven opsporen maar benadrukt dat de grenzen opengehouden moeten worden. Ook schrijft hij dat het vaccinatieproces „het debat opent over vaccinatiebewijzen”. „We zullen discussiëren over een gezamenlijke aanpak van certificering, en onder welke omstandigheden, indien gepast, inentingsbewijzen gebruikt zouden kunnen worden.”

Tijdens de top donderdag spreken de EU-leiders over een voorstel van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Hij pleitte vorige week voor een Europees erkend coronapaspoort zodat het toerisme weer op gang kan komen. Ook zou het mogelijk werken als stimulans om je te laten inenten. Michel zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof zo’n vaccinatiebewijs niet uit te sluiten.

Lees ook: Welke ‘coronaprivileges’ kunnen gevaccineerden krijgen?

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten „duidelijk uit op de confrontatie”. „Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich”, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.

Twee agenten raakten zondag gewond tijdens de demonstratie op het Museumplein. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ook Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

Door de Britse besmettelijkere coronavariant bevindt Nederland zich momenteel in een „race tegen de klok”, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Hij pleit voor aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, meldt persbureau ANP.

„De tijd die je hebt, is maar heel beperkt”, waarschuwt hij. „Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt, zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

De Britse mutatie kan volgens Kuipers in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant worden in Nederland, net als in Engeland is gebeurd. „De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.”

Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een eventuele avondklok. Dat is overigens een omstreden maatregel: een meerderheid van de Tweede Kamer was eerder tegen. Maandagavond zouden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad met elkaar om de tafel gaan over de mogelijkheid van een avondklok, maar dit is een dag verplaatst omdat ze nog niet over de benodigde stukken beschikten.

Lees ook Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

Aantal asielaanvragen gedaald door uitbraak coronavirus

Het aantal asielaanvragen is in 2020 gedaald ten opzichte van de twee voorgaande jaren. Dat meldt de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) maandag. Oorzaak is uitbraak van het coronavirus en de ingevoerde maatregelen om de pandemie tegen te gaan, zoals het sluiten van de grenzen. Vooral in de eerste helft van het jaar nam het aantal asielaanvragen sterk af.

Vorig jaar vroegen 19.132 mensen asiel aan. In 2019 lag dat aantal nog op 29.435 en in 2018 op 30.380. De meeste vluchtelingen kwamen uit Syrië. Bij het IND deden vorig jaar 5.566 Syriërs een aanvraag tot asiel, gevolgd door mensen uit Eritrea (1.504), Turkije (1.265), Algerije (1.062) en Jemen (861).

Een derde van de gedetineerden in Ter Apel positief getest

In de penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel is een derde van alle gedetineerden positief getest op het coronavirus. Het gaat om 137 van de 407 gevangen, heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag bekendgemaakt.

Aanleiding om alle gedetineerden te testen was een uitbraak in de gevangenis vorige week. Toen testten zeker veertien gevangenen positief en moest uit voorzorg iedereen in quarantaine. De meeste besmette gevangenen hebben geen of milde klachten. Nu iedereen is getest wordt de lockdown opgeheven voor de gevangenen die negatief zijn getest. Ze beginnen maandag weer aan het dagprogramma en dragen „in deze specifieke situatie” een mondkapje, aldus de PI. De besmette personen moeten in hun cel blijven.

Donderdag bleek uit een rondgang van de NOS dat zeker duizend gedetineerden in quarantaine zitten. Behalve de gevangenen in Ter Apel moesten ook alle gedetineerden in Nieuwegein uit voorzorg in quarantaine. Ook in Roermond, Heerhugowaard, Zaanstad en Grave zijn hele afdelingen in isolatie geplaatst vanwege een uitbraak van het coronavirus.

De gevangenis in Ter Apel. Foto Huisman Media/ANP

Veiligheidsberaad over avondklok uitgesteld om ‘ontbrekende stukken’

Het Veiligheidsberaad deze maandagavond, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s zouden samenkomen, is afgezegd omdat de burgemeesters nog niet over de benodigde stukken beschikken. Uit navraag bij het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het OMT het benodigde advies over de avondklok nog niet heeft opgestuurd, en het Veiligheidsberaad daar dus nog niet over kan overleggen. Het overleg is verplaatst naar dinsdag 19 januari om 19.00 uur. Dat heeft het Veiligheidsberaad bekendgemaakt.

De 25 burgemeesters die hun veiligheidsregio voorzitten zouden deze maandagavond overleggen over het mogelijk invoeren van een avondklok. Zondag overlegde een deel van het demissionaire kabinet en hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel al over het invoeren van een landelijk huisarrest in de avonduren. Er werd toen nog geen besluit genomen.

Lees ook: Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

4.822 nieuwe positieve testuitslagen, laagste aantal sinds 1 december

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.822 nieuwe positieve testuitslagen gemeld: het laagste aantal sinds 1 december. Ook zijn het er minder dan het weekgemiddelde van ruim 5.600. Zondag lag het aantal positieve testuitslagen op 5.622.

Verder is het afgelopen etmaal bekend geworden dat 59 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zondag lag dat aantal op 43. De dagelijkse cijfers over het aantal sterfgevallen en besmettingen schommelen omdat de meldingen vaak met vertraging binnenkomen, zeker in het weekend. Het is dus ook niet zeker dat alle 59 mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Weer iets meer nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, 28 naar de IC

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer iets verder toegenomen. Er liggen nu 690 Nederlandse coronapatiënten op de IC’s (enkele patiënten die overgebracht moesten worden naar een Duitse intensive care meegeteld) en 1.744 op andere afdelingen in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

Er zijn de afgelopen dag 152 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en 28 patiënten overgebracht naar de intensive care. Sommige Nederlandse patiënten liggen in een ziekenhuis in Duitsland. Hoeveel dat er zijn, maakt het LCPS altijd later op de dag bekend. Dit weekend ging het om vijf mensen. Om de maatregelen te kunnen versoepelen, zei het kabinet eerder het aantal mensen dat per dag wordt opgenomen op de IC lager moet zijn dan tien.

De LCPS-cijfers schommelen wat per dag, maar laten gemiddeld over een hele week een dalende trend zien. Gisteren merkte het coördinatiecentrum wel op dat die daling trager gaat dan gehoopt. Bovendien is nog niet helemaal duidelijk welke invloed de Britse variant van het coronavirus heeft op de ziekenhuisbezetting. Die mutatie lijkt patiënten niet zieker te maken, maar is wel besmettelijker. Als meer mensen het virus hebben, zullen op enig moment ook meer mensen in het ziekenhuis belanden, waarschuwde infectieziektendeskundige Jaap van Dissel van het RIVM en het Outbreak Management Team zondag nog.

Londen start proef met 24/7 vaccineren

Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

  • In Londen wordt later deze maand begonnen met een proef in ziekenhuizen waarbij mensen 24 uur per dag kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft vaccinatieminister Nadhim Zahawi maandag aangekondigd tegenover Sky News. Premier Boris Johnson had aanvankelijk geen oren naar het idee, maar draaide afgelopen week bij. In het Verenigd Koninkrijk hebben 80-plussers, verpleeghuisbewoners en een groep zorgmedewerkers inmiddels hun eerste prik ontvangen. Deze week wordt begonnen met het inenten van 70-plussers. Verder moeten vanaf vandaag reizigers uit onder meer Nederland bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk een negatieve testuitslag laten zien.
  • De luchthaven in het Duitse Frankfurt heeft in 2020 bijna driekwart minder passagiers laten landen en opstijgen dan een jaar eerder. Dat maakte Fraport, de exploitant van Frankfurt Airport, maandag bekend. In totaal maakten 18,8 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven, dat aantal is sinds 1984 niet zo laag geweest. De keldering betrof alleen passagiers; het goederenvervoer bleef nagenoeg op hetzelfde peil.
  • Brazilië start vandaag met een grootschalige vaccinatiecampagne. Dat maakte de minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello, die een paar maanden geleden zelf met het virus werd opgenomen in het ziekenhuis, maandag bekend. Het land keurde zondag twee vaccins goed: het Britse Oxford-AstraZeneca en het Chinese Sinovac CoronaVac. Een 54-jarige verpleegster werd diezelfde dag nog ingeënt. Vandaag moeten al de beschikbare doses van het Chinese vaccin over de Braziliaanse staten worden verspreid, zodat het inenten daar kan starten. Bekijk de teller Worldometers, hoeveel gevallen en coronadoden er per land geregistreerd staan.
  • Zie ook deze fotoreeks over de Braziliaanse Amazonestad Manaus, waar de coronacrisis escaleert

Een verpleeghuisbewoner in Londen, vlak nadat ze werd gevaccineerd tegen het coronavirus. Foto Matt Dunham/AP

OMT: als het zo doorgaat zorgt de Britse variant voor hogere druk op de zorg

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich grote zorgen over de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. In de loop van februari zullen de meeste nieuwe coronabesmettingen met de Britse variant zijn, verwachten de deskundigen. Nu is dat ongeveer 10 procent. Omdat die variant besmettelijker is dan de huidige meest gangbare variant, zal in maart het aantal infecties, opnames en IC-patiënten naar verwachting weer toenemen. Dat staat in een advies dat zondag is gepubliceerd. Heropening van de basisscholen en kinderopvang op 25 januari acht het OMT onverstandig.

In het advies wordt gesproken van vier coronamutaties. Twee daarvan zijn nog relatief nieuw en onbekend, varianten uit Japan en Brazilië. Twee andere varianten lijken momenteel problematischer: de Zuid-Afrikaanse en Britse variant. Vooral die laatste baart het OMT zorgen, schrijft Jaap van Dissel van het RIVM in zijn advies. De Zuid-Afrikaanse variant is tot nu toe maar één keer vastgesteld in Nederland, de Britse variant vaker.

De Britse variant maakt patiënten niet zieker, maar is wel besmettelijker. Voor de ‘oude’ coronavariant ligt het reproductiegetal, ook wel aangeduid als R, volgens het RIVM momenteel nét onder 1. Dat betekent dat coronapatiënten die met deze versie zijn besmet gemiddeld minder dan één ander aansteken, waardoor het aantal zieken dus afneemt. Het reproductiegetal van de variant lijkt zo’n 30 procent hoger, schrijft het OMT in het advies. Nederland staat er al met al volgens het OMT „kwetsbaar” voor en stevent momenteel af op een toename van het aantal patiënten in april.

Het OMT bracht wat eerder dan gepland een advies uit omdat gekeken moest worden in hoeverre de scholen veilig heropend kunnen worden. Het zou niet verstandig zijn om de basisscholen en kinderopvang op 25 januari vervroegd te heropenen, vinden de experts. De scholen die nu open zijn, zouden wel nog open kunnen blijven. Verder acht het OMT extra maatregelen tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten aan te bevelen. Welke precies, licht het OMT later nog toe. Bekend is dat een avondklok volgens de deskundigen zou kunnen helpen. Over de invoering daarvan wordt later vandaag vergaderd door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

Vaccinatie kwetsbaren vandaag van start

De eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking krijgen vandaag een vaccinatie tegen het coronavirus. Daarmee worden bijna twee weken na het begin van de vaccinatiecampagne in Nederland de eerste kwetsbare mensen ingeënt. Naar verwachting krijgen de inwoners van twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking deze week het vaccin van Pfizer en BioNTech. Een week later wordt ook een begin gemaakt met het inenten van ouderen en mensen in de gehandicaptenzorg in kleinschaligere woonvormen met het vaccin van Moderna. Eerder werden de medewerkers in de acute coronazorg geprikt.

Aanvankelijk stond de vaccinatie van ouderen en mensen met een beperking twee weken later gepland. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) ging daarmee tegen het advies van de Gezondheidsraad in om kwetsbaren en niet-acute zorgverleners voorrang te geven in de vaccinatiecampagne. Vorige week maakte hij bekend toch eerder te kunnen beginnen met het inenten van kwetsbare mensen, mede vanwege een extra bestelling van het vaccin van Pfizer en BioNTech door de Europese Unie.

Vorige week maakte het Landelijk Netwerk Acute Zorg al bekend dat de eerste 40.000 medewerkers in de acute coronazorg, zoals verplegers en artsen op de IC’s en ambulancepersoneel, zijn ingeënt. Dat zijn een kleine tienduizend mensen meer dan eerder verwacht. Uit de flacons kon één injectie meer worden gehaald dan verwacht, en ook konden de drieduizend doses die achter de hand waren gehouden om verspilling op te vangen alsnog toegediend worden, aldus het LNAZ.

Een informatiebordje over vaccineren in woonzorgcentrum Boldershof in Druten. Inwoners worden vanaf vandaag gevaccineerd tegen het coronavirus. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

143 betogers opgepakt bij protest Museumplein

De politie in Amsterdam heeft zondag in totaal 143 mensen opgepakt die naar de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein waren gekomen. Vijftien van hen zaten vannacht nog vast, zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. De anderen zijn naar huis gestuurd maar krijgen waarschijnlijk nog wel een boete. Dat heeft de politie vannacht bekendgemaakt.

Zo’n tweeduizend betogers kwamen zondagmiddag bijeen om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid. De gemeente had de protesten op het Museumplein eerder verboden op die plek en aan de organisatie laten weten dat zij moest uitwijken naar het Westerpark. Daarop stapte de organisatie naar de rechter, in een poging toch op het Museumplein te mogen staan. Toen de rechtbank meeging in het besluit van de gemeente, besloot de organisatie de demonstratie in z’n geheel af te blazen.

De betogers die zich niet door het verbod lieten tegenhouden, kwamen rond 14.00 uur bijeen. Een klein kwartier later begon de politie de betoging op te breken. Voor het Museumplein was een noodbevel van kracht die het iedereen verbood daar aanwezig te zijn. De politie zette de Mobiele Eenheid en waterkanonnen in om het plein leeg te vegen. Rond 15.45 uur was iedereen verwijderd.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Totaal zijn er 143 verdachten aangehouden ivm de demo op- en in de omgeving van het #Museumplein. 15 Verdachten zitten nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging. De rest is heengezonden, hun zaken worden ingezonden naar het OM. De hoogte van de boete is nog niet bekend.

Lees ook deze reportage van de verboden demonstratie

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronapandemie in Nederland en daarbuiten. Lees hier het laatste nieuws van gisteren, zondag 17 januari.

  • Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zullen naar verwachting deze week opnieuw een persconferentie geven over het coronabeleid. Het is nog niet bekend op welke dag dat gaat gebeuren. Mogelijk zullen ze daarin het coronabeleid aanscherpen met een avondklok. Zo niet, dan worden andere maatregelen verwacht.
  • Het hing al in de lucht, maar de basisscholen en kinderopvang zullen zeker tot 8 februari dicht blijven. Dat maakte het kabinet zondag na overleg in het Catshuis bekend.
  • Bij het RIVM zijn zondag 5.622 nieuwe meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat waren er zo’n driehonderd meer dan een dag eerder. Wel lag het aantal onder het weekgemiddele van ruim 5.700.

Lees hier het gehele blog van zondag 17 januari terug