Van Engeland tot Bulgarije, zo staat het vaccineren ervoor in Europa

Vaccinatiegraad Hoe doet Nederland het in vergelijking met de rest van Europa?
Een man krijgt een coronavaccinatie in Birmingham, Groot-Brittannië.
Een man krijgt een coronavaccinatie in Birmingham, Groot-Brittannië. Foto Reuters / Carl Recine

Het Verenigd Koninkrijk loopt binnen Europa nog altijd aan kop wat betreft de vaccinatiegraad: één op de vijftien inwoners is daar nu ingeënt met een coronavaccin. De eerste prik werd op 8 december gezet, bijna drie weken eerder dan in de meeste andere Europese landen. Nederland startte bijna een maand later, op 6 januari.

Tot nu toe kregen in totaal zo’n 75.000 mensen - minder dan één op de tweehonderd - in Nederland het Pfizer/BioNTech-vaccin toegediend. Onder hen alle medewerkers in de acute zorg (de intensive cares, spoedeisende hulp, Covid-19-afdelingen en -ambulances). Dat gaat om 40.000 mensen in totaal, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Een woordvoerder van de GGD’en, die zich hebben verenigd in GGD-Ghor Nederland, laat weten dat er nu bijna 35.000 verpleeghuismedewerkers een coronavaccin toegediend hebben gekregen. Inmiddels hebben alle 25 GGD’en een priklocatie ingericht. Maandag 18 januari is het vaccineren van verpleeghuisbewoners en mensen in de gehandicaptenzorg begonnen.

Hieronder is het percentage vaccinaties per Europees land van het totaal aantal inwoners (Nederland in het rood en buurlanden België en Duitsland in lichtblauw) te zien.

Lees ook: EU-landen struikelen uit de startblokken bij inenten Lees ook: Kamer verbijsterd over late vaccinatie in Nederland Lees ook: Wanneer kan ik mij laten vaccineren? Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland